Premiera v Ženevi: Opel Astra 1.6 CDTI

Aktualno, Novosti, Saloni

Po Zafiri Tourer, v katero so povsem nov tihi dizel vgradili najprej, je sedaj ta zmogljiv in čist motor našel mesto tudi v osrednjem delu Oplove ponudbe. Motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 320 Nm je namreč na voljo tudi v količinsko pomembnih Astri limuzini, Astri kombilimuzini in Astri […]

Po Zafiri Tourer, v katero so povsem nov tihi dizel vgradili najprej, je sedaj ta zmogljiv in čist motor našel mesto tudi v osrednjem delu Oplove ponudbe.

Motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 320 Nm je namreč na voljo tudi v količinsko pomembnih Astri limuzini, Astri kombilimuzini in Astri Sports Tourer. Postavlja se z velikimi zmogljivostmi in majhnim hrupom, ob tem pa je še izjemno gospodaren, saj po testni proceduri NEDC (New European Driving Cycle) porabi le 3,9 plinskega olja na 100 km. Različica z največjo močjo 81 kW/110 KM, ki bo med 6. in 16. marcem premierno predstavljena na avtomobilskem salonu v Ženevi, je ob tem še bolj gospodarna in čista. Po proceduri NEDC porabi le 3,7 litra plinskega olja na 100 km in izpusti v ozračje 97 g CO2/km, torej pod mejo 100 g/km.

opel astra cdti 24 ur 2013

Po tem, ko so jo v reviji auto motor und sport (številka 12/2013) proglasili za najbolj zanesljiv nemški kompaktni avtomobil, je bila Opel Astra obogatena z najsodobnejšim informacijsko zabavnim sistemom IntelliLink, kakršni so tudi njeni pogonski sklopi. Med dizli izstopa povsem nov motor 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM, namenjen Astri kombilimuzini in limuzini ter Sports Tourerju. Motor nove generacije različnih zmogljivostnih stopenj, izdelan povsem iz aluminija, bo zamenjal motorje delovne prostornine 1,7 litra in z njim se začenja novo obdobje Oplovih dizlov.

Tiho delujoč dizel velike učinkovitosti je prvi Astrin motor popolnoma v skladu z bodočimi ostrimi merili Euro 6 in je najčistejši dizel Opla doslej. Z optimiziranimi komponentami, posebej učinkovitim zgorevanjem z večkratnim vbrizgom goriva in dovršenimi akustičnimi rešitvami, je to najboljši motor v razredu glede dušenja hrupa in tresljajev. Seštevek vsega je izjemno prepričljiv. S tihim delovanjem si je motor 1.6 CDTI prislužil naziv šepetajoči dizel. Med elemente zagotavljanja velike moči in čistosti, sodijo med ostalim, še visokotlačni skupni vod za gorivo, enota za absorbiranje NOx v izpušnem sistemu in sistem nadzora zgorevanja v zaprtem tokokrogu. Med ključne elemente motorja sodi še turbinski polnilnik variabilne geometrije (VTG) za zagotavljanje velike odzivnosti.

Motor doseže izjemen navor in njegova vrednost je za sedem odstotkov večja od največjega navora 1,7-litrskega motorja največje moči 130 KM. Kljub temu sta poraba goriva in izpust CO2 manjša. Po proceduri testiranja NEDC znaša izpust 104 g CO2/km, osem odstotkov manj kot izpust 1,7-litrskega motorja. Zato ne preseneča, da si je v Nemčiji Astra 1.6 CDTI prislužila oznako najboljše energetske učinkovitosti  A+. Ob tem se Astra z njim postavlja z velikimi zmogljivostmi in prepričljivo zalogo navora od najmanjših vrtljajev dalje. Od nič do 100 km/h pospeši v 10,3 s (limuzina 10,1 s). Za pospešek od 80 do 120 km/h v peti prestavi potrebuje le 9,2 s (limuzina 9,1 s, Sports Tourer 9,9 s). Največja hitrost znaša 200km/h, limuzina doseže 205 km/h.

opel astra notranjost 2013 test med vožnjo

Astra 1.6 CDTI kombilimuzina z največjo močjo motorja 100 kW/136 KM, s sistemom Start/Stop in ročnim šeststopenjskim menjalnikom je na voljo od 18.940 evrov dalje, za limuzino je potrebno odšteti 19.440 evrov in za Sports Tourerja 19.790 evrov.

Le 97 g CO2/km: premiera Astre 1.6 CDTI z 81 kW/110 KM v Ženevi

Z novim motorjem 1.6 CDTI so dodatno zategnili pas glede porabe goriva Astre kombilimuzine, limuzine in Sports Tourerja. To posebej velja za izvedbo dizelskega motorja nove generacije z največjo močjo 81 kW/110 KM, ki bo premierno predstavljena v Ženevi. Motor izstopa še z velikim navorom 300 Nm pri majhnih vrtljajih. V primerjavi z 1,7-litrskim motorjem enake moči, ki ga zamenjuje, je vrednost največjega navora za sedem odstotkov večja. S porabo 3,7 litrov plinskega olja na 100 km v kombiniranem ciklu NEDC, izpusti v ozračje manj kot 100 g CO2 na kilometer vožnje, natančneje 97 g/km, kar je najmanjša vrednost v kompaktnem razredu.

opel astra cdti cosmo 2013 test

Z vsemi tovrstnimi prednostmi bo različica sodobnega šepetajočega dizla s 110 KM vse kaj drugega, kot le pust, neiskriv, izključno gospodaren motor. Ob spoštljivosti do okolja, rafiniranosti in majhni hrupnosti se namreč motor postavlja tudi z veliko močjo. S turbodizlom nove generacije pospešijo Astra kombilimuzina, limuzina in Sports Tourer od nič do 100 km/h v le 12 sekundah in dosežejo največjo hitrost 186 km/h.

Izboljšan šeststopenjski menjalnik

Novemu motorju 1.6 CDTI v Astri je namenjen posodobljen in izboljšan šeststopenjski ročni menjalnik. Le-ta sodi med šest in petstopenjske menjalnike, za optimizacijo katerih je Opel vložil 50 milijonov evrov. Tudi zato zagotavlja izjemno lahkotnost prestavljanja. S številnimi izboljšavami sestavnih delov in mehanizma prestavljanja ter optimizacije povezave z motorjem, oziroma namestitve v vozilo, je občutno izboljšano tudi udobje vožnje. Za prestavljanje je zaradi majhnega trenja v menjalnikih potrebno manj napora. Tako je prestavljanje v Astri 1.6 CDTI hitrejše, natančnejše in bolj lahkotno.