Polestar bo prevetril trg električnih vozil, a za zdaj še ne v Sloveniji

Aktualno, Saloni

Ob robu ženevskega avtomobilskega salona smo govorili s predstavnikom znamke Polestar, Duncanom Forresterjem.

Kakšna je vizija znamke Polestar na trgu? Kaj menite, da bo ključni dejavnik za njen uspeh?

Polestar je električna znamka električnih športnih vozil, ki ponuja visoko zmogljiva električna vozila z avantgardnim dizajnom, dinamičnimi lastnostmi ter brezskrbno obliko lastništva. Stvari želimo delati netradicionalno, kar lahko opazite že pri dizajnu naših vozil, inovacijah ter popolnoma digitaliziranemu načinu prodaje. Avtomobili se lahko namreč kupijo zgolj prek spleta. Naš model lastništva prek naročnine je videti tako, da mesečno plačilo pokriva vse stroške vključno z vzdrževanjem ter zavarovanjem.

Ali želite, da bi Polestar 2 postal prodajni hit ali želite zgolj preveriti možnosti in priložnosti, ki jih ponuja trg za prihajajoče modele?

Polestar bo velikoserijski električni avtomobil, a visoke prodajne številke niso naš primarni cilj. Polestar je znamka, ki predstavlja električna, visoko zmogljiva vozila, ki ponujajo nekaj novega, drugačnega, s čim manj skrbi za uporabnika. Polestar 1 predstavlja naše znanje s svojimi izjemnimi zmogljivostmi ter nizkimi proizvodnimi količinami – le 500 na leto. Polestar 2 je medtem za znamko ključen. Proizvedli jih bomo precej več – na desettisoče na leto.

Nekateri pravijo, da bo Polestar 2 t.i. “Tesla-killer”. Ali vam je všeč dejstvo, da je vaš model v največji meri primerjan s Teslo kot avto za množice, ali bi raje videli, da bi gradil svojo bolj unikatno, ekstravagantno podobo?

Model Polestar 2 pozicioniramo kot novinca v segmentu premijskih kompaktnih električnih vozil. Pridružil se bo Tesli Modelu 3 v električni revoluciji. Tesla Model 3 nam služi kot referenčni tekmec v našem segmentu, stilu karoserije ter ceni. Kljub temu si ne želimo Polestarja 2 pozicionirati kot neposrednega rivala Tesli. Raje govorimo o družabniku, sodelavcu.

Če želi Polestar 2 tekmovati s Teslo 3, mora zagotavljati tudi relativno visoko stopnjo avtonomije. Kako avtonomen je Polestar 2?

Polestar 2 ima zelo dolg seznam najnovejših varnostnih sistemov in asistenčnih tehnologij, izmed katerih nam določene nudijo vpogled v avtonomna vozila prihodnosti. Kljub temu Polestar 2 ni avtonomen, niti pol-avtonomen avtomobil.

Ali Polestar 2 diferencira znamko Polestar od Volva bolj kot model Polestar 1?

Da. S Polestarjem 2 lahko opazimo precej močnejši vizualni odmik od Volva s popolnoma unikatnim, avandgardnim dizajnom, ki predstavlja evolucijo Polestarjevega dizajna. Z vsakim novim Polestarjevim modelom bo naš oblikovalski jezik še bolj unikaten.

Kateri bodo ključni trgi za Polestarja 2? Kako se nameravate predstaviti na manjših trgih, kot je slovenski?

Za začetek bo Polestar 2 na voljo na devetih globalnih trgih vključujoč ZDA, Kanado, Kitajsko, Veliko Britanijo, Nemčijo, Norveško, Švedsko, Nizozemsko in Belgijo. Ostali trgi bodo odprti skladno z napredkom znamke. Več bo znanega, ko bo prišel čas, da jih odpremo.

Zdi se, da je lastništvo stvar preteklosti. Ali Polestar namerava ponuditi celoten avtomobil na naročnino v bližnji prihodnosti ali celo zagnati svoj lastni sistem souporabe vozil?

“Naročništvo” je srce Polestarjevega uporabniškega modela, ki ponuja brezskrbno izkušnjo, podprto s popolnoma digitalnim sistemom prodaje in povezanimi storitvami, kot je na primer dostava vozila. Mesečno plačilo, ki vključuje vse vidike lastništva, tudi vzdrževanje in zavarovanje, bo našim strankam olajšalo življenje. Tudi souporaba vozil je s Polestarjem 2 zlahka mogoča, saj vozilo serijsko ponuja tehnologijo uporabe mobilnega telefona kot ključa.

Ali menite, da bo Polestar lahko zagotovil dovolj velike proizvodne kapacitete za svoj električni avtomobil za množice, čemur pri ostalih znamkah doslej večinoma nismo priča?

Da. Ena izmed prednosti lastništva Volva in Geelyja je, da bo Polestar imel zagotovljeno že obstoječo infrastrukturo vključno s proizvodnimi obrati. To pomeni, da lahko Polestar hitro zagotovi visoke številke proizvedenih modelov, saj imamo na ta način pridobljenih 90 let izkušenj, ki nam omogočajo, da se že od začetka lotimo stvari prav.

Kako bi lahko naredili elektrtična vozila zanimiva in zaželena za tradicionalne navdušence nad športnimi avtomobili?

Polestarjevi avtomobili lahko ponudijo visoke zmogljivosti – moč in navor ter izjemno dinamiko. Za Polestar športnost predstavlja veliko več kot zgolj pospeševanje v ravni liniji. Pri modelu Polestar 2 so tako na voljo Öhlinsovi blažilniki ter zavore znamke Brembo. Polestarjevi avtomobili tako nagovarjajo tudi tradicionalne ljubitelje športnih avtomobilov, ki cenijo visoko zmogljivost in dinamiko. Polestar 2 je zanje odlična električna alternativa športnim avtomobilom, po katerih so posegali doslej.