Prius postavil drugačen rekord kroga na Nürburgringu

Zanimivosti

Če s pogledom preletite sezname najhitrejših krogov na Nürburgringu, boste videli večinoma dirkalnike, superavtomobile in športne avtomobile. Če pogled premaknete po seznamu navzdol, boste naleteli na kombilimuzine in limuzine, pa čeprav bo šlo za njihove najbolj športno naravnane različice. Toda hibrid? Res je Porsche 918 Spyder postavil najhitrejši krog v kategoriji avtomobilov serijske proizvodnje, ki […]

Če s pogledom preletite sezname najhitrejših krogov na Nürburgringu, boste videli večinoma dirkalnike, superavtomobile in športne avtomobile. Če pogled premaknete po seznamu navzdol, boste naleteli na kombilimuzine in limuzine, pa čeprav bo šlo za njihove najbolj športno naravnane različice.

Toda hibrid? Res je Porsche 918 Spyder postavil najhitrejši krog v kategoriji avtomobilov serijske proizvodnje, ki jih je mogoče registrirati, in čeprav gre za hibridno vozilo, imamo tu v mislih hibrid drugačne sorte. Govorimo o Toyoti Prius.

Pri Priusu  ni šlo za najhitrejši krog. Kilometri na uro sploh niso bili dejavnik (razen ko je bilo treba ostati nad povprečno hitrostjo 60 km/h, kar narekujejo pravila na tem opevanem dirkališču). Ne, tu je šlo za litre.

Toyota-Prius

Toyota je na Nürburgring pripeljala enega od svojih priklopnih hibridnih Priusov s polno baterijo in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom, za krmilo pa je sedel avtomobilski novinar Joe Clifford, ki je imel nalogo porabiti čim manj goriva. S sekundo pod 21 minutami je Prius opravil svoj krog in pri tem porabil pičlih pet žlic goriva.

Bencinski motor se je na 21 km dolgem krogu zagnal samo enkrat, in sicer na daljšem vzponu, ter pomagal Priusu doseči porabo 0,34 litra na 100 km. To je zavidanja vreden dosežek, čeprav bi ga Porsche 918 pri tem trikrat prehitel za cel krog.