Prihaja Evropski teden mobilnosti 2016

Zanimivosti

Med 16. in 22. septembrom bo potekal Evropski teden mobilnosti (ETM), ki že štirinajst let spodbuja lokalne skupnosti k izvedbi trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti. Letos se bo tej vseevropski pobudi v Sloveniji pridružilo rekordnih 71 občin. Nosilna tema je tokrat zajeta v sloganu Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, ki izpostavlja dejstvo, da so […]

Med 16. in 22. septembrom bo potekal Evropski teden mobilnosti (ETM), ki že štirinajst let spodbuja lokalne skupnosti k izvedbi trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti.

Letos se bo tej vseevropski pobudi v Sloveniji pridružilo rekordnih 71 občin. Nosilna tema je tokrat zajeta v sloganu Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, ki izpostavlja dejstvo, da so trajnostni mobilnosti naklonjena mesta ekonomsko uspešnejša. Najobsežnejši dogodek in istočasno otvoritev ETM bo v petek, 16. septembra, na Kongresnem trgu v Ljubljani, kamor se bosta s kolesi pripeljala evropska komisarka za promet Violeta Bulc in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

Navdušeni smo nad letošnjim tako velikim odzivom slovenskih občin. Njihovo število, ki se je zadnja leta gibalo okoli trideset, je že lani naraslo na 60, letos pa na rekordnih 71. To pomeni, da so dolgoletna prizadevanja, številne aktivnosti, terensko delo in vzpostavljena sodelovanja resnično obrodili sadove. Zavedanje o pomenu trajnostne mobilnost tako ni več omejeno na posamezne aktiviste, organizacije in večje občine, ki so se soočale s prometnimi težavami, temveč lahko rečemo, da je prodrlo v vse ravni delovanja in odločanja,” je pred začetkom letošnjega ETM poudarila mag. Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorka ETM z Ministrstva za infrastrukturo.

Letos bodo lokalne skupnosti po vsej Evropi dogodke v okviru ETM pripravljale v skladu z nosilno temo Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost. Raziskave nameč jasno kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Vrednost nepremičnin v mestih z dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovitim javnim prevozov je, denimo, višja. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni pešci in kolesarji v povprečju delajo učinkoviteje od voznikov avtomobilov, gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak.

Sodelujoče občine bodo v času ETM pripravile množico dogodkov, o katerih bo več informacij na voljo na spletni strani www.tedenmobilnosti.si. Med njimi bo tudi regijski posvet Boljši življenjski slog z zavedanjem trajnostne mobilnosti v Dolenjskih Toplicah v ponedeljek, 19. septembra, na katerem bodo strokovnjaki spregovorili o vplivu prometa na zdravje, okolje in prometno varnost ter o pomenu izdelave celostnih prometnih strategij za doseganje ciljev trajnostne mobilnosti.

Letos ETM prinaša tudi novost, in sicer pobudo EDWARD oziroma Evropski dan brez smrtnih žrtev v cestnem prometu (European Day Without a Road Death). To je postal 21. september, cilj skupne pobude Evropske komisije in Evropske mreže prometnih policij (TISPOL) pa je, da na ta dan na evropskih cestah nihče ne bo izgubil življenja.

ETM se bo tradicionalno zaključil z Dnevom brez avtomobila v četrtek, 22. septembra, ko bodo mesta svoja središča zaprla za promet.

Občine, ki bodo sodelovale v letu 2016

V Sloveniji bodo v ETM 2016 sodelovale naslednje občine: Ajdovščina, Beltinci, Bled, Brežice, Celje, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Domžale, Dravograd, Gornja Radgona, Hrastnik, Hrpelje – Kozina, Idrija, Ivančna Gorica, Izola, Jesenice, Kamnik, Kanal ob Soči, Kobarid, Kočevje, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Krško, Laško, Lendava, Ljubljana, Ljutomer, Logatec, Makole, Maribor, Medvode, Metlika, Mežica, Murska Sobota, Muta, Nova Gorica, Novo mesto, Piran, Pivka, Podvelka, Polzela, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Ribnica, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Straža, Šempeter-Vrtojba, Šentjernej, Šentjur, Škofja Loka, Šmarje pri Jelšah, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Tolmin, Trbovlje, Trebnje, Tržič, Velenje, Vojnik, Vrhnika, Zagorje ob Savi, Zreče, Žalec, Železniki.