Polletni prodajni rezultati Skupine Renault

Aktualno

Prodaja po svetu je s 14,3-odstotno rastjo in predvsem zahvaljujoč uspehom v Rusiji in Braziliji dosegla nov rekord na trgih, kjer je bila rast skupne prodaje opazno nižja: 9,5-odstotna. Toda ta rast ni bila dovoljšna, da bi nadomestila 14,9-odstoten upad prodaje v Evropi.

Prodaja po svetu je s 14,3-odstotno rastjo in predvsem zahvaljujoč uspehom v Rusiji in Braziliji dosegla nov rekord na trgih, kjer je bila rast skupne prodaje opazno nižja: 9,5-odstotna.

 
Toda ta rast ni bila dovoljšna, da bi nadomestila 14,9-odstoten upad prodaje v Evropi.
 
F004505E-A961-11E1-AC94-DA0166B94067
 
Skupina Renault je po vsem svetu skupaj prodala 1,3 milijona vozil, kar je za 3,3 odstotka manj kot v prvem polletju 2011, kljub pozitivnemu drugemu četrtletju letos (+ 1,2 %). Tržni delež je znašal 3,3 odstotka, kar pomeni upad za 0,3 odstotne točke.
 
Pomembni dogodki in dejstva za Skupino Renault v prvem polletju 2012:
– Svet: Skupina je uspešno nadaljevala z udejanjanjem strategije rasti in dosegla rekordno prodajo 620.306 vozil, kar je za 14,3 odstotka več kot v enakem obdobju preteklega leta. Skupina je 47 odstotkov prodaje dosegla izven Evrope, v prvem polletju 2011 pa je ta delež še znašal 39 odstotkov.  
– Evropa: prodaja Skupine je upadla za 14,9 odstotka, kar velja pripisati zelo velikemu krčenju trgov, še zlasti v Franciji, strategiji varovanja prodajnih marž in prestrukturiranju ponudbe v Veliki Britaniji.
– Francija: prodaja Skupine Renault je upadla za 15,2 odstotka, kar je posledica zelo močnega prvega četrtletja 2011, ko so se iztekale dobave z davčnimi olajšavami kupljenih vozil, in od pričakovanj šibkejšega trga. Znamka Renault ima z modeli Twingo, Clio III ter Mégane in Scénic Kolekcija 2012 še naprej vodilno mesto v segmentih A, B, in C. V segmentu lahkih gospodarskih vozil je samo znamka Renault dosegla 32,9-odstoten tržni delež, obseg njene prodaje pa je bil večji kot katerekoli druge skupine.
– Renault je zahvaljujoč modeloma Fluence Z.E. in Kangoo Z.E. z 31,4-odstotnim1 tržnim deležem zdaj vodilna znamka električnih vozil v Evropi.
– Z lahkimi gospodarskimi vozili (LGV) je Skupina dosegla rast tržnega deleža na vseh komercialnih območjih. V Evropi znamka Renault že petnajsto leto zapored ohranja vodilno mesto v segmentu.
“Izven Evrope smo v prvem polletju dosegli nov prodajni rekord znamke Renault. Ta uspeh potrjuje strategijo mednarodnega razvoja podjetja. Ta ofenziva pa ni mogla v celoti nadomestiti upada naše prodaje v Evropi, kjer smo se ob težkih tržnih razmerah odločili, da raje branimo naše marže,” je pojasnil Jérôme Stoll, podpredsednik Renaulta za prodajo in trženje.
 
Svet
– Prodaja osebnih avtomobilov (OA) Skupine Renault je upadla za 3,9 odstotka na 1.145.737 primerkov, kar pomeni 3,8-odstoten tržni delež.
– S prodajo 182.700 lahkih gospodarskih vozil (LGV) je Skupina Renault dosegla 0,4-odstotno rast. Skupina je svoj tržni delež povečala na vseh komercialnih območjih, kjer je navzoča V Evropi znamka Renault že petnajsto leto zapored drži vodilni položaj v prodaji LGV.
– Prodaja vozil znamke Renault je znašala 1.113.913 vozil, kar je za 2,4 odstotka manj.
– Znamka Dacia je prodala 181.280 vozil, kar pomeni 2,5-odstotno rast.
– Prodaja vozil znamke Renault Samsung Motors je znašala 33.244, kar pomeni 41,2-odstoten upad.
 
Francija in komercialno območje Evropa
V Evropi, kjer je celoten trg upadel za 7,4 odstotka, je Skupina prodala 708.131 vozil, kar je za 14,9 odstotka manj. Tržni delež Skupine na trgu OA in LGV je znašal 9,3 odstotka, kar pomeni zmanjšanje za 0,8 odstotne točke. To velja pripisati močnemu upadu trgov (zlasti v Franciji) in strategiji varovanja marž Skupine, ki je narekovala tudi prenovo ponudbe v Veliki Britaniji. Na prodajo je vplivala tudi starost modelov in pričakovana prenova modelov segmenta B. 
– Znamka Renault je bila po prodaji OA in LGV na tretjem mestu s 7,7-odstotnim tržnim deležem. Hkrati je tudi že petnajsto leto zapored vodilna znamka LGV s tržnim deležem, ki je narasel za 1,3 odstotne točke in znaša 16,4 odstotka.
– Znamka Dacia je ohranila stabilnost z 1,5-odstotnim tržnim deležem.
V prvem polletju je znamka Renault z uspehom uvedla Twizy, s katerim je dopolnila svojo ponudbo vozil brez izpustov. Ob koncu maja je znamka z 31,4-odstotnim1 tržnim deležem že imela vodilno mesto v prodaji električnih vozil v Evropi.
V Franciji je prodaja Skupine upadla za 15,2 odstotka. Njen tržni delež je znašal 24,7 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot v prvem polletju 2011, in to kljub rasti v zadnjih dveh mesecih obdobja.
Znamka Renault je vodilna v segmentih A, B in C z modeli Twingo, Clio, ter Mégane in Scénic Kolekcija 2012. Znamka Dacia je ohranila stabilnost in 3,5-odstoten tržni delež in se je trdno ustalila na petem mestu pri zasebnih kupcih.
Na trgu LGV je Renault utrdil svoj vodilni položaj pred vsemi skupinami z 32,9-odstotnim tržnim deležem, ki je narasel za 2,3 odstotne točke.
 
Območja izven Evrope
Skupina je prodajo povečala za 14,3 odstotka na 620.306 vozil. Prodaja izven Evrope je dosegla 47-odstoten delež skupne prodaje Skupine, v prvem polletju 2011 pa je ta delež znašal 39 odstotkov.
Skupina utrjuje svoj mednarodni razvoj. Enako kot ob koncu leta 2011 je bilo šest izmed njenih desetih najpomembnejših trgov izven Evrope in prav tako trije trgi izmed prvih petih – Brazilija, Rusija in Argentina.
 
– Amerike
Prodaja Skupine je narasla za 20,4 odstotka na rekordnih 215.149 vozil. Tržni delež je zrasel za eno odstotno točko na 6,7 odstotka.
V Braziliji je trg upadel za 0,4 odstotka, vendar je Renault nadaljeval s prodajno ofenzivo s 37,3-odstotno rastjo prodaje in povečanjem tržnega deleža na rekordnih 6,8 odstotka, kar pomeni rast za 1,9 odstotne točke. Renault je peta avtomobilska znamka na brazilskem trgu, zahvaljujoč uspehu modelov Duster in Sandero Faza 2 pa je dosegla drugo največjo rast med vsemi znamkami. Brazilija ostaja drugi najpomembnejši trg Skupine.
V Argentini Renault nadaljuje s svojo dinamičnostjo. Prodaja je narasla za 25,3 odstotka, s čimer si je znamka zagotovila vzpon na tretje mesto in 14,3-odstoten tržni delež (rast za 2,4 odstotne točke). Argentina se je povzpela na peto mesto med najpomembnejšimi trgi Skupine, po prvem polletju 2011 pa je bila še na devetem mestu.
 
– Evrazija
S prodajo 103.926 vozil je Skupina svoj tržni delež povečala na vseh trgih tega območja. Prodaja je zrasla za 29,4 odstotka, tržni delež pa je z rastjo 0,8 točke znašal 6,5 odstotka.
Renault je nadaljeval s prodajno ofenzivo v Rusiji, kjer je trg narasel za 14,4 odstotka. Znamka je dosegla 28,6-odstotno rast prodaje, k čemur je pripomogel uspeh modelov Logan, Sandero in Duster. Znamka se je povzpela na prvo mesto med tujimi znamkami in na drugo mesto na trgu s 6,8-odstotnim tržnim deležem (rast za 0,8 točke).
Rusija je zdaj že tretji najpomembnejši trg Skupine, ob koncu leta 2011 pa je bila še na četrtem mestu.
 
– Evromed-Afrika
Skupina je prodajo povečala za 7,9 odstotka na 184.407 vozil in dosegla 15,7-odstoten tržni delež (rast za 0,7 točke).
V Maroku je prodaja Skupine narasla za 22,4 odstotka, tržni delež pa na 37,6 odstotka (rast za 1 odstotno točko) zahvaljujoč napredku obeh znamk.
V Alžiriji je prodaja narasla za 50,5 odstotka, tržni delež pa na 28,1 odstotka (rast za 0,8 odstotne točke). Ta država se je povzpela na šesto mesto med najpomembnejšimi trgi Skupine (ob koncu leta 2011 je bila na 13. mestu) in na tretje mesto med trgi LGV.
V Turčiji je trg upadel, Skupina pa je svoj položaj utrdila s povečanjem tržnega deleža na 16,5 odstotka (za 0,1 odstotne točke).
 
– Azija Pacifik
S povečanjem prodaje za 3,5 odstotka na 116.824 vozil je Skupina ohranila 0,6-odstoten tržni delež.
V Južni Koreji je prodaja znamke Renault Samsung Motors upadla za 41,7 odstotka. Za to imajo pripravljen sanacijski načrt s ciljem trajnega izboljšanja poslovanja.
V Indiji je Renault letos januarja na trg uvedel Pulse, ki je sledil lani uvedenima modeloma Renault Fluence (junija) in Koleos (septembra). Do konca leta 2012 bo Renault na ta trg uvedel pet modelov in odprl 100 prodajnih mest.
 
Prodajni obeti za preostanek leta 2012
Svetovni avtomobilski trg naj bi še naprej rasel – v celem letu 2012 za 5 odstotkov – a z nasprotujočimi si trendi. Rast bodo dosegali trgi izven Evrope, evropski trgi pa naj bi upadli za 6-7 odstotkov. V Franciji se pričakuje 10-11-odstoten upad trga.
 
Po predstavitvah petih novih modelov v letošnjem prvem polletju (Twizy, Pulse, Talisman, Lodgy in Dokker), se bo ofenziva novih izdelkov nadaljevala do konca leta z:
– prihodom modelov Novi Clio in ZOE,
– obogatitvijo na spodnjem robu ponudbe s prenovljenima modeloma Novi Logan in Novi Sandero,
– povečanjem proizvodnje modela Duster, ki bo po začetku prodaje v Rusiji in Kolumbiji uveden tudi na indijski trg.
 
“Pogoji za nadaljevanje mednarodnega razvoja Skupine Renault tudi v drugi polovici leta 2012 so izpolnjeni. Preseganje skupne prodaje iz leta 2011 pa bo v veliki meri odvisno od razvoja gospodarskih in finančnih razmer v Evropi, ki so zdaj še vedno zelo negotove,” je dejal Jérôme Stoll.