Ford: Povečanje prodaje v septembru

Aktualno

Forda Evropa v septembru povečala za 4,6 odstotka, to pa je že četrti zaporedni mesec povečevanja prodaje Fordovih vozil na tradicionalnih 19 evropskih trgih.

Forda Evropa v septembru povečala za 4,6 odstotka, to pa je že četrti zaporedni mesec povečevanja prodaje Fordovih vozil na tradicionalnih 19 evropskih trgih.

Ford je na svojih tradicionalnih trgih septembra prodal 115.300 vozil, v prvih devetih mesecih leta pa skupno 824.700 vozil. Skupni tržni delež vključno s septembrom je znašal 8,0 odstotka, prav toliko kot v enakem obdobju leta 2012.

Prodaja v avtomobilski panogi na Fordovih 19 tradicionalnih trgih se je septembra povečala za 5,5 odstotka, a na letni ravni še vedno zaostaja za 4,3 odstotka. Ford ostaja druga najbolje prodajana znamka avtomobilov v regiji tako septembra kot na letni ravni.

ford c-max 2013 testTržni delež pri maloprodaji Fordovih osebnih vozil je septembra na petih Fordovih največjih zahodnoevropskih trgih – v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji – znašal 9,5 odstotka, kar pomeni povečanje za eno odstotno točko. September je bil osmi mesec s povečanim deležem pri maloprodaji Fordovih vozil. V letošnjem letu je Fordov tržni delež dosegel 8,4 odstotka, kar je 1,2 odstotne točke več kot v enakem obdobju lani. Ford je tako od leta 2010, ko so začeli spremljati tržni delež v maloprodaji, dosegel največji tržni delež na mesečni in letni ravni.

V primerjavi s septembrom 2012 sta se Fordova maloprodaja in prodaja flotnim strankam povečali za osem odstotnih točk na 77 odstotkov skupne prodaje, štiri odstotne točke bolje kot znaša povprečje v avtomobilski panogi. Obenem je Ford zmanjšal prodajo podjetjem za najem in število registracij pri pooblaščenih trgovcih na 23 odstotkov (lani 31 odstotkov).

Prodaja Fordovih gospodarskih vozil se je septembra povečala za 3,1 odstotka, v letošnjem letu pa za 3,3 odstotka. To je vplivalo tudi na tržni delež Fordovih gospodarskih vozil, ki se je septembra povečal za 0,1 odstotne točke in je znašal 10,8 odstotka, na letni ravni pa se je povečal za 0,6 odstotne točke na 9,5 odstotka, kar je Fordov največji mesečni in letni tržni delež od leta 2007. Tržni delež Fordovih gospodarskih vozil se je v primerjavi z lanskim letom povečal vsak mesec, razen maja, ko je bil enak lanskemu.

Značilnosti trga

V Veliki Britaniji, Fordovem največjem evropskem trgu po prodaji, je Ford utrdil vodilni položaj. Prodaja Fordovih vozil se je septembra povečala za 6,3 odstotka na 61.700 vozil in na letni ravni za 9,7 odstotka, kar pomeni 303.600 prodanih vozil. Fordov tržni delež se je v letošnjem letu povečal za eno odstotno točko na 13,3 odstotka. Fiesta je bila na vrhu prodajnih lestvic tako septembra kot skupno v letošnjem letu. September je zaradi menjave registrskih tablic v Veliki Britaniji že tradicionalno uspešen mesec v avtomobilski panogi.

V Nemčiji, Fordovem drugem največjem trgu, je Ford septembra prodal 18.500 vozil oziroma za 2,3 odstotka več, čeprav se je prodaja v avtomobilski panogi zmanjšala za 0,8 odstotka. Fordov skupni tržni delež med vozili se je v tem mesecu povečal za 0,2 odstotne točke na 6,8 odstotka, Fordov delež v maloprodaji pa se je povečal za 2,8 odstotne točke na 7,3 odstotka. Tržni delež Fordovih gospodarskih vozil se je v Nemčiji povečal za 1,7 odstotne točke na 9,5 odstotka.

V Rusiji, Turčiji in Italiji je Ford v letošnjem letu prodal 77.500, 75.700 in 71.600 vozil in tako so se te države uvrstile na tretje, četrto in peto mesto med največjimi Fordovimi trgi letos.

Prodaja v državah, kjer Ford Evropa sodeluje z uvozniki – večina jih je v vzhodnoevropski in severnoafriški regiji (EDM) – se je septembra povečala za 10 odstotkov.

Značilnosti prodaje vozil

Ford je septembra prodal 6300 enoprostorcev B-MAX, ki so se tako pridružili 54.100 BMAX-om, registriranim v letošnjem letu. B-MAX ostaja najbolje prodajani majhen enoprostorec v Evropi do konca letošnjega avgusta, njegov tržni delež v segmentu pa znaša 15,8 odstotka (na osnovi Fordove analize najnovejših razpoložljivih podatkov o registracijah podjetja Polk).

Prodaja Fieste se je povečala za 7,1 odstotka na 33.200 prodanih vozil v regiji z 19 evropskimi državami. Fiesta je tako najbolje prodajan Fordov avtomobil v mesecu septembru in tudi skupno v letošnjem letu, saj so jih prodali 219.700. Tržni delež v maloprodaji* Fieste v njenem segmentu se je v septembru 2013 povečal za 1,7 odstotne točke.

Focus se je uvrstil na drugo mesto pri prodaji, ki se je septembra povečala za 2,4 odstotne točke. Septembra so prodali 24.400, v letošnjem letu pa 173.600 Focusov. Tržni delež v maloprodaji* Focusa v njegovem segmentu se je v septembru 2013 povečal za 1,8 odstotne točke.

C-MAX je septembra zabeležil povečanje prodaje za 16 odstotkov. Septembra so prodali 9200 vozil, v letošnjem letu pa več kot 75.000 – to je tretji najbolje prodajani osebni avtomobil v paleti Fordovih modelov. Tržni delež v maloprodaji* C-MAX-a v njegovem segmentu se je v septembru 2013 povečal za 4,9 odstotne točke.

Ford je septembra registriral 19.600 gospodarskih vozil, v letošnjem letu pa 140.500. Prodaja se je povečala za 3,1 odstotka na mesečni in 3,3 odstotka na letni ravni. Za povečanje ima zasluge izjemno povpraševanje po modelih Transit Custom in Ranger. Prodaja Rangerja se je v letošnjem letu v primerjavi z lanskim skorajda podvojila, vključno s septembrom pa je bila letos na najvišji ravni od leta 2008.