Prihaja novi Renault Clio

Aktualno, Novosti

Leta 1990 predstavljeni Clio je v zgodovino Renaulta zapisan z že 11,5 milijona prodanimi primerki v več kot 115 državah. Danes se z razkritjem četrtega rodu začenja novo poglavje Cliove zgodbe o uspehu. Novi Renault Clio je prvi serijski avtomobil…

Leta 1990 predstavljeni Clio je v zgodovino Renaulta zapisan z že 11,5 milijona prodanimi primerki v več kot 115 državah.
 

Danes se z razkritjem četrtega rodu začenja novo poglavje Cliove zgodbe o uspehu.

C5380778-C552-11E1-8E95-281566B94067

Novi Renault Clio je prvi serijski avtomobil, ki bo v celoti izrazil prenovljen oblikovni izraz znamke Renault, ki je nastal pod taktirko Laurensa van den Ackerja.
 
Skladna in dinamična razmerja
 
Novi Clio ima prepoznaven obraz, ki ga krasi velik in drzno pokončen Renaultov romb na lakirani črni podlagi – zasnova maske, ki je bila prvič uporabljena na oblikovalski študiji DeZir. S kromastima obrobama podčrtana žarometa in dnevne luči s svetlobnimi diodami (LED) še okrepijo izraznost prednjega dela. Novi Clio, ki bo na voljo le s petimi vrati, ima zelo športen videz, ki ga poudarja tudi dejstvo, da sta ročici zadnjih vrat prikrito nameščeni tik ob zadnjih stebričkih. V primerjavi s predhodnikom je manj odmaknjen od tal, ima širša koloteka in kolesa pomaknjena vstran, pri čemer so manjše tudi vrzeli med kolesi in robovi blatnikov, kar okrepi občutek dinamičnega in čvrstega značaja. Ob začetku prodaje bo Clio na voljo v osmih barvah karoserije, med katerimi bo tudi za javno predstavitev izbrana živo rdeča (Rouge Flamme), ki je povzeta po študiji DeZir.
 
Novi Renault Clio ima zaščitniško in sveže oblikovano notranjost, ki se oblikovno povsem sklada z zunanjostjo. Za udobnost, ergonomičnost in sodoben videz je res dobro poskrbljeno: oblika armaturne plošče spominja na letalsko krilo, optimizirana je namestitev multimedijske opreme na osrednji konzoli, skrbno so izbrane barve in materiali, merilnik hitrosti je digitalen, sedeži nadvse udobni, notranjost pa krasijo tudi kromaste ali črno lakirane obloge in obrobe.
 
A8759308-C552-11E1-A751-281566B94067
 
Možnosti prilagoditev zunanjosti in notranjosti Novega Clia osebnim željam in okusom kupcev so bile predvidene že ob prvih zametkih oblike. Ob začetku prodaje bo kupcem tako na voljo raznolikost pri izbiri ohišij zunanjih ogledal, izvedenkah prednje maske, obrob zadnjega odbijača, spodnjih zaščitnih obrob vrat, barv platišč in okrasnih nalepk za streho avtomobila. Za okrasitev notranjosti bodo na voljo različne izvedenke armaturne plošče, oblog vrat, volana, stropnih ročajev, obrobe prestavne ročice, obrob zračnikov, prevlek in dodatnih preprog. Kupci bodo lahko izbirali med različnimi tematskimi paketi z dosegljivimi cenami.
 
Kar zadeva inovacije…
 
Renault R-Link, ki ga bo v Novem Cliu možno dobiti za doplačilo, prinaša povezavo med avtomobilom in povezljivim okoljem, kar omogočajo:
– velik na dotik občutljiv zaslon z diagonalo 7 palcev (18 cm), intuitivno glasovno upravljanje in – prvič na trgu – prilagodljiv glavni meni, ki ga uporabnik lahko nastavi po lastnih potrebah in tako poskrbi za varen in enostaven dostop do glavnih funkcij, ne da bi za uporabo moral pogled odtegniti s ceste;
– povezljiva navigacijska naprava TomTom® s storitvami Live in najboljšimi sprotnimi obvestili o prometu, ki pomagajo skrajšati čas vožnje in porabo goriva;
– povezava z elektronskimi napravami v avtomobilu med drugim omogoča dostop do napredne funkcije za eko-vožnjo (Driving eco²), ki proučuje vedenje voznika in mu posreduje nasvete za zmanjšanje porabe goriva;
– Renault R-Link Store, prva prodajalna aplikacij v avtomobilskem svetu, uporabniku omogoča zelo enostaven ogled in prenos aplikacij iz zelo raznolike ponudbe (preko “MyRenault”) neposredno iz avtomobila ali preko računalnika.
 
Ponudba na Renault R-Link vezanih funkcij se bo še naprej povečevala zahvaljujoč pariškemu centru za mlade talente “Paris Incubateurs” in pozivu, ki je bil med sejmom LeWeb’11 naslovljen na nova podjetja in mlade podjetnike. Poleg storitev TomTom® Live in aplikacije COYOTE, ki voznika opozarja na nevarnosti na cesti (v državah, kjer so ta obvestila na voljo), lahko uporabniki preko R-Link berejo tudi elektronsko pošto, upravljajo s svojim rokovnikom, poiščejo parkirni prostor, bencinsko črpalko in druge informacije, pošljejo tweet, itn.
 
Med številnimi aplikacijami za Renault R-Link je tudi Renault R-Sound Effect, ki omogoča prilagoditev zvoka v Novem Cliu tako, da notranjost napolni s posebnim zvočnim ozadjem. Renault R-Sound Effect lahko simulira šest različnih zvočnih slik motorja, od katerih ima vsaka svoj poseben čar, vse pa so brezhibno sinhronizirane s parametri vožnje, kot sta na primer hitrost in pospešek.
Novi Renault Clio bo na voljo tudi z napravo MEDIA NAV, ki je že sestavni del dveh od treh paketov serijske opreme.
 
Na osrednjo konzolo nameščena in za intuitivno rabo zasnovana naprava MEDIA NAV ima sedem-palčen (18 cm) na dotik občutljiv zaslon, radijski sprejemnik in povezljivost Bluetooth®, ki omogoča brezžično predvajanje glasbe (audio streaming) in prostoročno telefoniranje. Prenosne predvajalnike je možno priklopiti preko na čelno stran vgrajenih vtičnic USB in Jack. MEDIA NAV je na voljo z navigacijsko napravo “Nav N Go” z dvo- in tri-razsežnostnim (birdview) prikazom zemljevidov.
 
Posodobitve zemljevidov podjetja NAVTEQ je možno dobiti s posebne spletne strani in jih v napravo prenesti preko vtičnice USB.
 
Novi Renault Clio bo lahko v vseh različicah imel tudi domiseln zvočni sistem, ki je poimenovan Renault Bass Reflex in je nameščen v zvočnika v prednjih vratih. Ta sistem zagotavlja zvočno izkušnjo domačega zvočnika s prostornino 30 litrov. Reprodukcija nizkih tonov je veliko boljša, meja zasičenosti in popačenosti zvoka pa je bistveno višja.
 
Novi Renault Clio ima vse radijske sprejemnike opremljene s povezljivostjo Bluetooth® za prostoročno telefoniranje in brezžično predvajanje glasbe s prenosnih predvajalnikov ob odlični reprodukciji zvoka. Vse zvočne naprave imajo vtičnici USB in Jack.
 
Nov bencinski motor Energy TCe 90
 
Novi Clio je prvi Renaultov model, ki je opremljen z novim trivaljnim bencinskim motorjem s turbo puhalom Energy TCe 90. To je tudi prvi trivaljni motor, ki ga izdeluje Renault, in bo na voljo že ob začetku prodaje ter ponujal izredno razmerje med užitkom v vožnji in gospodarnostjo.
– Trivaljni motor s turbo puhalom in prostornino 899 cm3 ima tudi sistem Stop&Start, zmogljivosti pa so na ravni 1,4-litrskega atmosferskega motorja.
– Turbo puhalo z izjemno majhno inercijo zagotavlja dobro odzivnost že pri nizkih vrtljajih, največja moč znaša 66 kW (90 KM), največji navor 135 Nm pri 2.000 vrt./min., od tega je 90 odstotkov na voljo v območju od 1.650 do 5.000 vrtljajev.
– Na voljo bo tudi v prid varčnosti posebej optimizirana različica z daljšimi prestavnimi razmerji in porabo 4,3 l/100 km ter izpustom 99 g CO2 na km.
– V primerjavi z motorjem TCe 100, katerega bo nadomestil, ima novi motor za 21 odstotkov manjšo porabo goriva in izpusta CO2.
 
Nov dizelski motor Energy dCi 90
 
Najmlajša v družini motorjev Energy je nova izvedenka motorja 1,5 dCi z največjo močjo 66 kW in sistemom Stop&Start.
– Štirivaljni 1,5-litrski dizelski motor največji navor 220 Nm doseže že pri 1.750 vrtljajih, ta pa je za 20 Nm več kot ga zmore sedanji motor dCi 85.
– Na voljo bo še v prid varčnosti optimizirana različica z daljšimi prestavnimi razmerji, ki tudi izpolnjuje merila za oznako Renault eco2, saj porabi le 3,2 l/100 km, kar ustreza izpustu 83 g CO2/km3.
 
Novi Clio bo na voljo tudi z novim in zelo živahnim motorjem TCe 120 v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom z dvojno sklopko EDC (Efficient Dual Clutch), kar je pri Renaultu novost v segmentu B:
– štirivaljen 1,2-litrski bencinski motor z zmogljivostmi 1,6-litrskega atmosferskega motorja,
– neposredno vbrizgavanje goriva in turbo puhalo za največjo moč 120 KM in največji navor 190 Nm že od 1.750 vrtljajev na minuto.
Za ta motor zdaj poteka homologacijski postopek. Ko bo v prvi polovici leta 2013 na voljo, bo eden najmočnejših in hkrati najvarčnejših motorjev v svojem razredu.
Ko bo v prvem polletju 2013 samodejni menjalnik EDC na voljo tudi v kombinaciji z dizelskim motorjem dCi 90, bo Novi Clio z njim razširil dosegljivost uživanja in udobja v vožnji s tem mehko a naglo odzivnim in varčnim samodejnim menjalnikom.
 
Poleg teh tehničnih značilnosti novi Clio vozniku ponuja celovit sklop učinkovitih rešitev za zmanjšanje porabe goriva in izpustov CO2;
– Način vožnje ECO vozniku omogoča, da zmanjša porabo goriva za do 10 odstotkov s spremembo zmogljivosti ob pritisku na gumb.
– Indikatorja za slog vožnje (zelen, rumen ali oranžen) in za prestavljanje GCI (Gear Changes Indicator) na instrumentni plošči vozniku pomagata izboljšati slog vožnje v prid zmanjšanju porabe goriva.
– Aplikacija Driving eco², ki je vgrajena v Renault R-Link, voznika oskrbuje s popolnimi podatki, ki jih potrebuje za proučevanje svoje vožnje in nje popravke, da bi zmanjšal porabo goriva in izpust CO2.
 
B62B38FE-C552-11E1-9F87-281566B94067
 
Novi Clio izdelujejo v tovarnah Flins (Francija) in Bursa (Turčija). Avtomobil z dosegljivo ceno in z referenčno ravnijo kakovosti nima kaj zavidati večjim in bolj nastopaškim avtomobilom. Novi Clio je zasnovan na optimizirani konstrukcijski osnovi B Zveze Renault-Nissan, ki mu zagotavlja udobnost, okretnost in zvočne lastnosti brez primere.
 
Skrb za varnost je že družinsko izročilo: leta 2005 je bil Clio III prvi avtomobil segmenta B, ki je po preskusnih trkih EuroNCAP dobil oceno 5 zvezdic. Tudi Novi Clio ima ambicije, da se uvrsti med najboljše na področju varnosti – tudi zahvaljujoč celoviti varnostni opremi.
 
Za Novi Renault Clio bodo podrobnejši podatki na voljo septembra letos ob predstavitvi za novinarje in mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu.