Prenovljeni Volvo S60, V60 in XC60

Aktualno, Novosti

To je najobsežnejša prenova že obstoječih modelov v zgodovini podjetja. Skandinavski dizajn je poudarjen z lepimi, enostavnimi linijami ter površinami z odstranjenimi vsemi nepotrebnimi dodatki, kar se odraža v preoblikovani notranjosti in zunanjosti novih vozil 60.

To je najobsežnejša prenova že obstoječih modelov v zgodovini podjetja. Skandinavski dizajn je poudarjen z lepimi, enostavnimi linijami ter površinami z odstranjenimi vsemi nepotrebnimi dodatki, kar se odraža v preoblikovani notranjosti in zunanjosti novih vozil 60. 

Notri je  posebna pozornost usmerjena v detajle in materiale, kot sta les in usnje. Udobni sedeži s podporami, ki zagotavljajo vozniku, da je po dolgi vožnji svež in sproščen, so Volvova močna točka že desetletja. Kupec novega S60, V60 ali XC60 lahko sedaj izbere nove športne sedeže, ki ohranjajo tradicionalno udobje.

Novi integrirani izpušni cevi sta fizična in vizualna povezava s tehnično naprednimi motorji. Vendar pa ni vse le lep dizajn; oblikovalci so se morali spopasti z dejstvom, da pri delovni temperaturi izpušne cevi ostanejo popolnoma na istem mestu, kljub izpušnemu sistemu, ki se razširi v dolžino do 25 mm. To predstavlja še en primer skandinavske natančnosti.

Novi S60, V60 in XC60 nudijo razširjeno ponudbo koles z različnimi dizajni, ki povečajo možnosti osebne izbire. »Za izboljšanje vizualnega izgleda vozila lahko stranka svoje vozilo S60 ali V60 opremi z 19” kolesi brez izgube voznega udobja,« pravi Patrik Widerstrand. XC60 pa je na voljo tudi z 20” kolesi.

Novi Volvo S60

volvo S60

In pod kožo, v srcu voznega doživetja, je širok nabor nastavitev podvozja, ki so oblikovana okoli osebnih zahtev strank. Kupec vozila S60 lahko izbira med štirimi tipi podvozja – Touring, Dynamic, Four-C (Štiri-C Continuously Controlled Chassis Concept) in Lower Sport Chassis, do sedaj na voljo le pri različici R-Design.

Novi dinamičen S60 dizajn z odločno dinamiko poudarja športno naravo vozila. »Z novim sprednjim dizajnom smo prav zares izboljšali nastop S60 na cesti. Bolj usmerjene sprednje luči pomagajo ustvariti nov, značilen »obraz«. Ko smo jih oblikovali, smo razmišljali o volčjih očeh,« razloži Fedde Talsma, direktor zunanjega oblikovanja, in doda: »Tako spredaj kot zadaj smo poudarili horizontalne linije vozila S60. Detajli, kot so širša maska hladilnika, dnevne luči in nove zadnje LED luči dajo S60 osupljiv in širok videz. Čiste površine in konture poudarjajo skandinavski občutek.«

V notranjosti med posodobitve štejemo nove barve oblazinjenja, lesene dodatke, nova naslonjala za glavo in gladke kovinske okvirje med zračnikom in kontrolami za luči.

Novi Volvo V60

V srcu vsestranskosti vozila V60 so tudi inteligentni sedeži. Zadnji sedeži se lahko zložijo v tri 40/20/40 segmente, tako se lahko začetnih 430 litrov prostora za tovor hitro in enostavno poveča.

V srcu vsestranskosti vozila V60 so tudi inteligentni sedeži. Zadnji sedeži se lahko zložijo v tri 40/20/40 segmente, tako se lahko začetnih 430 litrov prostora za tovor hitro in enostavno poveča.

Novi Volvo V60 je vozilo za ljudi, ki potrebujejo vsestranskost karavana, vendar si želijo športne limuzine – vse v stilskem skandinavskem paketu. Silhueta V60 vizualno opomni, da to ni običajen karavan – je karavan s pridihom kupeja. V60 prinaša dinamično vozno doživetje, z natančnim upravljanjem kot sestrska limuzina, tudi z istimi možnostmi podvozja.

Po uspešni predstavitvi verzije »Pure Limited« je sedaj priključni hibrid V60 na voljo s celotno paleto barv in specifikacij, ki vključujejo večino oblikovalskih in tehnoloških nadgradenj standardnega V60, vendar seveda z edinstvenimi in v razredu vodilnimi emisijami – 48 g/km.

Prtljažna vrata na svetu prvega dizelskega priključnega hibrida še vedno nosijo oznako D6 AWD, kar razkriva moči pod pokrovom motorja. Sprednja kolesa poganja petvaljni 2,4-litrski turbodizelski motor, ki proizvede 215 KM in maksimalni navor 440 Nm, pri šeststopenjskem samodejnem menjalniku. Zadnjo os pa poganja električni motor, ki ima 68 KM in 200 Nm. Električni motor je oskrbovan z močjo 11,2-kWh litij-ionskega baterijskega paketa, ki je vgrajen pod prtljažnim predelom. 

Novi Volvo XC60

Sistem Corner Traction Control je sedaj standarden. Vozniku pomaga, da se izogne zdrsom v ostrih ovinkih.

Sistem Corner Traction Control je sedaj standarden. Vozniku pomaga, da se izogne zdrsom v ostrih ovinkih.

Zunanjost Volvovega najbolj prodajanega modela, XC60, je pridobila bolj urban izgled. Preoblikovan sprednji del se ponaša z novo obliko pokrova motorja, ki poudari širok in samozavesten videz. 

XC60 ima tudi kar nekaj posodobitev v notranjosti: leseni dodatki, nova naslonjala za glavo, s tekstilom oblečen B-stebriček in kovinski okvirji okoli zračnikov in kontrol za luči. Prenovljen XC60 ima višji položaj sedenja, tipičen za SUV vozila, vendar je XC60 dizajniran tako, da se vozi kot standardni avtomobil. S pogonom na vsa štiri kolesa je XC60 izjemno vozilo za vsako cesto, v vsakem vremenu. Dodatno je na voljo sistem za nadziranje hitrosti pri spustih (Hill Descent Control), ki samodejno nadzoruje hitrost avtomobila pri vožnji po hribu navzdol.

Izboljšave pri S60, V60 in XC60

Prilagodljiv digitalen zaslon, ki je bil prvič predstavljen na modelu V40, je sedaj na voljo tudi v novih S60, V60 in XC60. Ta aktiven TFT zaslon prinese interakcijo med avtomobilom in voznikom v nove razsežnosti, vedno prikazuje najbolj pomembne informacije v dani situaciji.

Voznik lahko izbira med tremi grafičnimi temami: Tema Elegance je osnovni način s tradicionalno umirjeno avro, Tema Eco ima zeleno osvetlitev ozadja in Tema Performance, ki ima ozadje osvetljeno v rdeči barvi, kar ustvarja športno atmosfero. Na sredini je prikazan merilnik obratov, ki nadomesti merilnik hitrosti pri Elegance in Eco različici. Priključni hibrid V60 je na voljo z dodatno temo Hybrid, ki ima modro osvetlitev. Vključuje informacije o hibridu in bateriji, kar pomaga pri energijsko učinkoviti vožnji. 

Barve tem digitalnega zaslona so del novega povezanega infotainment sistema, ki je bil predstavljen v S60, V60 in XC60 v drugi polovici leta 2013. Ponaša se z osveženim HMI-jem, z mnogimi inovativnimi funkcijami, kot so:

  • Storitve, ki temeljijo na oblaku, integrirane v avtomobil,
  • izboljšana navigacija s 3D zemljevidi, lokalnim iskanjem in nastavitvijo pošlji-avtomobilu destinacijo,
  • nova možnost 3G (Volvo On Call), ki nudi vročo točko WiFi za internet povezljivost,
  • TuneIn internet radio (z 80.000 postajami) in predvajanje glasbe preko Bluetootha,
  • upravljanje z glasom večine funkcij infotainment in navigacije. 

Nova Volvova družina dvolitrskih, štirivaljnih Drive-E motorjev je bila predstavljana jeseni letos. S60, V60 in XC60 so tako na voljo s tremi novimi motorji te družine: turbo bencinski T6 s 306 KM, T5 z 245 KM in turbo dizelski D4 s 181 KM. Novi 8-stopenjski samodejni menjalnik prispeva k izboljšani vožnji in odlični ekonomičnosti pri porabi goriva. Novi T6 ima 306 KM in 400 Nm navora. Motor se ponaša z v razredu vodilno kombinacijo kompresorja in turbo polnilnika.

Poraba goriva z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom je 6,4 l/100 km (149 g/km) pri S60, 6,7 l/100 km (157 g/km) pri V60 in 7,3 l/100 km (169 g/km) pri XC60. 

T5 proizvede 245 KM in 350 Nm navora. Poraba goriva z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom je 5,9 l/100 km (137 g/km) pri S60, 6,1 l/100 km (142 g/km) pri V60 in 6,7 l/100 km (157 g/km) pri XC60.

Novi D4 turbo dizelski motor pa prihaja s 181 KM in 400 Nm navora. Motor se ponaša z na svetu prvo tehnologijo i-Art, ki pomaga pri zniževanju porabe goriva. Poraba goriva je tako z ročnim menjalnikom pri S60 znižana na v razredu vodilnih 3,7 l/100 km (99 g/km), pri V60 3,8 l/100 km (102 g/km) in pri XC60 5,5 l/100 km (116 g/km). Pri 8-stopenjskem samodejnem menjalniku pa 4,1 l/100 km (108 g(km) pri S60, 4,2 l/100 km (111 g/km) pri V60 in 4,6 l/100 km (123 g/km) pri XC60.

Poraba goriva pri novem Volvu S60 z ročnim menjalnikom, 115 KM, štirimi valji in D2 motorjem je izboljšana na v razredu vodilne 3,7 l/100 km ter 99 g/km CO2 emisij. Z samodejnim menjalnikom pa so vrednosti 4,1 l/100 km in 108 g/km. Karavanska različica, novi Volvo V60 D2, ima tudi v razredu vodilno porabo goriva – 3,8 l/100 km (102 g/km) z ročnim menjalnikom in 4,2 l/100 km (111 g/km) s samodejnim.

Če ima vozilo samodejni menjalnik je lahko trokraki volan opremljen z obvolanskima prestavnima ročicama. Le-te spremenijo samodejni menjalnik v ročni, s prednostjo prestavljanja prestav z obema rokama na volanu. Ročici sta priročni predvsem na razgibanem terenu. Še en zanimiv dodatek za udobno vožnjo v mrzlih dneh je ogrevan volan.

Novi nadzor aktivnih dolgih luči naredi vožnjo v temi varnejšo in udobnejšo. Tehnologija zmanjša potrebo po menjavanju med dolgimi in kratkimi in omogoča nenehno vožnjo z dolgimi. Ko se približajo vozila iz nasprotne smeri, sistem pomaga preprečiti bleščanju vozniku nasproti, in sicer tako, da zasenči luč toliko, kolikor je potrebno. Dodatna inovativna možnost za vožnjo v temi je tudi Cornering Light, ki osvetli predel vožnje za varnejše manevriranje – na primer, ko zavije vozilo na manjšo cesto.

Električna pomoč pri upravljanju (EPAS – Electrical Power Assist Steering) pri S60 in V60 uporablja električni motor za podporo pri krmiljenju, voznik pa lahko izbira med tremi stopnjami pomoči. Low mode – sistem zagotovi veliko pomoči in tako olajša manevriranje. Medium mode nudi nekoliko manj pomoč za večji odziv ceste pri višjih hitrostih. High mode pa je nastavitev za navdušene voznike, kar se odraža v dinamičnem karakterju vozila. EPAS omogoča integracijo varnostnih in vozniku podpornih funkcij, ki vključujejo krmiljenje, kot sta Pomoč pri ohranjanju smeri vožnje in Pomočnik za parkiranje.

IntelliSafe je Volvovo ime za vse aktivne varnostne sisteme in Volvova na svetu prva tehnologija City Safety predstavlja pomemben del. Vgrajena je standardno in deluje do 50 km/h. Vsi modeli imajo tudi Zaznavanje pešca s samodejnim zaviranjem, ki varuje ljudi, ki stopijo pred vozilo.

Od jeseni 2013 sta lahko S60 in V60 opremljena z dvema novima sistemoma:

  • Pomočnik pri parkiranju naredi paralelno parkiranje enostavno in natančno, saj prevzame upravljanje volana, medtem ko voznik upravlja menjalnik in hitrost vozila. Manevriranje temelji na sprednjih, zadnjih in stranskih ultrazvočnih senzorjih.
  • Pomoč pri ohranjanju smeri vožnje pomaga, da voznik ostane na istem voznem pasu. Sistem je aktiven pri hitrostih od 65 km/h do 200 km/h.

Tehnologija Cross Traffic  Alert uporablja radarske senzorje na zadku avtomobila ter tako obvesti voznika na prihajajoča vozila iz strani, ko se pelje na primer vzvratno iz parkirnega mesta. To je predvsem uporabno na predelih, kjer je stranski pogled lahko otežen.