Povsem nov Volvo XC90

Zanimivosti

Volvov povsem nov XC90, ki bo razkrit v avgustu, bo nudil najobširnejši in tehnološko sofisticiran standardni varnostni paket, ki je na voljo v avtomobilski industriji. Nove tehnologije bodo popeljale podjetje znatno bližje viziji brez smrtnih žrtev in težko poškodovanih v novih avtomobilih Volvo do leta 2020. Standardni varnostni paket pri SUV-ju s štirikolesnim pogonom in […]

Volvov povsem nov XC90, ki bo razkrit v avgustu, bo nudil najobširnejši in tehnološko sofisticiran standardni varnostni paket, ki je na voljo v avtomobilski industriji. Nove tehnologije bodo popeljale podjetje znatno bližje viziji brez smrtnih žrtev in težko poškodovanih v novih avtomobilih Volvo do leta 2020.

Standardni varnostni paket pri SUV-ju s štirikolesnim pogonom in sedmimi sedeži bo vključeval dve tehnologiji, ki bosta svetovni premieri: paket zaščite pred zdrsi s cestišča in samodejno zaviranje v situaciji križanja. Inovaciji bosta oblikovali del varnostnih lastnosti, ki bodo naredile povsem nov XC90 enega najvarnejših avtomobilov doslej.

»Naše izhodišče pri varnosti je isto danes kot pred 87 leti: resnične situacije,« pravi dr. Peter Mertens, višji podpredsednik raziskav in razvoja pri Volvo.

Volvo-novi

Številka ena na svetu 1: zaščita pred zdrsi s cestišča

Zdrs s cestišča je najpogostejši tip nesreče z različnimi vzroki: motnje voznika, izčrpanost ali slabi vremenski pogoji. Na primer, polovica vseh smrtnih žrtev v prometu v ZDA so nesreče z zdrsom vozila s cestišča, medtem ko na Švedskem predstavljajo nesreče z enim vozilom eno tretjino hudih poškodb in smrtnih izidov v osebnih vozilih.

Volvo Cars je razvil Safe Positioning (varno pozicioniranje) za obvladovanje takšnih situacij.

Tehnologija Safe Positioning (varno pozicioniranje) pomaga pri scenariju zdrsa s cestišča; povsem nov Volvo XC90 zazna, kaj se dogaja, in zategne sprednje varnostne pasove, da potniki ostanejo na svojih položajih. Pasovi so močno zategnjeni, dokler je vozilo v gibanju.

Za preprečevanje poškodb hrbtenice funkcija absorbiranja energije med sedežem in okvirjem sedeža ublaži navpične sile, ki se lahko pojavijo, ko se vozilo sooči s težjim pristankom na teren. Rešitev lahko zmanjša vertikalne sile na potnika do ene tretjine. To zmanjšuje poškodbe hrbtenice, ki so težke in relativno pogoste posledice takšnih situacij.

XC90 se ponaša tudi s tehnologijami, ki se vozniku pomagajo izogniti scenarijem zdrsa s cestišča: Lane Keeping Aid (pomoč pri ohranjanju smeri vožnje) doda v krmilni sistem dodaten navor, če vozilo zapusti pas nenamerno, medtem ko Driver Alert Control, ki je prav tako standarden del opreme, zazna in opozori utrujenega in nepozornega voznika. Ima tudi Rest Stop Guidance (svetovanje za počitek), ki usmeri voznika na najbližje počivališče.