Povsem nov Volvo XC90 za vozno doživetje v avtomobilu

Aktualno, Novosti

Dizajnerji in inženirji za Volvovim povsem novim XC90, ki bo na voljo še v tem letu, so popolnoma preoblikovali način, kako voznik upravlja svoj avtomobil brez običajnega področja za gumbe, ki ga je zamenjal velik zaslon na dotik, kot pri tabličnih računalnikih, s head up zaslonom in kontrolami na volanu. Rezultat je najmodernejši nadzorni sistem […]

Dizajnerji in inženirji za Volvovim povsem novim XC90, ki bo na voljo še v tem letu, so popolnoma preoblikovali način, kako voznik upravlja svoj avtomobil brez običajnega področja za gumbe, ki ga je zamenjal velik zaslon na dotik, kot pri tabličnih računalnikih, s head up zaslonom in kontrolami na volanu.

Rezultat je najmodernejši nadzorni sistem na tržišču, ki je enostavnejši za uporabo in vozniku omogoča, da lahko usmeri svoje oči na cesto, kot je le mogoče, med upravljanjem in nastavljanjem prilagoditev na sistemu. Prostor notranjosti vozila je uporabljen učinkoviteje in nudi nabor dodatnih prednosti, kot so integrirane aplikacije, ki temeljijo na oblaku, za predvajanje glasbe in ostale storitve, kot je prva integrirana aplikacija na svetu Park and Pay (parkiraj in plačaj) ter možnost zrcaljenja in uporabe Apple iOS naprav na zaslonu na dotik.

»Ker so avtomobili postali bolj povezani z internetom in lahko nudijo veliko širši nabor funkcij in storitev zabave, je način, kako voznik komunicira z avtomobilskimi sistemi, postal pomembnejši. Ključno je, da so te storitve na voljo na način, ki ne znižuje stopnje varnosti ter da je enostaven za razumevanje in optimiziran za vozne naloge,« pojasni dr. Thomas M. Müller, podpredsednik inženiringa elektronike in e-pogonov pri Volvo Car Group.

Običajni nadzorni sistemi, ki so na voljo pri mnogih drugih premium avtomobilih na tržišču, imajo lahko 30 ali več gumbov, razporejenih po nadzorni plošči, kar predstavlja velik izziv za voznika pri lociranju in upravljanju, hkrati pa to moti njegovo pozornost.

Volvo-(3)

Sensusinstinktivno razumevanje

Volvov nov vmesnik, ki je del »Sensusa«, vključuje najnovejši zaslon na dotik in programsko opremo, ki voznikom omogoča, da zgradijo instinktivno razumevanje, kako sistem deluje, kje so kontrole in kako upravljati z njimi.

»Gladka interakcija brez motenj je bila vodilno izražanje naših dizajnerjev in inženirjev. Nadzorni sistem v avtomobilu je oblikovan, da ohranite oči na cesti in roke na volanu, kolikor je le mogoče,« doda Thomas Ingenlath, višji podpredsednik dizajna.

Novi nadzorni sistem v avtomobilu je le eden izmed primerov, kako je bil povsem nov XC90 oblikovan okoli potreb ljudi, ki ga bodo vozili.

Kako deluje novi kontrolni sistem v avtomobilu?

Zaslon na dotik nadomešča tradicionalno izbiro gumbov in kontrol na centralnem predelu z elegantno nadzorno ploščo. Ta centralna plošča komunicira z prilagodljivo digitalno instrumentno ploščo pred voznikom, medtem ko so pomembne informacije prikazane na head up zaslonu na spodnjem predelu vetrobranskega stekla. Uporabniški vmesnik vključuje kontrole na volanu, ki so dosegljive s palcem, in glasovno upravljanje.

Volvova predanost preprostemu uporabniškemu doživetju se izraža tudi v možnosti uporabe zaslona na dotik z nošenjem rokavic, zahvaljujoč aplikaciji infrardeče tehnologije na vrhu občutljive površine zaslona na dotik.

Postavitev na portret zaslonu lahko opišemo kot skupek prilagodljivih »ploščic«, vsaka prikazuje ključno funkcionalnost. Navigacija je na vrhu, sledita glasba in telefon. Tanek pas za obvestila je lociran nad ploščicami, medtem ko digitalne kontrole za klimatsko napravo oblikujejo temelj.

Ko se ena ploščica na zaslonu na dotik začne uporabljati, se ostale zmanjšajo, vendar so še vedno vidne in dostopne v trenutku. To naredi zaslon na dotik uporabniku izjemno prijaznega, brez potrebe glavnega menija, ko želite preklopiti med funkcijami.

»Prilagodljiva digitalna instrumentna plošča in head up zaslon omogočata, da so najpomembnejše informacije vedno na voljo, ko jih je voznik potrebuje,« pojasni gospod Ingenlath.

Volvo-(2)-(1)

Gladka integracija pametnega telefona

XC90 bo tudi prvi Volvo avtomobil, ki bo nudil Apple CarPlay, ki prinaša izbrane funkcije in storitve, poznane z iPada, iPhona ali iPoda, naravnost v avtomobil preko velikega zaslona na dotik na središčni konzoli. Uporabniki bodo takoj prepoznali znane ikone za njihove osnovne Apple aplikacije, kot je telefon, sporočila, glasba in navigacija.