Prius blestel v raziskavi vožnje brez izpustov

Zanimivosti

Novi Prius četrte generacije se lahko pohvali z izjemnimi rezultati pri akademskih preizkusih vožnje na elektriko brez izpustov med vsakodnevno gnečo na cesti. Izsledki raziskave skupine z Univerze v Rimu potrjujejo, da so pri Toyoti uspešno ponesli izkoristek svojega najbolj znanega hibrida na višjo raven. Podatki, ki so jih zbrali med več kot 2200 prevoženimi […]

Novi Prius četrte generacije se lahko pohvali z izjemnimi rezultati pri akademskih preizkusih vožnje na elektriko brez izpustov med vsakodnevno gnečo na cesti. Izsledki raziskave skupine z Univerze v Rimu potrjujejo, da so pri Toyoti uspešno ponesli izkoristek svojega najbolj znanega hibrida na višjo raven.

Podatki, ki so jih zbrali med več kot 2200 prevoženimi kilometri običajne mestne vožnje po rimskih cestah, razkrivajo, da je testno vozilo v povprečju prevozilo 73,2 odstotka časa (in 62,5 odstotka razdalje) brez oddajanja kakršnih koli izpustov. Številke vključujejo obdobja, ko je avtomobil stal na mestu in je motor samodejno ugasnil.

Rezultati so bili še boljši v mestnih območjih, kjer so hrup, onesnaženje in kakovost zraka zlasti zaskrbljujoči. Na teh odsekih poti je Prius 79,4 odstotka časa in 76,3 odstotka razdalje vozil povsem brez izpustov.

Takšen izkoristek je lahko dosegel po zaslugi kakovosti najnovejšega Toyotinega pogonskega sklopa Hybrid Synergy Drive. Skoraj 45 odstotkov pogonske moči avtomobila je ustvaril elektromotor, 34,3 odstotka električne energije pa je bilo proizvedene s pomočjo regenerativnega zavornega sistema. To pomeni, da je več kot tretjino električne energije, ki poganja kolesa, avtomobil proizvedel z zaviranjem ali upočasnjevanjem.

V raziskavi, katere naročnik je bila družba Toyota Motor Italy, je sodelovalo 20 voznikov, enakomerno porazdeljenih po spolih in starostnih skupinah do 35 let in nad 35 let. Enakovredno so bili zastopani vozniki, ki so že imeli izkušnje z vožnjo hibridnih vozil, in tisti brez tovrstnih izkušenj. Vsak sodelujoči voznik je prevozil isto 37-kilometrsko razdaljo po Rimu v obeh smereh in ob treh različnih časih, zjutraj, popoldne in zvečer. Vozili so standardni model Prius Style s 17-palčnimi kolesi. Na vseh vožnjah so izbrali ekološki način vožnje (Eco), vozili z izklopljeno klimatsko napravo ter vedno upoštevali omejitve hitrosti.

Novi Prius je po zaslugi Toyotine vodilne vloge pri razvoju hibridne tehnologije dosegel doslej največji korak naprej na področju izpustov in porabe goriva med dvema zaporednima generacijama najbolje prodajanega hibrida na svetu. Priusovi dosežki pa se ne ustavijo samo pri tem osupljivem izkoristku: 18 let po predstavitvi izvirnega modela se današnji Prius ponaša z zasnovo in tehniko, ki omogočata vsestransko prijetno vozno izkušnjo, ki je intuitivna, tiha in odzivna.

S svojo napredno obliko in izjemno hvaležno vodljivostjo, ki ju omogoča prva uporaba nove Toyotine arhitekturne platforme naslednje generacije, je na novo začrtal standarde hibridnega vozila 21. stoletja, ki ohranja vsesplošni sloves po vzdržljivosti in zanesljivi kakovosti, o čemer priča tudi devet milijonov letno prodanih vozil po vsem svetu.