Poslovni rezultati skupine Renault

Aktualno, Poslovno

V prvem polletju so dosežki znamk Renault in Dacia, ki so jih vodili prodajni uspehi modelov Clio, Captur, Duster faza 2 in Sandero, Skupini Renault omogočili, da je nadomestila močan upad svojih glavnih novih trgov. S skupno skoraj 1,4 milijona prodanimi vozili do konca junija 2014 je svetovna prodaja osebnih avtomobilov (OA) in lahkih gospodarskih […]

V prvem polletju so dosežki znamk Renault in Dacia, ki so jih vodili prodajni uspehi modelov Clio, Captur, Duster faza 2 in Sandero, Skupini Renault omogočili, da je nadomestila močan upad svojih glavnih novih trgov.

S skupno skoraj 1,4 milijona prodanimi vozili do konca junija 2014 je svetovna prodaja osebnih avtomobilov (OA) in lahkih gospodarskih vozil (LGV) Skupine v prvem polletju 2014 v primerjavi z istim obdobjem leta 2013 zrasla za 4,7 odstotka. Zaradi vpliva gospodarski ali finančnih kriz na glavnih novih trgih je prodaja Skupine izven Evrope upadla za 9 odstotkov. V teh okoliščinah je Skupina ubranila svoj položaj in tržni delež celo povečala v Evraziji in Latinski Ameriki, v Braziliji pa v prvem polletju dosegla rekorden 7-odstoten tržni delež.

Renault Megane Grandtour

Zaradi vpliva gospodarski ali finančnih kriz na glavnih novih trgih je prodaja Skupine izven Evrope upadla za 9 odstotkov.

V Evropi se stanje izboljšuje

V Evropi je prodaja Skupine Renault zrasla za 18 odstotkov, kar je veliko več od skupne rasti trga, ki je znašala 6,5 odstotka. Znamka Renault je dosegla 13-odstotno rast prodaje. V istem obdobju je Dacia ostala najhitreje rastoča znamka, saj je svoj tržni delež v polletju povečala za 0,5 odstotne točke.

Dacia je znamka z največjo rastjo na tem komercialnem območju. Zaradi tega je Renault lahko nadomestil upad naših glavnih novih trgov in ohranil dinamiko rasti v Skupini,” je poudaril Jérôme Stoll, glavni direktor Renaulta za konkurenčnost in podpredsednik za prodajo in trženje.

Znamka Renault je potrdila tretje mesto na evropskem trgu OA in LGV s 7,6-odstotnim tržnim deležem (+ 0,4 odstotne točke). Z modeloma Clio in Captur je Renault vodilna znamka v segmentu B1. Na evropskem trgu lahkih gospodarskih vozil je Renault vstopil v že sedemnajsto zaporedno leto vodstva na trgu in z 11-odstotno rastjo prodaje dosegel 14,3-odstoten tržni delež (+ 0,2 odstotne točke).
Znamka Dacia je dosegla največjo rast prodaje med vsemi znamkami. Okrepljena s prenovljenimi modeli in primernostjo ponudbe v težkih gospodarskih razmerah v Evropi je Dacia svoj delež na evropskem trgu OA in LGV povečala za pol odstotne točke na 2,6 odstotka.

“Uvedba prenovljenih modelov Logan in Sandero na druge mednarodne trge nam bo v pomoč pri obrambi položaja na upadajočih novih trgih. V Evropi bosta načrtovana začetka prodaje Novega Twinga in Novega Trafica omogočila nadaljevanje trenda iz prve polovice leta. V takšnih razmerah potrjujemo naša predvidevanja rasti tržnega deleža v Evropi in povečanja celotne prodaje,” je dejal Jérôme Stoll, glavni direktor Renaulta za konkurenčnost in podpredsednik za prodajo in trženje.

V Franciji, kjer je skupna prodaja zrasla za 2,7 odstotka, je Skupina dosegla 313.682 novih registracij (+ 12,5 %) in 27,3-odstoten delež trga OA in LGV (+ 2,4 odstotne točke). Novi Clio je bil ob koncu junija najbolje prodajan model na francoskem trgu. Captur je s 33.910 prodanimi primerki potrdil svojo uspešnost in je najbolje prodajan športni terenec v Franciji. Scénic kot vodilni kompaktni enoprostornik kljubuje novejšim tekmecem. Skupina je imela med desetimi najbolje prodajanimi vozili v prvem polletju kar pet svojih modelov.

Dacia je s 5,3-odstotnim deležem trga OA in LGV (+ 1,1 odstotne točke) trdno zasidrana na petem mestu med znamkami (4. mesto po prodaji fizičnim osebam). Prodaja modelov Sandero in Duster se je v primerjavi s prvim polletjem 2013 povečala za dobrih 30 oziroma za 58 odstotkov. V segmentu LGV je Renault vodilna znamka, Kangoo Express pa najbolje prodajan model na trgu.