Počastitev obletnice Corvette in astronavtov

Aktualno, Zanimivosti

5. maja 1961 je Alan B. Shepard postal prvi Američan, ki je odpotoval v vesolje. Ko se je Shepard vrnil na trdna tla, je sedel za volan avtomobila Chevrolet Corvette in odtlej so ti znameniti športni avtomobili neločljivo povezani z astronavti…

D7E4E48E-7B95-11E0-9D22-316265B940675. maja 1961 je Alan B. Shepard postal prvi Američan, ki je odpotoval v vesolje. Ko se je Shepard vrnil na trdna tla, je sedel za volan avtomobila Chevrolet Corvette in odtlej so ti znameniti športni avtomobili neločljivo povezani z astronavti. 

 
7. maja 2011 se je približno 30 nekdanjih ameriških astronavtov zbralo v kraju Cocoa Beach v ameriški zvezni državi Florida, kjer so sodelovali v povorki v počastitev petdesete obletnice Shepardovega poleta v orbito. Njemu v čast so se peljali v modelih Corvette vseh šestih generacij, ki jih je družba izdelala od prve predstavitve modela leta 1953.
 
»Vsak astronavt se pelje v modelu Corvette generacije, ki je bila naprodaj v času, ko je šel na vesoljsko misijo,” je povedal John T. R. Dillon III, koordinator povorke in varnostni inženir centra za vesoljske polete Kennedy. »Vsi tedanji astronavti so bili testni piloti, ki so leteli z najsodobnejšimi letali in so v športne avtomobile sedli z izjemnim čutom za upravljanje, pospeševanje in podobne lastnosti,« je povedal Dillon. 
 
Shepard se je aprila 1959, ko se je javil na dolžnost v vesoljskem programu, pripeljal z modelom Corvette letnika 1957. Vsega skupaj je v življenju zamenjal vsaj deset avtomobilov modela Corvette. Njegovo navdušenje za športne avtomobile so delili tudi številni drugi drzni in predani mladeniči, ki so se z njim urili, da bi postali prvi ameriški astronavti.
 
Kmalu po njegovem zgodovinskem poletu je takratni direktor družbe General Motors, Edward N. Cole, Shepardu podaril nov model avtomobila Corvette letnika 1962 bele barve. Ker je družba GM le redko podarjala avtomobile, bi se lahko v letih, ki so sledila, povezava med modelom Corvette in astronavti zabrisala, če ne bi bilo prodajalca avtomobilov Chevrolet s Floride, Jima Rathmanna.
 
Po zmagi na dirki Indianapolis 500 leta 1960 je profesionalni dirkač Jim Rathmann leta 1961 odprl prodajni salon avtomobilov znamk Chevrolet in Cadillac v Melbournu na Floridi. Slutil je, da so astronavti po srcu ljubitelji modela Corvette, zato se je z družbo Chevrolet dogovoril za lizinško pogodbo, ki je astronavtom omogočila posebne pogoje nakupa. 
 
Šest od sedmih astronavtov raketoplana Mercury je izkoristilo Rathmannovo ponudbo. Le zvesti družinski mož John Glenn se je raje odločil za Chevroletov karavan. Po njihovih izpovedih je Glennov karavan vedno prišel prav, ko je vseh sedem astronavtov moralo potovati skupaj. 
 
V intervjuju, ki ga je dal leta 1998, je Rathmann povedal: »Al Shepard je bil po srcu dirkač, zato je vedno hotel biti najhitrejši.«
 
To željo je imel še eden od astronavtov raketoplana Mercury, Virgil »Gus« Grissom. Hitrostni dvoboji, v katerih sta se Shepard in Grissom z modeli Corvette z motorji z velikim blokom merila na dvopasovnem asfaltnem dirkališču, so postali legendarni. V želji po konkurenčni prednosti je dal Grissom svoj zadnji avtomobil Corvette, kabriolet iz leta 1967, predelati, da je lahko nanj namestil širše dirkalne pnevmatike.
 
Pri Rathmannu so popolnoma novi model Corvette letnika 1969 s 390 KM naročili tudi Dick Gordon, Charles Conrad in Alan Bean, astronavti raketoplana Apollo 12. 
 
Člani posadke Apolla 15 Jim Irwin, Al Worden in Dave Scott so se vsak s svojim avtomobilom Corvette fotografirali ob različici za urjenje lunarnega vozila z akumulatorskim pogonom, ki so ga peljali na Mesec. Vozilo, ki so mu rekli »moon buggy«, je uporabljalo pogonski sistem, ki ga je izdelala družba General Motors. Modeli Corvette posadke Apolla 15 so bili vsak drugačne barve – rdeče, bele in modre.
 
Trajna povezanost z ameriškimi astronavti je veliko prispevala k ugledu modela Corvette in ohranja se še danes. V filmu »Apollo 13« iz leta 1995 sta nastopila dva avtomobila Corvette iz takratnega obdobja. Eden od njiju je prikazan tudi v enem od ključnih prizorov astronavta Jima Lovella, ki ga igra Tom Hanks. Film »Zvezdne steze XI« iz leta 2009 se začne s prizorom iz leta 2245, v katerem 12-letni James T. Kirk vozi 280 let star model Corvette Sting Ray letnika 1965.
 
Te resnične in izmišljene zgodbe so prispevale k nastanku urbane legende o tem, da so astronavti imeli v lasti več avtomobilov Corvette kot katerega koli drugega modela. Vzrok za to je najbrž zdaj že zaprašena dediščina prvega desetletja ameriškega vesoljskega programa. Kljub temu pa najbrž lahko rečemo, da so za volanom modela Corvette, ki velja za glavni ameriški športni avtomobil, številni astronavtov uživali bolj kot v katerem koli drugem avtomobilu.
 
Na spodnjem posnetku pa je atraktiven Top Gearov test Corvette Z06.