Pridružite se akciji Povozi jezo – vozi strpno

Zanimivosti

Že majhna sprememba lahko pomeni veliko … kjer koli, tudi v prometu, kjer se pešci, kolesarji, motoristi in vozniki avtomobilov vsakodnevno srečujemo z nestrpnostjo, nespoštovanjem, jezo in včasih tudi agresijo. Se strinjate, da je nestrpnost na cesti neprijetna spremljevalka vseh udeležencev v cestnem prometu? Pomagaj jo ustaviti in spremeniti cesto v prijaznejše okolje za vse. […]

Že majhna sprememba lahko pomeni veliko … kjer koli, tudi v prometu, kjer se pešci, kolesarji, motoristi in vozniki avtomobilov vsakodnevno srečujemo z nestrpnostjo, nespoštovanjem, jezo in včasih tudi agresijo.

Se strinjate, da je nestrpnost na cesti neprijetna spremljevalka vseh udeležencev v cestnem prometu? Pomagaj jo ustaviti in spremeniti cesto v prijaznejše okolje za vse.

»Povozi jezo – vozi strpno!« je pobuda, s katero želijo v Citroënu opozoriti na negativne učinke nestrpnosti v prometu in pozvati javnost (posameznike, medije in pristojne ustanove) k aktivnemu reševanju težave. S tem namenom so 13. april razglasili za svetovni dan strpne vožnje.

Vabijo vas, da pobudo podprete s svojim glasom na spletni strani www.povozijezo.si, kjer lahko najdete in delite nasvete, kako se odzvati v različnih primerih nestrpnosti v prometu.

Kaj je nestrpnost v prometu?

Med dejanja nestrpnosti v cestnem prometu štejemo aktivno izražanje nespoštovanja drugih udeležencev v prometu, npr. grožnje in žalitve, izražene s kretnjami rok, hupanjem ali glasnimi verbalnimi opazkami, namerna vožnja preblizu drugemu udeležencu ali celo telesno nasilje.

Nestrpnost v cestnem prometu (ang. road rage) je pojav, ki je tesno povezan s hitrim in stresnim načinom življenja, zato je najbolj prisoten prav v urbanih območjih zahodnega sveta. Še posebej pereč problem predstavlja za ljudi, ki velik del dneva preživimo v avtomobilu, npr. na poti v službo in iz nje. V stresni tekmi s časom nas neprijetne reakcije udeležencev v prometu še dodatno obremenjujejo, s tem pa povečujejo tudi verjetnost za naše impulzivne, neustrezne reakcije do drugih udeležencev. In krog stresa je sklenjen. Povečan stres tako pomeni tudi povečano nevarnost v prometu.

Kako lahko ustavimo nestrpnost v prometu?

Raziskave dokazujejo, da nestrpnost neugodno vpliva na varnost v cestnem prometu in s povzročanjem stresa tudi na naše zdravje. Pomembno je poznati načine za obvladovanje stresa v prometu in primerne odzive v različnih primerih nestrpnosti.

Začnimo pri sebi, pokažimo drugim, da se strpnost obrestuje in skupaj nam lahko uspe spremeniti cesto v prijaznejše in varnejše okolje za vse nas.

Sledimo osnovnim vodilom za strpnost v prometu:

  • Bodimo spoštljivi do drugih udeležencev v prometu. Nekateri se v prometu znajdemo bolje kot drugi.
  • Bodimo razumevajoči. Vsi smo ljudje, vsi delamo napake.
  • Upoštevajmo prometne predpise.
  • Na provokacije se ne odzivajmo agresivno.
  • V napetih položajih poskusimo ohraniti mirno kri.
  • Pomagajmo drug drugemu.