Prihaja Citroën Spacetourer (odgovor na potrebe družin)

Novosti

Moderen in s čvrstim značajem prežet Citroën SpaceTourer nam s tremi karoserijskimi različicami in številnimi možnostmi za ureditev notranjosti prinaša nov odgovor na potrebe družin ali skupin in pa tudi poklicnih uporabnikov. Nomadski in trendovski kombi združuje udobje, praktičnost in estetski videz. Po zaslugi nove konstrukcijske osnove SpaceTourer ponuja dinamično lego na cesti in izjemno […]

Moderen in s čvrstim značajem prežet Citroën SpaceTourer nam s tremi karoserijskimi različicami in številnimi možnostmi za ureditev notranjosti prinaša nov odgovor na potrebe družin ali skupin in pa tudi poklicnih uporabnikov.

Nomadski in trendovski kombi združuje udobje, praktičnost in estetski videz. Po zaslugi nove konstrukcijske osnove SpaceTourer ponuja dinamično lego na cesti in izjemno učinkovitost s porabo goriva “Best in Class”. Vsebuje tehnologije, ki zagotavljajo visoko stopnjo varnosti in poenostavijo vsakodnevno rabo.

SpaceTourer, sopotnik v intenzivnem in brezmejnem življenju, bo premierno na svetu predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Z modelom SpaceTourer je znamka nadgradila svojo ponudbo in s tem potrdila, da je v tržnem segmentu kombijev sposobna prodreti en nivo višje. Moderno vozilo ponuja pravo rešitev za svet v gibanju, kjer se način življenja in življenjske navade nenehno spreminjajo in v katerem ljudje vse pogosteje prostočasne dejavnosti in prevoz delimo z drugimi. Optimističen, praktičen in vsakodnevni rabi prijazen SpaceTourer vam poenostavi življenje in pomaga verjeti, da nič ni nemogoče.

Vsestranski in razkošen Citroën SpaceTourer je na voljo v treh izvedenkah, ki bodo ugodile potrebam današnjih družin in pa tudi poklicnih uporabnikov in to s precejšnjo mero drznosti, ki je značilna za Citroën.

citroen-spacetourer-zadaj

SpaceTourer posebnosti

Dizajn je prežet s čistimi in neagresivnimi linijami, stil vozila SpaceTourer je energičen in hkrati prepričljiv, visoko umeščen prednji del pa mu na cesti zagotavlja dominantno držo in mu vlije značaj.

Učinkovita arhitekturna zgradba poskrbi za bivalno udobje, praktičnost in prilagodljivost najrazličnejšim vrstam uporabe. Njegova modularna konstrukcijska osnova, ki je izšla iz platforme EMP2 ponuja še več prostora v notranjosti, večjo prostornino prtljažnika in bolj priročno upravljanje. Po izbiri so na voljo tri dolžine, med katerimi je tudi prava inovacija na trgu, izvedenka s 4,60 metri dolžine, ki lahko sprejme do 9 oseb. To je idealen sopotnik za vsakodnevne potrebe, najsibodi na podeželju ali v mestu. Z 1,90 m višine lahko enostavno zapelje na vsa parkirišča. Nadvse priročna izvedenka je opremljena z bočnimi drsnimi vrati s prostoročnim upravljanjem, dvižnim zadnjim steklom in številnimi odlagalnimi mesti.

Udobje za dobro počutje telesa in duha po zaslugi gostoljubne notranjosti, dvignjenega položaja za vožnjo, sedežev z drsnim pomikom, ki jih lahko glede na potrebe obrnemo, in zastekljene strehe. Za izjemno dobro počutje v notranjosti poskrbita še vrhunska zvočna izolacija in optimalno udobje med vožnjo;

Tehnologije, ki poenostavijo življenje, kot sta na primer prosojni zaslon za prikaz podatkov in 3D navigacija z internetno povezavo Citroën Connect Nav, in pa tudi tehnologije za varnost, kot so Coffee Break Alert, ki vozniku predlaga premor po dveh urah neprekinjene vožnje, opozorilnik na voznikovo nepozornost, ki zazna voznikovo nepozornost, in opozorilnik na nevarnost naleta. Skupek tehnologij in storitev, s pomočjo katerih je SpaceTourer na ocenjevalnem protokolu EuroNCAP prejel maksimalno število pet zvezdic.

Dizelski motorji zadnje generacije iz družine BlueHDi z do 180 konjskih moči in s 400 Nm navora za najboljšo porabo goriva in emisije CO2 v kategoriji («Best in Class») tega avtomobilskega razreda (BlueHDi 115 S&S BVM6: 5,1 l/100 km in 133 gramov CO2) in nadzorovane stroške uporabe.

Nova platforma

Citroën SpaceTourer je pridobil novo različico modularne konstrukcijske osnove EMP2, ki je v uporabi za vozili C4 Picasso in Grand C4 Picasso. S te konstrukcijske osnove je povzel celoten prednji del, ki je omogočil kar nekaj prednosti pri vgradnji mehanskih sklopov, kot sta motor in menjalnik in pa tudi pri električnih delih, kot so akumulator, kabelski snop prednjega sklopa itd.

Preostali del platforme pa je bil zasnovan posebej za model SpaceTourer. Ojačana zgradba platforme je omogočila vgradnjo čisto nove prednje in zadnje preme s specifično zasnovo, ki omogoča nosilnost vse do 1400 kg. Zaradi modularne platforme sta na voljo dve medosni razdalji (2,92 m in 3,27 m) ter dva zadnja previsa (0,80 m in 1,15 m). Z raznimi kombinacijami medosnih razdalj in previsov dobimo tri dolžine: XS s 4,60 m (inovacija avtomobilskega segmenta) za kratko medosno razdaljo, M s 4,95 m in XL s 5,30 m za podaljšano medosno razdaljo.

Nova platforma nudi:

  • modularnost za prevoz do 9 oseb;
  • prostornost v 2. in 3. vrsti sedežev;
  • enostaven dostop v notranjost, še posebej do 3. vrste sedežev po zaslugi široke odprtine bočnih drsnih vrat (do 0,93 m, odvisno od izbrane karoserijske različice);
  • veliko prostornino prtljažnika (do 2932 litrov pri izvedenki XL – 5 sedežev).

SpaceTourer je na voljo v štirih izvedenkah:

  1. SpaceTourer Feel in SpaceTourer Shine, ki sta na voljo v treh dolžinah ter s petimi, sedmimi ali osmimi sedeži. Izvedenki sta pretežno namenjeni številčnim ali reorganiziranim družinam in pa seveda tudi vsem tistim, ki radi potujejo v družbi prijateljev. Razporeditev notranjosti lahko po želji spreminjamo po zaslugi sedežev na drsnih vodilih, s čimer pridobimo optimalno prostornino prtljažnika in več prostora v predelu nog za tiste, ki to želijo. Sedeže s po naklonu nastavljivimi naslonjali je moč preklopiti v mizico (sovoznikov sedež in sedeže v 2. in 3. vrsti) za prevoz večjih predmetov, ki jih potrebujemo za prostočasne dejavnosti ali dom, vse to z eno samo potezo.
  2. SpaceTourer Business, ki je na voljo v treh dolžinah in s petimi do devetimi sedeži. Ta izvedenka z razkošno stilsko zasnovo je namenjena predvsem poklicnim uporabnikom, ki se ukvarjajo s prevozom oseb (hotelska dostava, taksi službe …). S konfiguracijo števila sedežev in opreme «à la carte» lahko pridobimo skoraj vozilo po meri.
  3. SpaceTourer Business Lounge, ki je na voljo v dveh dolžinah, M in XL, in s šestimi ali sedmimi sedeži. Glede na vaše potrebe se lahko prelevi v pravi «salon ali pisarno na kolesih», saj ima posamične sedeže v usnju, ki so obrnjeni nasprotno od smeri vožnje (v 2. vrsti), drsno pomično in preklopno mizico ter, dodatno zatemnjena zadnja stekla za še več zasebnosti. Namenjena je seveda poklicni rabi (vozila s šoferjem, prevoz pomembnih oseb …).

Optimalno udobje med vožnjo

Ne glede na stanje cestišča Citroën SpaceTourer zagotavlja najvišjo stopnjo udobja med vožnjo, še posebej po zaslugi prem, ki prispevajo k natančnemu vodenju, in zelo učinkovito blaženje nepravilnosti med vožnjo. SpaceTourer je opremljen z ojačano prednjo premo psevdo Mc Pherson s stabilizacijskim drogom in novo zadnjo premo s poševnim trikotnim vodilom, ki omogoča prevoz do 9 potnikov skupaj s prtljago. Tovrstni premi sta lahko vgrajeni skupaj s štirikolesnim pogonom (predelava DANGEL).

citroen-spacetourer-notranjost

Združena uporaba novih prem je omogočila vrhunsko kombinacijo lege na cesti in udobja tako pri praznem kot obremenjenem vozilu hkrati pa je ohranjeno tudi izjemno vozno udobje.

Za učinkovito blaženje in mehko lego na cesti je SpaceTourer opremljen z mostom z elastičnimi ležaji, ki ima optimizirane zglobe za zaščito pred udarci. Za zagotovitev maksimalnega udobja tako pri praznem kot tudi pri polnem vozilu imajo vzmeti spremenljivo togost, amortizerji pa prilagodljivo blaženje, odvisno od obremenitve (AMVAC), kar skupaj tvori “pasivni” sistem za spreminjanje blaženja glede na višino podvozja.

Tehnološki odvisnik

Poleg vsakodnevno uporabnih funkcij, kot so prostoročni dostop in zagon (ADML) ter bočna drsna vrata s prostoročnim in motoriziranim upravljanjem, Citroën SpaceTourer ponuja tudi tehnologije, ki poenostavijo vožnjo:

  • Novi 7-palčni zaslon na dotik, ki ga znamka premierno predstavlja z vozilom SpaceTourer, omogoča upravljanje vseh funkcij medijske opreme, telefona in navigacije. Kapacitivni zaslon na dotik lahko upravljamo s konicami prstov.
  • Funkcija New Mirror Screen omogoča varno pregledovanje aplikacij s pametnega telefona na 7-palčnemu zaslonu na dotik vozila. Funkcija deluje v povezavi s tehnologijama Apple CarPlayTM in MirrorLink®.
  • Citroën Connect Nav, novi 3D navigacijski sistem na dotik in s povezavo v realnem času. Navigacijo nove generacije, ki bo prvič predstavljena z vozilom SpaceTourer, upravljamo z glasovnimi ukazi ali prek 7-palčnega zaslona na dotik. Citroën Connect Nav deluje v povezavi s povezljivimi storitvami, kot je TomTom Traffic, ki posreduje prometne informacije v realnem času, lokacijo in cene bencinskih servisov in parkirišč, informacije o vremenski napovedi in poišče lokalne interesne točke. Uporabniki bodo navdušeni tudi nad opcijo nevarni odseki, ki med vožnjo po cestah posreduje vizualne in zvokovne informacije o odsekih, kjer nastajajo prometne nesreče in o nevarnih odsekih (storitev je na voljo v vseh evropskih državah razen v Švici). Citroën Connect Nav vključuje tudi funkcijo Mirror Screen.
  • Po zaslugi prosojnega zaslona za prikaz podatkov vozniku ni potrebno odmakniti pogleda, saj se mu na prosojnem zaslonu v njegovem vidnem polju projicirajo vse bistvene informacije za vožnjo (trenutna in priporočena hitrost, podatki tempomata in omejevalnika hitrosti vozila, navodila navigacijskega sistema in opozorilnik na nevarnost naleta). To je velika novost za vozilo tega avtomobilskega segmenta.
  • Funkcija za samodejni preklop dolgih luči upravlja preklapljanje z dolgih na zasenčene luči glede na to, ali v prometu zazna vozila ali ne. Sistem deluje ponoči pri hitrosti nad 25 km/h in se izklopi, ko hitrost pade pod 15 km/h.
  • Top Rear Vision je ekskluziven sistem, prek katerega kamera na zadnjem delu pošlje na 7-palčni zaslon na dotik rekonstruirano sliko območja za vozilom, prikazano pod kotom 180° od zgoraj. Ko se vozilo približuje oviri, sistem samodejno približna sliko območja za vozilom, da lahko bolj natančno prikaže preostalo razdaljo.
  • Grip Control je izpopolnjen sistem za preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles, ki optimizira vlečno moč prednjih koles v odvisnosti od tipa terena.

V vozilu SpaceTourer so zbrane številne tehnologije za predvidevanje dogajanja in pomoč pri vožnji, ki vozniku pomagajo voziti varneje in bolj umirjeno. Med njegovo opremo najdemo:

  • opozorilnik nenamerne menjave voznega pasu (AFIL), ki voznika opozori, da je vozilo zapeljalo čez talno črto brez vključenih smernih kazalcev. Sistem zazna nenamerno vožnjo prek talne označbe (prekinjene ali neprekinjene črte) in voznika na to opozori z zvočnim signalom in vizualnima sporočilom na instrumentni plošči;
  • sistem za nadzor mrtvega kota z ultrazvočno tehnologijo, ki voznika opozarja na prisotnost vozila v mrtvem kotu z oranžno svetlečo diodo v kotu vzvratnega ogledala. Sistem, ki ga sestavljajo štiri zaznavala v prednjem in zadnjem odbijaču, deluje pri hitrosti od 12 do 140 km/h;
  • omejevalnik hitrosti z odčitavanjem prometnih znakov in priporočil. Zares inovativen sistem deluje v povezavi s kamero, nameščeno na zgornjem delu vetrobranskega stekla, in dopolnjuje podatke navigacijskega sistema, ki je na voljo kot opcija. Vozniku v kateremkoli trenutku posreduje informacijo o aktualni omejitvi hitrosti v prometu. Ko kamera zazna prometni znak omejitve hitrosti, lahko voznik z enim pritiskom na tipko sprejme priporočeno hitrost in jo nastavi kot vrednost tempomata ali omejevalnika hitrosti;
  • Coffee Break Alert (opozorilnik za premor med vožnjo) prikaže vozniku opozorilo na instrumentni plošči po dveh urah neprekinjene vožnje, in nato še drugo opozorilo, če nadaljuje z vožnjo še eno dodatno uro.
  • opozorilnik na voznikovo nepozornost. Ta sistem nadzoruje voznikovo vedenje prek večfunkcijske kamere, ki se nahaja na zgornjem delu vetrobranskega stekla, in beleži pogostnost prekoračitve cestnih talnih oznak. Če vozniku pade pozornost, ga na to opozorita zvočno in vizualno opozorilo;
  • prilagodljivi tempomat omogoča vozniku, da vozilu prepusti prilagajanje hitrosti glede na hitrost vozila, ki vozi pred njim. Sistem za samodejno nastavitev hitrosti je sposoben znižati hitrost na 20 km/h z delovanjem zgolj na pedal za plin. Pri tem se ne sproži aktivnega zaviranja. Tovrstni sistem je še posebej dobro prilagojen srednje gostemu prometu na avtocestah;
  • opozorilnik na nevarnost naleta obvešča voznika o bližajoči nevarnosti trčenja, da lahko pravočasno ukrepa. Opozorilnik je vizualen in zvočen. Prikaže in oglasi se tik pred sprožitvijo samodejnega zaviranja glede na naslednji dve mejni stopnji sprožitve:
    • kritična stopnja: opozorilnik oranžne barve, ki obvešča o prekratki razdalji do vozila pred vami;
    • kritična stopnja: opozorilnik rdeče barve, ki vozniku sporoči, da mora zavirati.
  • Active Safety Brake, ki bo prvič predstavljen s CitroënOM SpaceTourer zmanjša telesne poškodbe potnikov z zaviranjem namesto voznika po zaslugi večfunkcijske kamere, ki je nameščena na zgornjem delu vetrobranskega stekla v naslednjih primerih:
    • 0-30 km/h: prepreči trčenje ob premične ali nepremične ovire ali pešce.
    • nad 30 km/h: zniža hitrost pred trčenjem.

tehnologija-citroen

Pet zvezdic EuroNCAP

Po protokolu organizacije EuroNCAP je Citroën SpaceTourer prejel maksimalno število pet zvezdic. Ta dosežek je rezultat dela, ki je bilo vloženo v njegov razvoj, seveda pa je k temu pripomogla tudi številna oprema za udobje in varnost ter modularna platforma najnovejše generacije.

Rezultati so bili osvojeni po ocenjevalnem protokolu 2015 s posameznimi ocenami 5 zvezdic v vseh 4 kategorijah:

  • zaščita odraslih: 87 %
  • zaščita otrok: 91 %
  • zaščita pešcev: 64 %
  • sistemi pomoči pri vožnji: 78 %

Motorji najnovejše generacije

Citroën SpaceTourer ponuja pet pogonskih sklopov, od katerih so vsi opremljeni z dizelskimi motorji iz družine BlueHDi. To je nova generacija motorjev, ki jih Citroën nudi od konca leta 2013 in ki omogočajo drastično zmanjšanje emisij dušikovih oksidov (NOx) in emisij CO2 (do %).

Inovativna in edinstvena zgradba izpušnega sistema, v kateri utečeno sodelujejo različne tehnologije: katalizator SCR pred filtrom trdnih delcev z aditivom je edini sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki zmore zmanjšati emisije NOx za 90 % ter istočasno tudi emisije CO2 za 4 %.

Dizelski motorji, s katerimi je opremljen Citroën SpaceTourer dosegajo naslednje vrednosti kombinirane porabe goriva in emisij CO2 (pri dolžinah XS):

  • motor BlueHDi 95 BVM: 5,5 l/100 km in 144 g/km CO2
  • motor BlueHDi 95 S&S ETG6: 5,2 l/100 km in 135 g/km CO2
  • motor BlueHDi 115 S&S BVM6: 5,1 l/100 km in 133 g/km CO2
  • motor BlueHDi 150 S&S BVM6: 5,3 l/100 km in 139 g/km CO2
  • motor BlueHDi 180 S&S EAT6: 5,8 l/100 km in 151 g/km CO2

Poleg optimizirane porabe goriva pa omenjeni motorji omogočajo tudi nižje stroške uporabe, saj imajo predpisan servisni interval na 40.000 km ali dve leti.

Lansiranje vozila Citroën SpaceTourer bo pospremila edinstvena izvedenka, ki bo predstavljena na Ženevskem avtomobilskem salonu, 1. marca.

https://www.youtube.com/watch?v=Xlhio-QWjlI