Prihaja omejena serija Audi A1 quattro

Aktualno, Novosti

Audi bo svojo serijo A1 okronal z omejeno različico 333 primerkov. A1 quattro, ki bo omejen na 333 primerkov, s svojo dinamičnostjo cilja na vrh ponudbe v razredu kompaktnih vozil. Poganja ga dvolitski turbomotor z močjo 188 kW (256 KM)…

Audi bo svojo serijo A1 okronal z omejeno različico 333 primerkov.

 
C89EED14-3079-11E1-B7D9-898366B94067Ta A1 cilja na vrh ponudbe v razredu kompaktnih vozil. Poganja ga dvolitski turbomotor TFSI z močjo 188 kW (256 KM) in navorom 350 Nm, ki se prenaša na vsa štiri kolesa. Audi A1 quattro pospeši v 5,7 sekunde od nič do 100 km/h in doseže največjo hitrost 245 km/h. Največji navor 350 Nm je konstantno na voljo v območju od 2.500 do 4.500 vrt./min, največjo moč 188 kW (256 KM) pa motor doseže pri 6.000 vrtljajih.
 
Za agregat, ki ima po štiri ventile na valj, je značilen športen zvok. Vse njegove komponente so optimirane za doseganje čim večje moči in čim manjše porabe – denimo vbrizgavanje preko skupnega voda, turbopolnilnik s hladilnikom polnilnega zraka in uravnavana oljna črpalka, če jih omenimo samo nekaj. Audi A1 quattro bo predvidoma v povprečju porabil manj kot 8,5 litra goriva na 100 kilometrov. Njegove vozne zmogljivosti se lahko kosajo z visokokaratnimi športnimi avtomobili: za standardni pospešek potrebuje le 5,7 sekunde, največja hitrost pa znaša kar 245 km/h.
 
Moč motorja 2.0 TFSI se preko natančnega 6-stopenjskega ročnega menjalnika prenaša na stalni štirikolesni pogon quattro – z njim Audijeva “prednost v tehniki” vstopa v razred malih avtomobilov. Osrednji del pogona quattro je lamelna sklopka z elektronskim krmiljenjem in hidravličnim mehanizmom; paket lamel je potopljen v oljni kopeli.
 
Pri normalni vožnji sklopka motorno moč prenaša pretežno na sprednji kolesni par. Če vlečna sila tam popusti, se navor lahko brezstopenjsko prerazporedi na zadnja kolesa, tako da se paketi lamel v delčku sekunde načrtno stisnejo skupaj. Pri zagotavljanju tlaka olja pomaga električni črpalki poseben tlačni zbiralnik. Če eno od koles na kateri od prem začne zdrsavati, ga elektronsko zapora diferenciala (EDS) upočasni.  
 
A1 quattro je opremljen z litimi aluminijastimi platišči formata 8,0 J x 18. Zanje je značilen ekskluziven turbinski dizajn v ledeniško beli barvi, kombinirana pa so s pnevmatikami velikosti 225/35. Notranje hlajene sprednje kolutne zavore imajo premer 312 mm in so vpete v črne zavorne čeljusti. Stabilizacijski program ESP vključuje tudi športni način, možno pa ga je tudi povsem izključiti, na primer če bi se radi zapeljali po dirkalni stezi.
 
Na voljo je izključno v ledeniško beli kovinski barvi, strešno kupolo pa ima lakirano v visokosijajni črni barvi. Sprednji odbijač ima markantno zasnovo, enodelni okvir in mreža hladilnika sta črne barv z visokim sijajem. Usločeni “krilci” v žarometih (angl. wings) sta rdeče barve. Na mreži hladilnika, strešnem loku in pokrovu prtljažnika najdemo napis quattro. 
 
Stranska stekla so v zadnjem delu zatemnjena, streha pa se nadaljuje v veliko, dvobarvno krilo. Tudi na pokrovu prtljažnika in difuzorju najdemo poudarke v črni barvi. Zadnje LED-luči so zatemnjene, odbijač pa se ponaša z markantnim videzom. Izpušni sistem vključuje dve polirani izpušni cevi, na levi in desni strani, obe s premerom 100 mm. A1 quattro meri v dolžino 3.987 mm, v širino 1.740 mm in v višino 1.416 mm, torej je nekoliko daljši od standardne izvedbe. Prtljažnik ima prostornino 210 litrov, če podrete zadnjo sedežno klop, pa se poveča na 860 litrov.
 
92F1303C-3079-11E1-AB96-898366B94067V notranjosti A1 quattro prevladuje športno-elegantna črnina. Sedeži in naslona za roke v vratih so tapecirani s svilnatim napa usnjem, za kontrastni učinek poskrbijo rdeči šivi. Športna S-sedeža imata močno poudarjene stranice, integriran vzglavnik, na hrbtni strani pa je na prevleki naslonjala napis quattro. Sedeža sta večsmerno nastavljiva. Spodnji del sredinske konzole blesti v sijajni črni barvi, opora za levo nogo in kapice pedalov so izdelane iz krtačenega legiranega jekla. Rdeči šivi krasijo tudi predpražnike, na vstopnih letvah pa je napis A1 quattro.
 
Na kombiniranem instrumentu pritegnejo pozornost beli kazalci, rdeči merilniki, logotip quattro in barvni zaslon voznikovega informacijskega sistema. Večfunkcijski športni volan z ravnim spodnjim delom – prav tako oblečen v usnje in z rdečimi šivi – nosi serijsko številko avtomobila, glava kratke prestavne ročice je izdelana iz aluminija. Z aluminijastim videzom se ponašajo tudi številni upravljalni elementi.
 
A1 quattro bodo začeli dobavljati v drugem polletju 2012, kupce pa bo razveselil s polnim obsegom serijske opreme. Vanjo je vključenih veliko elementov, ki so vzeti neposredno iz vozil višjega razreda. Mednje sodijo denimo žarometi ksenon plus, asistenca za dolge luči, prilagodljiva zavorna luč, paket notranjih LED-luči, senzor za osvetljenost in dež, notranje vzvratno ogledalo s funkcijo samodejnega zasenčenja, parkirni senzorji zadaj, avtomatska klimatska naprava, alarmna naprava, shranjevalni paket, komfortni ključ in tempomat.
 
Tudi ponudba razvedrilno-informacijske opreme ne pusti neizpolnjene skorajda nobene želje. Izpostaviti velja CD-izmenjevalnik, digitalni radijski sprejemnik, glasbeni vmesnik Audi Music Interface in MMI navigacijo plus. Avdiosistem Bose Sound System se ponaša z močjo 465 W in 14 zvočniki; nizkotonska zvočnika v vratih posredno osvetljujejo svetleče diode v trakovih. Paket Audi connect omogoča, da preko avtotelefona s tehnologijo Bluetooth online dostopate do interneta in do posebnih spletnih storitev, na primer aplikacije Google Earth. Sopotniki pa se s svojimi mobilnimi napravami lahko  z internetom povežejo preko integrirane dostopne točke WLAN.