Praga Žagarju prinesla šesto mesto

Motociklizem, Spidvej, Šport

17. izvedbo dirke za VN Češke, je na stadionu Marketa v Pragi dobil Britanec Tai Woffinden, pred Poljakom Krzsztofom Kasprzakom ter tretjeuvrščenim Dancem Nickijem Pedersnom.

17. izvedbo dirke za VN Češke, je na stadionu Marketa v Pragi dobil Britanec Tai Woffinden, pred Poljakom Krzsztofom Kasprzakom ter tretjeuvrščenim Dancem Nickijem Pedersnom. Dokaj nesrečno, z diskvalifikacijo zaradi dotika startne vrvice, je dirko na četrtem mestu končal Rus Emil Sayfutdinov, zmagovalec zadnjih dveh dirk SP.

Matej Žagar je po dveh zmagah in dveh drugih mestih zabeležil dve ničli, zadnjo v polfinalni vožnji, kar je pomenilo končno šesto mesto in zelo dobrih novih 10 točk v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Po končani prvi tretjini letošnje Speedway Grand Prix serije tako edini slovenski predstavnik v boju za naslov svetovnega prvaka drži izvrstno sedmo mesto.

spg matej zagar praga 2013

353 metrski oval je najpogosteje obiskana postaja SGP serije, saj je od leta 1997 stalnica v koledarju elitne petnajsterice, ki se bori za naslov svetovnega prvaka. V sezoni 2006 je z drugim mestom svoj največji uspeh do letošnje sezone, ko je v poljskem Bydgoszczu ponovil ta rezultat, na njem zabeležil tudi Matej Žagar.

30 letni Črnovaščan, ki je le dan po zadnji SGP dirki v Göteborgu postal očka sinu Felixu, je imel pri žrebu srečo, saj ga je s številko ena na startu dvakrat čakala povsem notranja pozicija A, ki je vsaj statistično gledano, v Pragi vedno dobra.

Tako si je tudi prvo zmago privozil iz tega startnega položaja. Svojo prednost je ves čas povečeval in skozi vse štiri kroge tekmece pošteno pustil za seboj. V naslednjem nastopu iz pozicije B, ki se je na koncu izkazala za najboljšo na dirki, je še enkrat več premagal svoje tekmece, prednost več ni bila takšna kot ob prvi zmagi. V naslednjih dveh nastopih je privozil dve drugi mesti, obakrat pa se je moral pošteno boriti za ta dosežek. V tretjem nastopu je moral tako ves čas paziti na favoriziranega Poljaka Jaroslawa Hampla, ki mu je pošteno dihal za ovratnik, v svojem četrtem izhodu na stezo pa je bil po startu sprva tretji, v vstopu v drugi krog pa je prehitel lanskega prvaka Chrisa Holderja in si tako že pred zadnjim nastopom v rednem delu dirke zagotovil nastop v polfinalnih vožnjah.

17. vožnja rednega dela je za našega prvaka pomenila spopad z Rusom Emilom Sayfutdinovim ter Woffindnom, ki sta skupaj z njim do te vožnje tvorila najboljšo trojico na dirki. Od starta je privozil kot tretji, v drugem zavoju pa ga je prehitel še končni zmagovalec dirke Woffinden in v Žagarjevo statistiko smo zapisali prvo ničlo.

Pred polfinalnim nastopom je pošteno presenetil z izborom startne pozicije, saj je imel priložnost izbrati povsem notranji položaj, odločil pa se je za tretjega. Iz starta je še enkrat potegnil kot tretji, ob vstopu v drugi zavoj pa je že moral priznati premoč Hampla in dirka se je s tem zanj končala.

»Tokrat sem vso dirko odpeljal z motorjem, ki mi je delal težave že v Göteborgu. Seveda sem ga dal pred to preizkušnjo ponovno izboljšat pripravljalcu mojih agregatov v Nemčijo, a očitno se še vedno obnaša zelo podobno. Tudi tokrat je deloval zelo dobro na začetku, kasneje pa ga je iz vožnje v vožnjo pobiralo. Zato vem, da bi me tudi ob izvrstnem startu v polfinalu tekmeci prehiteli in rezultat bi bil na koncu enak,« je po dirki dejal Žagar in pristavil: »Kljub temu sem zelo zadovoljen z desetimi točkami, saj tako po tretjini prvenstva zasedam sedmo mesto, ki sem ga s tem rezultatom le še utrdil. Sedaj moramo ugotoviti kaj se dogaja z motorjem in držati ta nivo dirkanja še naprej oziroma ga dvigniti še na višji nivo. Upam, da že v Cardiffu.«

Na četrti od dvanajstih dirk letošnje sezone, ki bo za nas svoj višek doživela 7. septembra, ko bo v Krškem na sporedu ponovno tudi dirka za VN Slovenije, smo opazili tudi veliko število slovenskih navijačev. Izkoristili so relativno bližino češke prestolnice in poskrbeli za najlepšo kuliso slovenskih trobojnic doslej.

Naslednja postaja SGP serije bo prvega junija v Južnem Wallesu, ko bo stadion Millenium v Cardiffu ponovno prizorišče največje in najprestižnejše dirke v koledarju, ki bo štela za VN Velike Britanije. 

Rezultati:

1. Tai Woffinden (VB) 19 točk, 2. Krzysztof Kasprzak (Pol) 12, 3. Nicki Pedersen (Dan) 11, 4. Emil Sayfutdinov (Rus) 17, 5. Fredrik Lindgren (Šve) 11, 6. Matej Žagar (Slo) 10, 7. Andreas Jonsson (Šve) 9, 8. Jaroslaw Hampel (Pol) 8, 9. Chris Holder (Avs) 7, 10. Niels K. Iversen (Dan) 7,…

Točke po 4. dirki od 12.:

1. Sayfutdinov 55, 2. Woffinden 54, 3. Hampel 46, 4. Pedersen 45, 5. Gollob 43, 6. Holder 40, 7. Žagar 38, 8. Hancock 34, 9. Iversen 33, 10. Lindgren 28,…