Prodaja milijontega vozila Lexus IS

Novosti, Zanimivosti

Lexus je dobil novega milijonarja, saj je globalna prodaja športnih limuzin serije IS konec julija presegla sedemmestno število. To je velik dosežek za prvi Lexusov avtomobil, ki so ga zasnovali predvsem za evropski trg, kjer je priljubljen še danes. Vsak peti prodani Lexus IS je prodan v Evropi. Kako se je vse skupaj začelo? Pred […]

Lexus je dobil novega milijonarja, saj je globalna prodaja športnih limuzin serije IS konec julija presegla sedemmestno število. To je velik dosežek za prvi Lexusov avtomobil, ki so ga zasnovali predvsem za evropski trg, kjer je priljubljen še danes. Vsak peti prodani Lexus IS je prodan v Evropi.

Kako se je vse skupaj začelo?

Pred sedemnajstimi leti so pri Lexusu želeli z modelom IS privabiti nove, mlajše kupce, saj je šlo za športno, kompaktno limuzino z ostrimi linijami in odzivnim dvolitrskim bencinskim vrstnim šestvaljnikom ter pogonom na zadnji par koles. Za modeloma LS in GS je bil to tretji Lexus, ki so ga začeli prodajati v Evropi. Z njim je znamka vstopila na velik in zelo konkurenčen trg luksuznih avtomobilov. Odlikovale so ga izjemno dinamične vozne lastnosti in športni profil ter visoki ravni opreme in varnosti. S hitro rastočim Lexusovim slovesom IS vzbudil zanimanje kupcev in paleto modelov sta kmalu dopolnila IS z zmogljivejšim trilitrskim motorjem ter (v letu 2001) inovativna kompaktna karavanska različica SportCross.

Prva generacija modela IS.

Prva generacija modela IS.

Prvi IS je Lexusu učinkovito utiral pot vse do leta 2005, ko so na ženevskem avtomobilskem salonu svetu predstavili drugo generacijo modela. Novinca so zaznamovale bolj izstopajoče in prefinjene linije Lexusove nove oblikovalske filozofije »L-finesse«. Z njim so pri Lexusu dosegli precej širšo priljubljenost modela IS na trgu. Prvotnemu IS 250, ki se je ponašal z 2,5-litrskim bencinskim šestvaljnikom in je bil na voljo z novim samodejnim menjalnikom, se je leta 2006 pridružil model IS 220d, prvi Lexus z dizelskim motorjem.

Leto pozneje so na avtomobilskem salonu v Detroitu razkrili model IS F, športno limuzino, ki so jo »za ljubitelje avtomobilov izdelali ljubitelji avtomobilov«, kot so trdili pri Lexusu. To je bil prvi Lexusov model s športno značko F, predhodnik superšportnika LFA in današnjih modelov RC F in GS F. Vsak del avtomobila so izpilili tako, da je nudil čim večje športne zmogljivosti in užitke v vožnji. S petlitrskim osemvaljnikom je prek prvega osemstopenjskega menjalnika na svetu razvil 423 konjskih moči (DIN), kar mu je omogočilo pospešek od 0 do 100 km/h v samo 4,8 sekunde, merilnik hitrosti pa se je ustavil pri številki 270 km/h. Model IS F je bil resnično zasnovan za dirkališče, saj so ga temeljito preizkušali na dirkalni stezi pod japonsko goro Fudži in na slovitem Nürburgringu v Nemčiji. Kot čistokrvni športnik se je lahko pohvalil s športnimi komponentami, od motorja, menjalnika in vzmetenja do pnevmatik in platišč.

Vsestransko uporabnost modela IS so leta 2009 nadgradili z modelom IS 250C, elegantnim športnim kabrioletom s tridelno zložljivo trdo streho. Strešni mehanizem je bil najhitrejši na svetu, njegova domiselna zasnova pa je zagotavljala, da je bil IS C enako privlačen s streho ali brez, omogočal pa je tudi obilo prostora za potnike na zadnjih sedežih.

Trenutna generacija

Trenutna, tretja generacija modela IS predstavlja začetek novega obdobja tega modela, saj so ga prvič opremili z Lexusovim hibridnim pogonom. Od začetka prodaje leta 2013 se je model IS 300h izkazal za daleč najbolj priljubljeno izbiro evropskih kupcev, saj je ta različica predstavljala kar 90 odstotkov prodaje modela IS.

Model s polnim hibridnim pogonom nudi izjemno uglajeno in varčno vožnjo, hkrati pa ohranja lastnosti, ki so jih vozniki od nekdaj cenili pri modelu IS. Pogonski sklop sestavljata 2,5-litrski bencinski štirivaljnik z Atkinsonovim ciklom in zmogljivi kompaktni elektromotor. Rezultat je uglajeno in odzivno delovanje, ki ga dopolnjujejo dvojno inteligentno spremenljivo odpiranje ventilov (Dual VVT-i), Lexusova tehnologija vbrizgavanja goriva D-4S in izjemno učinkovit sistem za vračanje izpušnih plinov v valj. Napredna tehnika modelu IS omogoča doslej nepredstavljive ravni izpusta plinov in porabe goriva, saj uradne številke znašajo 97 g/km CO2 in 4,3 l/100 km, s čimer je model še privlačnejši na trgu, na katerem sta okoljevarstvena učinkovitost in strošek lastništva med ključnimi dejavniki pri izbiri vozila.

IS je na voljo tudi z dvolitrskim motorjem s turbopolnilnikom in inovativno tehnologijo vbrizgavanja goriva D-4ST, ki omogoča majhno porabo goriva in takojšen navor. Lexus IS 200t razvije 245 konjskih moči (DIN) z najvišjim navorom 350 Nm. Hitro lahko pospeši do najvišje hitrosti 230 km/h, njegov osemstopenjski športni menjalnik Sport Direct Shift pa so razvili za športni model RC F.