Policija s čudnim razpisom?!

Aktualno, Zanimivosti

Vrla slovenska Policija ponovno nakupuje – tokrat skoraj 400 novih vozil oziroma plovil! Vse lepo in prav, saj imajo v parku precej starih, dotrajanih vozil, kot so Volkswagen Golfi tretje generacije in podobni…

Vrla slovenska Policija ponovno nakupuje – tokrat skoraj 400 novih vozil oziroma plovil! Vse lepo in prav, saj imajo v parku precej starih, dotrajanih vozil, kot so Volkswagen Golfi tretje generacije in podobni… A pogoji razpisa so napisani tako, da se 15 zahtevanih avtomobilov  sploh ne prodaja na slovenskem trgu, najverjetneje tudi ne drugod po Evropi, za 155 iskanih vozil pa je v igri točno le en (1) model.

1477-policijastopZahteva se namreč, da je kot ‘tehnična karakteristika’ vozila izveden preskusni test trčenj po dobro uveljavljenemu protokolu Euro NCAP, vendar po posodobitvah pravil iz lanskega leta. Gre namreč za malce nesmisla, saj je veliko odličnih vozil na slovenskem trgu v prodaji, ki je omenjeno trčenje uspešno opravilo z doseženimi petimi zvezdicami že pred lanskim letom, ko so sicer bile zahteve malce drugačne – blažje. A razumeti je potrebno, da tovrstnih dragih testiranj na Euro NCAP ne delajo z vsako novo zaostritvijo pravil glede varnosti na vseh avtomobilih, ampak le ko avtomobili doživijo osvežitev oziroma še pogosteje, ko pride na trg nova generacija modela. V zadnjih treh letih ali več pa je varnost avtomobilov na izjemno visokem nivoju.

Evropski NCAP je med vsemi testiranimi vozili vključno z lanskim letom – po razpisu bi jih slovenski policisti kupili 156 patruljnih vozil – testiral le dve, ki ustrezata razpisu in sicer Kio Cee’d SW ter Škodo Octavio. Stvar se zakomplicira, ko za 155 vozil s potrebo po večjem prtljažniku ustreza le še prej omenjena Octavia. Ne dvomimo v kvaliteto tega vozila, vendar bi lahko v poštev prišli tudi drugi modeli, mar ne?

Story 8976-2448-05 Skoda Policija-thumbDodatnih 15 vozil pa mora imeti vsaj minimalno 2.700 milimetrov medosne razdalje – tu odpade tudi Octavia, saj znaša njena medosna razdalja 2.680 milimetrov. V vozni park naj bi zapeljalo še deset limuzin višjega cenovnega ranga s prostornino motorja med 2,8 in 3,0 litri ter najmanj 150 kW končne moči.

Skupno naj bi sicer nakupili točno 387 avtomobilov in kombijev, 12 motornih koles, dve prikolici in zunajkrmni motor za čoln. Razpis je ovrednoten na 10,1 milijona evrov. Pohvalno je omeniti, da naj bi bilo 328 avtov v 75 odstotkih financiranih s pomočjo evropskih sredstev.