Pomladnaske novosti pri Citroënu

Aktualno, Novosti, Top

Citroën tokrat v pomlad vstopa z dvema novima motorjema in sicer tlačno polnjen bencinski motor družine PureTech, ki nosi oznako e-THP130 ter dizelski motor BlueHDi 180. Med pomembne novosti spada tudi nov šeststopenjski samodejni menjalnik nove generacije in izboljšani amortizerji za DS5.  Novo podvozje za še zapeljivejši užitek v vožnji DS5 ima novo podvozje, ki […]

Citroen DS5

Citroën tokrat v pomlad vstopa z dvema novima motorjema in sicer tlačno polnjen bencinski motor družine PureTech, ki nosi oznako e-THP130 ter dizelski motor BlueHDi 180. Med pomembne novosti spada tudi nov šeststopenjski samodejni menjalnik nove generacije in izboljšani amortizerji za DS5. 

Citroen DS5

Novo podvozje za še zapeljivejši užitek v vožnji

DS5 ima novo podvozje, ki zagotavlja udobje in dinamičnost. Novi amortizerji omogočajo boljše blaženje neravnin na cestišču. Zasnovani so s ciljem ublažitve udarcev in prinašajo boljše udobje z vidika tresljajev ter bolj mehko vožnjo. Uporabljena tehnologija, ki jo označuje kratica PLV (preloaded linear valve), je progresivna tehnologija, ki omejuje nihanja in zagotavlja bolj linearen prenos sile v amortizerju. Dodatno udobje ob nespremenjenih dinamičnih lastnostih avtomobila DS5, ki je še skladnejši in prikliče kar največ občutij.

Citroen C4

Novi bencinski motor e-THP130

Motorji PureTech (nova družina trivaljnih bencinskih motorjev), ki so zasnovani in proizvedeni v Franciji, uporabljajo inovativne, učinkovite in varčne tehnologije. Atmosferske izvedenke motorjev, ki so bile uvedene leta 2012 (1-litrski motor z 68 KM ter 1,2-litrski motor z 82 KM), omogočajo opazno izboljšano moč in precej manjšo porabo (do 25 %) v primerjavi s predhodnimi generacijami.

Po zaslugi konstrukcije s tremi valji in uporabljenih tehnologij (turbopolnilnik, neposredno vbrizgavanje, spremenljivo krmiljenje …) ta novi motor izpolnjuje zahteven seznam tehničnih specifikacij, obenem pa zagotavlja izjemen užitek v vožnji: motor e-THP130 je zmogljiv, saj razvije 130 KM pri 5500 vrt/min in doseže največji navor 230 Nm pri 1750 vrt/min. Poleg tega je kompakten, ima manjšo maso in manjše dimenzije, po voznem udobju, ki ga ponuja, pa se uvršča med najboljše na trgu. Neprimerljivo udobje po zaslugi šeststopenjskega ročnega menjalnika.

Za motor e-THP130 je značilna posebej visoka raven zmogljivosti, in sicer 80 kW/l ter 190 Nm/l, kar omogoča prihranek z vidika izkoristka motorja ob manjši gibni prostornini. Omogoča zmanjšanje emisij CO2 za 23 % (110 g namesto 143 g) v primerjavi s aktualnimi štirivaljnimi motorji, obenem pa prinaša resničen užitek v vožnji po zaslugi visokega navora že pri zelo nizkem številu vrtljajev. Motor e-THP130 je opremljen s turbopolnilnikom nove generacije z visokim izkoristkom (240.000 vrt/min), zato ponuja najboljši kompromis med navorom pri nizkih vrtljajih in močjo, pri katerem je 95 % navora na voljo od 1500 vrt/min dalje in vse do 3500 vrt/min.

Po zaslugi te izjemno izpopolnjene zasnove je CITROËN C4 e-THP 130 okolju prijazen, saj njegove emisije CO2 znašajo 110 g/km, in varčen, saj njegova kombinirana poraba znaša 4,8 l/100 km (kar je 23 % manj v primerjavi s predhodno generacijo, čeprav motor razvije 10 KM več). In nenazadnje, tudi zvočno udobje CITROËNA C4 e-THP130 je bilo še posebej skrbno dodelano: veliko pozornosti so namenili izvoru, torej motorju (natančno vbrizgavanje), vendar tudi celotnemu vozilu, v katerega so vgrajeni posebni zvočno izolacijski elementi.

Novi dizelski motor BlueHDi 180

Motor BlueHDi 180, ki je plod optimizacije dizelskega motorja 2,0 l HDi Euro5, zagotavlja zelo veliko udobje po zaslugi svoje moči (133 kW) in največjega navora (400 Nm pri 2000 vrt/min). Vgrajen ima nov turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo in ima višji tlak kompresijskega polnjenja ter zgorevanja, kar omogoča, da ima DS5 BlueHDi 180 za 20 KM več moči kot njegova predhodna generacija. Poleg tega je ta novi motor opremljen z izravnalnimi gredmi, ki skrbijo, da je tudi udobje z vidika zvoka in tresljajev takšno, kot se pričakuje pri tem cenovnem razredu vozil.

Dizelski motor Citroen Euro5

Inovativna in edinstvena konstrukcija izpušnega sistema, v kateri utečeno sodelujejo različne tehnologije: katalizator SCR pred filtrom trdnih delcev z aditivom je edini sistem za naknadno obdelavo izpušnih plinov, ki zmore zmanjšati emisije NOx za 90 % ter istočasno tudi emisije CO2 za 4 %.

http://youtu.be/oxJ9G0GCm2k

Šeststopenjski samodejni menjalnik nove generacije

DS5 BlueHDi 180 je opremljen z najnovejšo generacijo šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Ta novi menjalnik omogoča zmanjšanje delovnih vrtljajev motorja, saj so njegova prenosna razmerja bolj odprta, kar omogoča ohranitev zmogljivosti med speljevanjem in zmanjšanje števila vrtljajev motorja pri večji hitrosti, kar dovoljuje višji navor (400 Nm), ki ga motor doseže pri 2000 vrt/min.

Zakonitosti prestavljanja pri tem novem menjalniku ter s tem povezana karakteristična polja pedala za plin so prilagojena načinu vožnje vsakega voznika. Te nastavitve omogočajo prehod vozila od varčne vožnje k dinamični, čim voznik bolj pritisne pedal za plin.