Pripravite avto na zimo

Aktualno, Zanimivosti

Zima je čas, ko nas presenetijo slabe vremenske razmere in posledično slabši vozni pogoji. Koncern Goodyear, ki sodi med vodilne globalne družbe s področja razvoja pnevmatik, je pripravil nekaj praktičnih nasvetov, kako se izogniti…

Zima je čas, ko nas presenetijo slabe vremenske razmere in posledično slabši vozni pogoji.

 
Ko v zimskih mesecih sedete za volan, se prepričajte, da ste pripravljeni na najrazličnejše vremenske in vozne razmere.
 
Pokazalo se je, da je menjava letnih za zimske pnevmatike pri voznikih v številnih državah stroškovno učinkovita in varnejša rešitev – kar velja tudi za tiste države, ki jih običajno prizadenejo bolj mile zime. 
 
B12CA97A-3AB3-11E1-9571-898366B94067Zimske pnevmatike imajo v hladnejših zimskih mesecih očitne koristi, z njimi prevozimo več kilometrov, pnevmatike pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Letne pnevmatike se na nizkih, hladnejših temperaturah hitreje obrabijo kot zimske. Mehkejša zmes, ki jo najdemo v zimskih pnevmatikah, je idealna za hladnejše zimske temperature, imajo boljši oprijem, z njimi pa tudi lažje ravnamo v najrazličnejših zimskih razmerah. Zmes na letnih pnevmatikah je bolj neprožna, profili pnevmatik se razlikujejo med seboj, zato za zimske razmere niso optimalne.

Nasveti za kako se prepričati, da ste vi in vaše vozilo pripravljeni za pot: 

– Nikar brez zimskih pnevmatik! Odlične vozne lastnosti pri izjemno nizkih temperaturah, na suhih, mokrih, poledenelih in s snegom ali snežno brozgo prekritih cestah – vse to je bistvenega pomena za vašo varnost, ki je vselej najpomembnejši kriterij, ko sedete za volan. 
– Opremite svoje vozilo za zimo! Prepričajte se, da je vaše vozilo v brezhibnem stanju. Tudi čista notranja in zunanja stekla, delujoče luči in vidna registracijska tablica so pomembni dejavniki.
– Kontrola, kontrola in še enkrat kontrola! Pred zimo je potrebno posvetiti veliko pozornosti delom avtomobila, ki so še posebej na udaru zaradi zaostrenih zimskih razmer. Tako velja preveriti stanje akumulatorja, usmerjenost svetlobnega snopa, metlice brisalnikov in tlak v pnevmatikah. Pomembna je tudi raven hladilne tekočine motorja in pravo razmerje med tekočino za umivanje stekel in vodo. To zmešajte po navodilih proizvajalca v razmerju, primernem za temperature pod lediščem. Poleg tega preverite, ali sistem brizganja tekočine na stekla deluje brez težav. Še preden postanejo zunanje temperature strupeno nizke, je potrebno preveriti prezračevalni in ogrevalni sistem. Pravilno mora delovati tudi sistem za ogrevanje in odmrzovanje stekel.
– Ne pozabite dopolniti obvezne zimske opreme! Zimsko opremo je pametno dopolniti s prekrivalom za sprednje steklo in kabli za pomoč za zagon ob praznem akumulatorju. V kolikor se odpravljate na daljše potovanje, morate vselej upoštevati klimatske in geografske pogoje. Verige so pozimi, ko naenkrat lahko zapade več snega, dostikrat nepogrešljive, prav tako pa tudi spremljanje vremenskih poročil.
– Prilagodite način vožnje! Manjša vidljivost, daljša zavorna pot in spremenljive razmere na cesti so lahko usodne, v kolikor ne prilagodimo način vožnje razmeram primerno. 
– Kaj pa v skrajnih primerih? Lahko se zgodi, da boste zaradi pokvarjenega avtomobila ali prometnega zastoja izpostavljeni mrazu. Bodite pripravljeni in imejte v avtomobilu toplo odejo, zadostno količino vode in hrane, ročno svetilko, dodatna topla oblačila in napolnjen mobilni telefon.

Preprečite nejevoljo zaradi višje porabe goriva v zimskih razmerah!

 
32F9D4FA-3AB4-11E1-A43F-898366B94067V zimskem obdobju je zaradi specifičnih voznih razmer lahko strošek goriva precej višji kot v preostalih letnih časih.
 
Zelo pomemben faktor pri varčevanju z gorivom je ustrezen tlak v pnevmatiki. Če so pnevmatike premalo napolnjene, so pri kotaljenju veliko bolj deformirane, pomeni, da se zaradi večjega upora porabi veliko več energije kot bi bilo potrebno. Raziskave so pokazale, da neustrezni tlak lahko poveča porabo goriva kar za 2,5 do 3,3 odstotke!

Strokovnjaki s koncerna Goodyear ob tem svetujejo:

– Pravilno vzdrževanje motorja svojega avtomobila lahko bistveno pripomore pri varčevanju goriva.
– Odstranjevanje vsega snega in ledu iz avtomobila, preden se odpravite na pot, bistveno zmanjšuje uporabo energije naprav za odmrzovanje in gretje, aerodinamični upor vozila in težo.
– Prosti tek, ki ga se včasih poslužujete za ogrevanje avtomobila, je popolna izguba energije.
– Ne zvišujte obratov motorja prvih nekaj kilometrov, da bi ogreli motor in ostale gibljive dele vašega avtomobila, raje speljite takoj in pospešujte počasi.
– S počasnejšo vožnjo v zahrbtnem zimskem vremenu ne boste le bolj varni, ampak tudi varčnejši. 
– Strešni prtljažniki in nosilci za smuči povzročajo večji zračni upor, kar povečuje porabo goriva, zato jih, v kolikor niso nujni, odstranite.
– Nepravilen tlak v (nekakovostnih) pnevmatikah zmanjšuje splošno vozno zmogljivost avtomobila, slabi oprijem pnevmatik in njihovo kilometražo, poleg tega pa se poveča tudi kotalni upor in poraba goriva. 
 
Vožnja z neprimernimi pnevmatikami lahko bistveno vpliva na zmogljivost vozila. Mnenja strokovnjakov se na tem področju ne razlikujejo, ko priznavajo, da so kakovostne zimske pnevmatike v zimskem obdobju bistvenega pomena tako za lastno varnost kot tudi varnost drugih. Precejšen trud, ki ga družbe vlagajo v raziskave, razvoj in testiranje svojih pnevmatik so primarno usmerjene v vplivanje na zmogljivost avtomobila. Goodyear zato priporoča, da raje varčujte z gorivom in ne z uporabo nekakovostne avtomobilske opreme.
 
V spodnjem videu prispevku pa si lahko pogledate kakšna je razlika med zimsko in in “All Season” pnevmatiko.
 

Svoje mnenje nam lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1 ali na zid facebook profila ali preko twitterja.