Porsche Classic iz originalnih delov izdelal klasični model 911

Aktualno, Zanimivosti

Zbirateljski primerek: Porsche Classic je izdelal zadnji 911 Turbo z zračno hlajenim motorjem – in to 20 let po koncu serijske proizvodnje.

Edinstveni 911 Turbo tipa 993 je nastal po zasnovi originalne surove karoserije. Po videzu se ta zlatorumeno kovinsko lakirani klasik ravna po dizajnu modela 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991.

Linije zlatorumene barve poudarjajo črna platišča; sedeži in notranjost so črni z zlatorumenimi aplikacijami. Karoserija ima značilne stranske odprtine za zajemanje zraka kot pri tipu 993 Turbo S, ki so bile leta 1998 opcijsko na voljo tudi za model 911 Turbo.

Ta klasik med športnimi avtomobili, ki razvije moč 331 kW (450 KM), bo 27. septembra 2018 na dogodku “Porsche Rennsport Reunion” v Laguni Seci v Kaliforniji slavil svetovno premiero. 27. oktobra 2018 bo unikat, ki ga je mogoče voziti samo na zasebnih progah, na prodaj v okviru dražbe podjetja RM Sotheby’s v Porsche Experience Centru v Atlanti. Prihodek je namenjen neprofitni Fundaciji Ferryja Porscheja, ustanovljeni letos, ob 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche.

“Project Gold” je prispevek oddelka Porsche Classic k 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche: v luči tega jubileja in bližajočega se prihoda na trg Taycana, prvega Porschejevega športnega avtomobila na izključno električni pogon, se je porodila ideja, da bi na temelju še obstoječe surove karoserije tipa 993 izdelali povsem novo vozilo. Strokovnjakom je bilo na voljo več kot 6.500 originalnih delov, ki jih Porsche Classic nudi samo za vozila tipa 993. Skupna ponudba delov za klasike pa vključuje okoli 52.000 postavk, ki so po naročilu dobavljivi pri vseh partnerjih Porsche Classic in v Porschejevih centrih za popravilo in restavriranje klasičnih modelov Porsche po svetu.

Izdelava unikatnega vozila je trajala približno leto in pol. Najprej je bila surova karoserija obdelana s postopkom protikorozijske zaščite in lakiranja kot pri sodobnih serijskih vozilih. Nato je v Porschejevi restavratorski delavnici nastal zbirateljski primerek, ki so ga sestavili in nastavili specialisti iz oddelka Porsche Classic. V vozilo so vgradili povsem nov 3,6-litrski biturbo motor v tedanji najzmogljivejši izvedbi z močjo 331 kW (450 KM). Tudi ročni menjalnik in štirikolesni pogon so vzeli s police z originalnimi deli. Ročno vgravirana številka šasije sledi številki “enajstice”, ki je s proizvodnega traku zapeljala leta 1998 kot zadnji model tipa 993 Turbo.

Elementi zunanjosti in notranjosti so bili izdelani v sodelovanju z internimi strokovnjaki manufakturne delavnice Porsche Exclusive; pod njihovo taktirko je v preteklosti nastal na 500 primerkov omejeni 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991. Oblikovalci iz oddelka Style Porsche so zasnovali barvno paleto ter umestitev emblemov in drugih aplikacij v notranjosti.

Vse do danes je 993 priljubljen ljubiteljski primerek, ki velja za posebno dovršenega in zanesljivega. A tudi odzivnega: kot prvi 911 je namreč dobil na novo zasnovano aluminijasto podvozje. Izvedbo Turbo je prvič poganjal motor z dvema polnilnikoma, ki je leta 1995 v svetovnem merilu veljal za serijski motor z najmanjšimi emisijami. Sprednji del je bolj plosk kot pri predhodnikih, kar je omogočila zamenjava okroglih žarometov s polieliptičnimi. Porsche je kot prvi avtomobilski proizvajalec na svetu za model Turbo s štirikolesnim pogonom uvedel še eno inovacijo – aluminijasta platišča z votlimi kraki. Takrat je bilo izdelanih samo 345 primerkov modela 911 Turbo S, ki ga je poganjal agregat z močjo 450 KM.