Pri MAN stavijo na vozila, ki se uporabljajo v gradbeništvu

Poslovno

MAN bo s petimi vozili na sejmu Bauma 2016 pokazal, kaj vse zmore na področju gradbeništva. Na razstavnem prostoru bodo prekucnik z žerjavom serije TGL, dvoosni MAN TGS s pogonom HydroDrive v vlogi sedlastega vlačilca, mešalnik za beton z optimizirano nosilnostjo na podvozju štiriosnega modela MAN TGS, MAN TGS načrtovan za nosilnost 33 ton, namenjen rudarstvu […]

MAN bo s petimi vozili na sejmu Bauma 2016 pokazal, kaj vse zmore na področju gradbeništva.

Na razstavnem prostoru bodo prekucnik z žerjavom serije TGL, dvoosni MAN TGS s pogonom HydroDrive v vlogi sedlastega vlačilca, mešalnik za beton z optimizirano nosilnostjo na podvozju štiriosnega modela MAN TGS, MAN TGS načrtovan za nosilnost 33 ton, namenjen rudarstvu in triosni prekucnik MAN TGX z novim motorjem D38, ki ima moč 560 KM.

Štiri druga tovorna vozila bodo razstavljena na prostem, pred dvorano B4 (ob izhodu pri razstavnem prostoru). Tukaj bo MAN razstavil težki sedlasti vlačilec TGX 41.640 z motorjem D38, petosni MAN TGS, načrtovan za bruto nosilnost 50 t, MAN TGS s trojno osjo v standardni opremi in MAN TGM s pogonom na vsa kolesa.

Posebna usmeritev družbe MAN na panogo je dobro vidna na več področjih, na primer pri izbiri treh tehničnih različic pogona na vsa kolesa.

  • Priklopljivi pogon na vsa kolesa je prva izbira pri občasni vožnji po bolj zahtevnem terenu
  • Stalni pogon na vsa kolesa je najbolj primeren tam, kjer sta pogosto potrebna velika vlečna moč, delo pa poteka na podlagah z zelo različnim oprijemom
  • MAN HydroDrive je hidrostatični pogon na prednji osi, ki je idealni dodatek vozilom, ki vozijo predvsem po tlakovanih cestah in le občasno potrebujejo dodaten oprijem.

MAN HydroDrive

S predstavitvijo pogona MAN Hydrodrive v letu 2005 so pripeljali na tržišče novo tehnološko različico pogona. Tehnično izvedbo s hidrostatičnim pogonom prednje osi, ki po potrebi poveča vlečno moč in zagotavlja močan zavorni učinek pri vožnji po strmih terenih, so v mnogih panogah navdušeno sprejeli. HydroDrive se zato pojavlja v več pogonskih različicah, pri vozilih z dvema, tremi in štirimi osmi. MAN je skrbel za nadaljnji razvoj sistema in izboljšal njegovo praktično uporabnost. Izboljšan je potek hidravličnih cevi in povečan prostor okoli koles, kar pomeni, da se
lahko namestijo večja platišča in širše pnevmatike, celo z verigami.

MAN bo na Baumi 2016 naznanil razširitev svojega izbora pogonov. MAN HydroDrive bo v kombinaciji s samodejnim menjalnikom verjetno na razpolago za naročilo po sejmu IAA 2016.

Paradni konj gradbišč, MAN TGX z motorjem D38

MAN na Baumi prvič predstavlja močni motor D38 v seriji TGX. Rezultat te kombinacije je idealno vozilo za naloge, ki zahtevajo robustno vlečno moč. Z motorjem, katerega moč presega 500 KM lahko prevažate težke tovore in dosegate visoke povprečne hitrosti. Tipičen primer uporabe so sedlasti vlačilci – prekucniki ali prekucniki 6×4, ki pogosto vozijo s priklopniki ter težki kotalni prekucniki. Če je potrebno pri gradbiščnem transportu povleči nizkopodni priklopnik, na katerem je gradbeni stroj, to za TGX D38 z močjo motorja 520 in 560 KM ni nič posebnega, saj lahko z lahkoto povleče priklopnik s skupno težo do 120 t – odvisno od izvedbe pogonskega sklopa.

V skladu z zahtevami panoge dodaja MAN v prodajni program tudi TGX D38 v izvedbi z normalno in srednjo višino ter s trpežnimi jeklenimi odbijači. Z dvostopenjskima turbinskima polnilnikoma, ki sta značilnost motorjev MAN, doseže 6-valjni vrstni motor s prostornino 15.256 cm3 nazivni navor 2700 Nm že pri 930 r/min. Največji navor je na razpolago v širokem
območju med 930 in 1350 r/min. To pomeni, da ima ta vrhunski model veliko vlečno moč že pri nizkih obratih, omogoča hitrejše pretikanje v višje prestave in ohranja velik navor tudi v višjih prestavah.