Prenovljena Škoda Octavia Scout s številnimi novostmi

Novosti

Izpopolnjena Škoda Octavia Scout bo na voljo s tremi različnimi motorji in najsodobnejšo tehnologijo štirikolesnega pogona …

skoda scout 2016

Temeljita prenova družine Škoda Octavia se nadaljuje. Limuzinski, karavanski in najhitrejši izvedbi Škodi Octavii RS sedaj sledi še najbolj vsestranski član družine s številnimi novostmi na področju tehnike in opreme.

Izpopolnjena Škoda Octavia Scout bo na voljo s tremi različnimi motorji in najsodobnejšo tehnologijo štirikolesnega pogona z elektronskim krmiljenjem hidravlične lamelne sklopke. Odmik od tal je v primerjavi s Škodo Octavio Combi za 30 mm večji, zato kompaktni petvratnik obvlada tudi vožnjo po neutrjenem terenu. Poleg tega prepriča z odličnim premagovanjem strmih vzponov, veliko vlečno silo in številnimi “simply clever” rešitvami.

Vsestranski značaj

Temeljito prenovljena Škoda Octavia Scout ima enak sprednji del kot Škoda Octavia najnovejše generacije in s tem poudarja pripadnost svoji družini. Ponaša se z zanimivim pokrovom motornega prostora, novim sprednjim delom s široko mrežo hladilnika, dodatnimi žarometi s kristalastim pogledom, žarometi s celostno LED-tehnologijo in sistemom smerno prilagodljivih luči. Spremenjene meglenke in zadnje luči so realizirane v LED-tehnologiji. Samosvoj značaj je moč prepoznati po srebrnem ščitniku za podvozje spredaj in zadaj. Serijska oprema obsega tudi paket opreme za slabše terene s plastičnim pokrovom za komponente dna, kot so cevi zavornega sistema in sistema za dovajanje goriva.

Škoda Octavia Scout v razredu kompaktnih vozil nudi dobro prostornost, dobro pregledno karoserijo, izrazito vsestranskostjo, veliko funkcionalnostjo in dobrimi voznimi lastnostmi. Za še več zabave tudi izven utrjenih poti poleg večjega odmika od tal poskrbi serijski štirikolesni pogon z elektronskim uravnavanjem hidravlične lamelne sklopke. Pri vožnji po neutrjenem terenu se pokažejo prednosti večjega vstopnega kota v strmino/izstopnega kota iz strmine, ki spredaj znaša 16,6°, zadaj pa 14,5°.

Sprednja in zadnja prema Škode Octavie Scout sta že serijsko opremljeni z elektronsko zaporo diferenciala, ki zagotavlja stabilno speljevanje na zahtevni podlagi in je aktivna tako na sprednji kot tudi na zadnji premi.

Za varnejšo in enostavnejšo vožnjo navzdol po neutrjenem terenu je za Škodo Octavio Scout na voljo funkcija za terensko vožnjo, ki hitrost vozila konstantno vzdržuje brez voznikove pomoči. Sodobna krmilna elektronika motorja s poseganjem v zavorni sistem zagotavlja varno vožnjo po klancu navzdol in voznika razbremeni.

Med “simply clever” rešitve spadajo še ogrevani volan in sedeži s funkcijo “Thermo Flux”, ki občasno bistveno poveča prepustnost zraka in vlage ter skrbi za večjo raven udobja, ne glede na klimatske pogoje. Prostornina prtljažnika znaša od 610 do 1.740 litrov, širina pa 1.010 mm. Številne odlagalne površine in predali v notranjosti omogočajo visoko funkcionalnost. Največja dovoljena masa prikolice glede na motor znaša do dve toni.

Tehnika in motorji

Škoda Octavia Scout temelji na Škodi Octavii Combi. Novost v ponudbi je motor 2.0 TDI (110kW) v kombinaciji s štirikolesnim pogonom in 7-stopenjskim menjalnikom DSG.

Prenovljeni pustolovec bo ob uvedbi na trg na voljo s skupno tremi različnimi štirivaljnimi motorji:

  • 1.8 TSI: 132 kW (180 KM), največja hitrost 216 km/h, 0–100 km/h v 7,8 sekunde, poraba (kombinirana vožnja) 6,8 l/100 km, emisije CO2 158 g/km
  • 2.0 TDI: 110 kW (150 KM), največja hitrost 207 km/h, 0–100 km/h v 9,1 sekunde, poraba (kombinirana vožnja) 5,0 l/100 km, emisije CO2 130 g/km
  • 2.0 TDI: 135 kW (184 KM), največja hitrost 219 km/h, 0–100 km/h v 7,8 sekunde, poraba (kombinirana vožnja) 5,1 l/100 km, emisije CO2 133 g/km

Multimedijski sistemi in Škoda Connect

Škoda Octavia Scout je opremljena z vsemi najsodobnejšimi multimedijskimi sistemi nove generacije Škodinih vozil. Kapacitivni zasloni na dotik se ponašajo s steklenim dizajnom (razen serijskega glasbenega sistema Swing). Navigacijski sistem Columbus kot najzmogljivejša različica ima 9,2-palčni zaslon, dostopno točko za WLAN in modul LTE. Opcijsko je na voljo sistem, ki omogoča avtomatski klic v sili eCall. Mobilne spletne storitve Škoda Connect so idealna dopolnitev sodobnim multimedijskim sistemom in postavljajo nova merila na področju navigacije, informacij, zabave ter asistence, konfigurirati pa jih je mogoče celo preko domačega računalnika.

Asistenčni sistemi

Bogata ponudba asistenčnih sistemov v Škodi Octavii Scout postavlja nova merila v tem avtomobilskem razredu. Med novosti spadajo asistenca za manevriranje s prikolico, Blind Spot Detect (sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu) in Rear Traffic Alert (sistem pri izvozu s parkirnega mesta nadzoruje promet ob vozilu in za njim). Sistem za proaktivno zaščito potnikov Crew Protect Assist (pri nevarnosti nezgode zapre okna v vratih in strešno okno ter zategne varnostni pas na sprednjih sedežih) je na voljo v kombinaciji z izboljšanim sistemom za nadzor prometa Front Assist vklj. z mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev. Dodatno so izpopolnjene tudi funkcije parkirnega sistema s krmilno avtomatiko.