Prenovljena Seat Ibiza, še bolj zapeljiva?

Aktualno, Novosti

Prihaja nova generacija španske avtomobilske uspešnice – nova SEAT Ibiza bo srca kupcev osvojila z mladostnim, emocionalnim dizajnom in pristnim užitkom v vožnji, razum kupcev pa bo prepričala z inovativnimi tehnologijami…

Prihaja nova generacija španske avtomobilske uspešnice – nova Ibiza bo srca kupcev osvojila z mladostnim, emocionalnim dizajnom in užitkom v vožnji, razum kupcev pa bo prepričala s tehnologijami, izpopolnjeno funkcionalnostjo in izboljšano kakovostjo.

 
Paleta izvedb novega modela izpolnjuje zahteve širokega kroga kupcev – od kompaktne in športne 3-vratne Ibize ST, vsestranske 5-vratne Ibize do praktičnega karavana Ibiza ST; od učinkovite Ibize E-Ecomotive z emisijo samo 89 g CO2 na km do športne Ibiza FR z močjo 110 kW (150 KM).
 
CE753048-4043-11E1-858B-737866B94067Ibiza se na evropskih tržiščih v svojem segmentu uvršča med najbolje prodajane modele – za enega od športnih, kompaktnih modelov te avtomobilske serije se je do sedaj odločilo že več kot 500.000 kupcev. Ti so v povprečju med najmlajšimi v tej tržni kategoriji. Dizajn je že tradicionalno ena izmed glavnih odlik Ibize – in eden izmed najpomembnejših razlogov za nakup. To bo potrdila tudi nove generacija modela – ta s sodobnim, svežim, optimističnim videzom predstavlja naslednjo stopnjo SEAT-ove oblikovalske identitete, s čimer utira pot prihodnjim modelom.
 
“Ibiza je pomemben temelj naše znamke. Z novo generacijo smo naredili odločen korak naprej – svež, mladosten dizajn odraža SEAT-ov edinstven, samosvoj značaj. Poudarja natančnost izdelave in celostno kakovost naših produktov,” pravi James Muir, predsednik uprave družbe SEAT, S.A. “Zaradi tega je nova Ibiza ključni element v SEAT-ovi strategiji napredka. Prepričani smo, da bo Ibiza nadaljevala svojo uspešno pot, nenazadnje tudi na našem novem tržišču, na Kitajskem.”
 
“Nova generacija Ibize se optimalno sklada z identiteto znamke SEAT. Ima močan in suveren nastop ter športen značaj, hkrati pa je prefinjena in samozavestna,” pravi Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri SEAT-u.
 
Notranjost
 
Emocionalna moč zunanje oblike se odraža tudi v notranjosti – z izrazito, a minimalistično, jasno strukturirano armaturno ploščo. Pozornost do detajlov je razvidna iz vsakega vidika – na volanu, v novi obliki avtomatske klimatske naprave Climatronic, na novih barvnih površinah. Glaven poudarek pa je vedno na funkcionalnosti – en primer za to je novi kombinirani instrument z optimiranim zaslonom, drugi je bistveno večji sovoznikov predal. Njegova prostornina sedaj znaša 10,7 l, zato je vanj možno shraniti večje in več priročnih predmetov.
 
Prostorna notranjost se pokaže v velikem prtljažniku za ta razed (284 ali 292 l) in prilagodljiva zadnja klop. Še posebej visoko stopnjo funkcionalnosti omogoča karoserija Ibize ST. Kljub športnemu dizajnu se ta model lahko pohvali s presenetljivo prostornim prtljažnikom (od 430 do največ 1.164 l). V njem je možno prepeljati celo dve kolesi – seveda z demontiranima sprednjima kolesoma.
 
Motorji
 
Nova Ibiza se lahko pohvali tudi s pestro paleto motorjev. Ta sega od varčnega 1,2-litrskega motorja z močjo 44 kW (60 KM) do 1,4-litrskega motorja TSI z dvojnim tlačnim polnjenjem. Ibiza s 110 kW (150 KM) in menjalnikom DSG od 0 do 100 km/h pospeši v samo 7,8 sekunde in doseže impresivno največjo hitrost 212 km/h. Ta motor je sedaj na voljo tudi za Ibizo ST. Z izjemno učinkovitostjo se lahko pohvali Ibiza 1.2 TSI Ecomotive – najsodobnejši motor z močjo 77 kW (105 KM) razvije največji navor 175 Nm že pri 1550 1/min, kljub temu pa poraba goriva znaša samo 5,1 l/100 km – tudi po zaslugi serijskega sistema start-stop.
 
Ibiza 1.2 TDI E-Ecomotive s sistemom start-stop ima povprečno porabo goriva samo 3,4 l, emisije CO2 pa odličnih 89 g/km – v vseh karoserijskih izvedbah. Hkrati pa ta kompaktni motor TDI z močjo 55 kW (75 KM) in navorom 180 Nm dosega dobre vozne zmogljivosti. Vrh ponudbe dizelskih motorjev predstavlja 2.0 TDI s 105 kW (143 KM). Noben tekmec v tem segmentu ne ponuja tako zmogljivega dizelskega motorja. Prepričljiva je tudi kombinacija zmogljivosti in učinkovitosti – največja hitrost znaša 210 km/h in povprečna poraba 4,6 l goriva na 100 km.
 
Menjalniki in podvozje
 
Paleta poleg 5- in 6-stopenjskih ročnih menjalnikov vključuje tudi menjalnike DSG, ki so serijsko ali opcijsko lahko kombinirani z različnimi motorji. Ta menjalnik z dvojno sklopko združuje udobje avtomatskega menjalnika z učinkovitostjo ročnega menjalnika. Zmogljiv zavorni sistem ABS je seveda samoumeven. Platišča za novo Ibizo imajo nov dizajn, dimenzije pa segajo od 15 do 17 palcev.
 
64EB2286-4043-11E1-91CC-737866B94067
 
Ponudba opreme, številne možnosti individualnih prilagoditev
 
Tudi paketi opreme za modelsko serijo Ibiza so zasnovani na novo, neodvisno od karoserijske oblike. Osnovna izvedba Reference vključuje bistvene komfortne in varnostne elemente. Izvedba Style serijsko vključuje klimatsko napravo. Ibiza FR daje poudarek športnosti: s posebnimi oblikovalskimi elementi na sprednjem in zadnjem delu vozila, aluminijastimi platišči in usnjenim volanom. Vsak kupec lahko svojo Ibizo prilagodi osebnemu slogu in zahtevam – to omogoča bogata ponudba barv ter dodatne in dopolnilne opreme.
 
Kaj pa Ibiza Cupra? Seveda bo naslednika dobil tudi ta superšportni model serije Ibize. Izjemne vozne zmogljivosti in nadpovprečna dinamika sta zagotovljena, a ne pred sredino leta  2012. Nova Ibiza bo sicer kupcem na voljo pomladi leta 2012.

Sorodne vsebine