Porsche Macan sedaj z novim motorjem (252 KM) in bogato serijsko opremo)

Novosti

Porsche je družino kompaktnih športnih terencev razširil z novim vstopnim modelom Macana. Njegov štirivaljni turbomotor je posebej prilagojen športnemu avtomobilu segmenta SUV. Medtem pa Cayenne v novo modelsko leto vstopa z najnovejšo generacijsko multimedijskega sistema Porsche Communication Management (PCM). Macanov dvolitrski motor s turbopolnilnikom v območju od 5.000 do 6.800 vrt./min razvije moč 185 kW […]

Porsche je družino kompaktnih športnih terencev razširil z novim vstopnim modelom Macana. Njegov štirivaljni turbomotor je posebej prilagojen športnemu avtomobilu segmenta SUV. Medtem pa Cayenne v novo modelsko leto vstopa z najnovejšo generacijsko multimedijskega sistema Porsche Communication Management (PCM).

Macanov dvolitrski motor s turbopolnilnikom v območju od 5.000 do 6.800 vrt./min razvije moč 185 kW (252 KM). Za prenos moči tako kot pri vseh modelih Macana skrbi Porschejev menjalnik z dvojno sklopko PDK. Z njim lahko vozilo dosega neverjetno dobre pospeške: Macan v 6,7 sekunde pospeši od 0 do 100 km/h, z opcijskim paketom Sport Chrono pa se ta čas skrajša na 6,5 sekunde. Končna hitrost znaša 229 km/h. Pri porabi se Macan izkaže za zelo učinkovitega: štirivaljni turbomotor porabi pri kombinirani vožnji po kriterijih NEVC med 7,4 l/100 km in 7,2 l/100 km, odvisno od izbranih pnevmatik.

Bogata in visokokakovostna serijska oprema 

Na pogled in pri opremi se novi vstopni model od zmogljivejših članov svoje družine razlikuje le malenkostno. Na zunaj ga bomo prepoznali po matiranih črnih letvicah ob stranskih steklih, črnih čeljustnih zavorah za 18-palčnimi platišči in izpušnem sistemu z dvema enojnima izpušnima cevema iz krtačenega legiranega jekla. Njegova serijska oprema se močno opira na modele S. Macan je tako na primer opremljen s komfortnimi sedeži z električnim 8-smernim nastavljanjem na voznikovi strani, sredinskim delom sedežev iz alkantare, najnovejšo generacijo sistema Porsche Communication Management (PCM), asistenco za ohranjanje smeri in avtomatskim pokrovom prtljažnika.

Vrstni štirivaljni turbomotor s športnim značajem

Vrstni štirivaljnik je zasnovan kot izrazito športen in učinkovit pogonski agregat, njegove značilnosti so polnilni tlak do dva bara, hladilnik polnilnega zraka, direktno vbrizgavanje bencina in variabilni krmilni časi. Sistem VarioCam Plus kontinuirano prilagaja sesalno in izpušno odmikalno gred ter krmili hod izpušnih ventilov. Navor 370 Nm, ki je na voljo v območju od 1.600 do 4.500 vrt./min, na primer omogoča hitro in dinamično prehitevanje.

Če voznik tako želi, lahko Macan (tako kot vsi Porschejevi modeli) moč motorja demonstrira z izrazito športno vozno dinamiko. To mu omogoča serijski aktivni štiri­kolesni pogon Porsche Traction Management PTM v kombinaciji z živahnim podvozjem in natančnim krmiljenjem koles. Opcijsko je na voljo zračno vzmetenje z uravnavanjem višine podvozja, ki vključuje aktivni sistem blaženja PASM. Masa praznega vozila znaša 1.770 kilogramov, kar pomeni, da je Macan Porschejev najlažji SUV, to pa mu zagotavlja dinamične krmilne lastnosti.

Naročila za Macan že sprejemajo. V Nemčiji stane 55.669 evrov, vklj. z DDV in deželno opremo. Na trg bo prišel junija 2016.

Cayenne dobil nov multimedijski sistem, ki omogoča večjo povezljivost

Osrednji del novega sistema Porsche Communication Management (PCM), ki bo odslej serijski za vse modele Cayenna, je visokoločljivostni 7-palčni zaslon na dotik. Prenovljena uporabniška površina omogoča intuitivno upravljanje, ki je podobno kot pri pametnih telefonih. Če senzor približevanja zazna, da želi uporabnik nekaj vnesti v sistem, poveča relevantne vsebine menija, ki jih voznik lahko upravlja z večdotičnimi gestami. Vmesniki za Bluetooth, USB in SD-kartico omogočajo integracijo pametnih telefonov in pomnilniških medijev. Nova je tudi možnost povezave iPhona s sistemom PCM preko tehnologije Apple CarPlay®.

Cayenne-S-E-Hybrid

Cayenne je serijsko opremljen z novim navigacijskim modulom, ki navduši s prikazom zemljevidov v visoki ločljivosti, pri čemer je določena območja mogoče prikazati tudi v 3D-tehnologiji. Funkcijo vodenja do cilja lahko enostavno zaženete z glasovnim upravljanjem. Opcijski modul Connect Plus skrbi, da je kakovost dinamičnega vodenja do cilja bistveno boljša, ker upošteva tudi prometne informacije v realnem času. Za nazoren prikaz poti in krajev je mogoče uporabljati spletni storitvi Google Street View® in Google Earth®. Poleg tega možnost uporabe sistema PCM v funkciji dostopne točke za WLAN in širše možnosti integracije pametnih telefonov na področju povezljivosti izpolnijo domala vsako željo. Novost je aplikacija Porsche Connect. Z njo lahko med drugim cilje s pametnega telefona prenesete neposredno v PCM, kjer potem zaženete funkcijo vodenja do cilja. V modulu Connect Plus je zajet Porsche Car Connect, ki ga že poznate. S to aplikacijo lahko določene funkcije vozila na daljavo upravljate s pomočjo pametnega telefona, prav tako lahko preverjate podatke, kot je npr. zaloga goriva v rezervoarju.

Vse aktualne modelske vrste zdaj z optimalno povezljivostjo

Novi PCM je bil premierno predstavljen v novem 911 (991 II) in je serijsko vgrajen v vseh izpeljankah novega 911. Z novim multimedijskim sistemom so tako poleg modelov Carrera opremljeni tudi modeli Targa in najzmogljivejši model 911 Turbo. Od novega modelskega leta naprej bo ta modul serijsko vgrajen tudi v Macanu. Nova generacija infotainmenta se vgrajuje tudi v novo serijo 718. Sistem PCM vključuje različne serijske obsege funkcij in opcijske pakete razširjenih funkcij, odvisno od modela vozila.