Prihaja najmočnejša Škoda Octavia (RS 245) v zgodovini podjetja

Novosti

Nova Škoda Octavia RS 245 razvije moč 180 kW (245 KM), kar je za 11 kW (15 KM) več, kot pri doslej najmočnejši različici RS.

Nova Škoda Octavia RS 245 razvije moč 180 kW (245 KM), kar je za 11 kW (15 KM) več, kot pri doslej najmočnejši različici RS. Zmogljiv motor in inovativna tehnologija podvozja z elektronsko uravnavano zaporo diferenciala sprednje preme (VAQ) poskrbita za ultimativno doživetje vožnje. Mogočna Octavia je na voljo v limuzinski in karavanski različici, premierno pa bo predstavljena na 87. mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Njena najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h, od 0 do 100 km pa pospeši v le 6,6 sekunde (karavan: 6,7 sekunde). V notranjosti in prtljažniku je kot običajno na voljo veliko prostora. Tudi za Škodo Octavio RS 245 so na voljo najnovejši asistenčni sistemi. Z infotainment sistemom z dostopno točko za WLAN in modulom LTE so potniki lahko po želji ‘vedno povezani’. Številne ‘simply clever’ rešitve dodatno dokazujejo praktične talente zmogljivega kompaktnega avtomobila.

Bleščeče črne podrobnosti in izrazito športni zvok

Škoda Octavia RS 245 je nova predstavnica znamke in odlikujejo jo posebej športne podrobnosti. Popolnoma nov sprednji del s širšo mrežo hladilnika in široke odprtine za zajemanje zraka s satasto strukturo v novo oblikovanem odbijaču dajejo Škodi Octavii RS 245 markanten in dinamičen videz. Tako prečke na mreži hladilnika kot tudi njen okvir so bleščeče črne barve. Novo zasnovani žarometi s kristalastim videzom so serijsko opremljeni s celostno LED-tehnologijo in dinamično smerno prilagodljivimi lučmi AFS. Z LED-tehnologijo in kristalastim videzom se ponašajo tudi sprednje meglenke, zadnje luči in osvetlitev registrske tablice.

V črni barvi so poleg tega izvedeni še ohišji zunanjih ogledal in trapezasta zaključka izpušnih cevi. Na mreži hladilnika in na pokrovu prtljažnika se bohoti logotip RS z bleščeče črno črko V (victory – zmaga). Usmernik zraka na zadku limuzine oziroma usmernik zraka nad zadnjim steklom pri karavanu je le ena od podrobnosti, ki so značilne za emocionalni in športni dizajn. Z izrazitim zvokom športnega izpušnega sistema se Škoda Octavia RS 245 tudi z zvokom predstavlja kot vrhunski športnik.

Športni sedeži in notranji elementi v videzu aluminija

Športni videz prevladuje tudi v večinoma črni notranjosti vozila, od stropne obloge do prostora za noge s srebrnimi pedali v videzu aluminija. Športna sedeža iz alkantare s svojimi visokimi stranicami in integriranima vzglavnika nudita zanesljivo oporo pri hitri vožnji skozi ovinke. K dinamični notranjosti sodi športni večfunkcijski usnjeni volan s perforiranim usnjem na volanskem obroču in integriranima obvolanskima prestavnima ročicama (pri menjalniku DSG). Ambientna LED-osvetlitev v dekorativnih elementih z dizajnom, tipičnim za RS 245, obarva notranjost vozila v deset barv, ki jih je mogoče individualno izbrati. V kombinirani instrument je integriran barvni zaslon MaxiDOT.

Športno podvozje in mehansko omejen zdrs

S športnim podvozjem je karoserija Škode Octavie RS 245 v primerjavi z ‘običajnimi’ modeli te serije spuščena za 14 milimetrov. Zadnji kolotek je za 38 milimetrov širši kot pri predhodnem modelu Škode Octavie. Serijska sijoče črno polirana aluminijasta platišča merijo 19 palcev. V serijsko opremo sodita tako stabilizacijski program ESC s športnim načinom kot elektronsko uravnavana prečna zapora na sprednji premi (VAQ). Ta elektronska funkcija zapore diferenciala pogonskih koles omogoča posebej dinamično pospeševanje iz ovinka. Pri tem se omeji zdrs na enem od sprednjih koles in se optimizira prenos moči na cesto. Elektronsko uravnavana zapora na sprednji premi (VAQ) ostaja posebnost modela RS 245. Izbira voznega profila Performance Mode Selection z generatorjem zvoka Performance Sound Generator omogoča individualno nastavljanje funkcij pogona, podvozja in udobja. Dinamični značaj Škode Octavie RS 245 še dodatno poudarjata progresivno krmiljenje in opcijsko prilagodljivo uravnavanje podvozja (Dynamic Chassis Control oz. DCC).

Asistenčni sistemi kot v višjih razredih

Elektronski asistenčni sistemi močno presegajo standardni nivo v razredu kompaktnih vozil. Med novosti v ponudbi sodijo asistenca za manevriranje s prikolico (pri vzvratnem manevriranju krmili in zavira prikolico), prediktivna zaščita pešcev (zavira ob nevarnosti trčenja s pešci) kot sestavni del sistema Front Assist, sistem Blind Spot Detect (opozarja na vozila v mrtvem kotu), sistem Rear Traffic Alert (senzorji na zadku ob vzvratnem izvozu s parkirnega mesta opozarjajo na prečni promet), sistem Manoevre Assist (pri manevriranju naprej in nazaj zavira vozilo, takoj ko senzor zazna oviro) in sistem Crew Protect Assist (pri nevarnosti nezgode zapre okna v vratih in strešno okno ter zategne voznikov in sovoznikov varnostni pas). Sistem Crew Protect Assist deluje v kombinaciji s sistemom Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili. Že uveljavljeni sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ACC (pri nastavljeni hitrosti vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila) je pri Škodi Octavii RS 245 aktiven do hitrosti 210 km/h.

Zanimivost o kratici RS 

Škoda je kratico RS prvič uporabila leta 1974 v športnem avtomobilizmu. Leta 2000 je kot sinonim za športnost postala del Škodine modelske palete. To je bil začetek zgodbe o uspehu. Do danes je bilo prodanih 200.000 modelov RS, med temi skoraj 100.000 vozil tretje modelske generacije, ki je na trgu na voljo od leta 2013.