Poskus svetovnega rekorda: slovenski ekstremni motorist na Himalaji

Zanimivosti

Rok Bagoroš, stunt voznik svetovnega slovesa iz Slovenije, že zadnjih 10 let potuje po svetu in na šovih navdušuje občinstvo.

Največja želja atletov je postati najboljši, morda celo lastnik svetovnega rekorda. Prav zaradi tega razloga se je baje Rok Bagoroš odločil izkoristiti turnejo v Nepalu, kjer se je po zgodovinskem nastopu pred 5000-glavo množico podal v osrčje Himalaje, da uresniči svoje sanje. Z ekipo so se podali na najvišje ležečo asfaltirano pot, ki so jo lahko dosegli v enem dnevu. Po težaškem dnevu potovanja so dosegli predel Mustang Muktinath, obkrožen z najvišjimi vrhovi sveta (Dhaulaghiri, 8172 m) in se tam pripravili na najbolj zahteven šov v Rokovem življenju do sedaj.

Izziv: 20 minut stunt šova na najvišji  točki nadmorske višine do sedaj

Morda je slišati enostavno, sploh za Roka, ki v enem mesecu izvede do 10 šovov, vendar je pri tem nastopu tveganje za poškodbo izredno veliko. Oteženo dihanje, slabost in morebitna omedlevica sredi trika na motorju lahko privedejo do resne poškodbe. Pri 3664 metrih nadmorske višine je zrak izredno redek, zato je potrebna aklimatizacija, ki v idealnem primeru traja nekaj dni. Prav tako motor deluje s 30 odstotkov manjšo zmogljivostjo, kar oteži izvajanje že tako zahtevnih trikov.

 “Postati lastnik svetovnega rekorda je bila moja želja že odkar sem zavohal bencin. Po napornih 17 urah potovanja skozi Himalajo smo prispeli do točke, kjer naj bi poskusil uprizoriti najvišji šov z motorjem na svetu. 20 minut, brez pavze, gas do konca in ne boste verjeli – uspelo nam je! Sedaj samo še nestrpno čakamo na potrditev komiteja Guinnessovih rekordov, kar lahko traja nekaj tednov“ je povedal Rok, morebitni skorajšnji lastnik svetovnega rekorda.

Show v Nepalu

Svetovni rekord