Pobuda za spremembo protokola merjenja porabe goriva

Aktualno, Zanimivosti

Zveza potrošnikov Slovenije je včeraj na ministrstvi za infrastrukturo in prostor ter kmetijstvo in okolje in na slovenske poslance v Evropskem parlamentu naslovila pobudo, da aktivno pristopijo k uveljavitvi sprememb pri merjenju porabe goriva in si prizadevajo za zmanjšanje povprečnih izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih na 70 g/km do leta 2025. S tem bomo […]

Zveza potrošnikov Slovenije je včeraj na ministrstvi za infrastrukturo in prostor ter kmetijstvo in okolje in na slovenske poslance v Evropskem parlamentu naslovila pobudo, da aktivno pristopijo k uveljavitvi sprememb pri merjenju porabe goriva in si prizadevajo za zmanjšanje povprečnih izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih na 70 g/km do leta 2025. S tem bomo skupaj poskrbeli za ustrezno zaščito potrošnikov, pa tudi njihovo informirano izbiro ob nakupu avtomobila. Evropski odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane bo na zasedanju 24. in 25. aprila 2013 predvidoma glasoval o ciljnih izpustih, ki jih bodo morali osebni avtomobili dosegati v prihodnjih letih, pa tudi o morebitnih spremembah testnega cikla porabe goriva pri osebnih avtomobilih. Obe temi sta medsebojno povezani, saj nerealno merjenje porabe goriva (in izpustov) lahko privede do zavajanja glede doseganja ciljev, navsezadnje pa tudi do zavajanja potrošnikov.

Po vsej Evropi, tudi v Slovenij, številne ankete kažejo na vse večji pomen porabe goriva pri odločanju o nakupu avtomobila. Po anketi družbe Valicon, ki so jo izvedli konec leta 2012, je ob nakupu avtomobila med iskanimi informacijami poraba goriva tik za ceno, pomembna pa je za 61 odstotkov potrošnikov. V Veliki Britaniji je potrošniška organizacija Which? med raziskavo odkrila, da je cena goriva na vrhu seznama skrbi današnjega potrošnika in celo pred ceno energije in ceno hrane!

Avtomobilski proizvajalci morajo o povprečni porabi goriva in izpustih potrošnike obveščati na različne načine (ob oglaševanju, v prodajnem salonu, v tehničnih podatkih in podobno), a dejstvo je, da se njihove številke vse bolj razlikujejo od tistih, doseženih med realno uporabo avtomobila. »Krivec« za to je trenutni standard merjenja porabe goriva (NEDC – New European Driving Cycle), ki ne odraža realne uporabe avtomobila, kar dokazujejo številni primeri.

Tovarniška poraba goriva odstopa od testnih podatkov

Tovarniška poraba goriva odstopa od testnih podatkov

Organizacija ICCT je ugotovila, da se razhajanja med porabo, navedeno v homologaciji, in tisto v realnem življenju povečujejo. Pred 12 leti je bila razlika v povprečju 8-odstotna, danes je že 23-odstotna. Največji problem za potrošnika predstavlja dejstvo, da so razlike med posameznimi modeli različne, kar onemogoča primerjavo. Britanski Which? je na svojih testih ugotovil, da lahko razlika doseže tudi 35 odstotkov, zaradi česar se letni strošek goriva lahko poveča tudi za več kot 300 evrov

Which? pri svojem testu porabe, ki ga prav tako izvajajo v laboratoriju, upošteva bolj realne razmere. Del testa, denimo, izvajajo tudi pri hladnem motorju, največja hitrost je 130 km/h (pri protokolu NEDC 120 km/h), pri čemer avtomobil tudi hitreje pospešuje – podobno, kot med vključevanjem v promet na avtocesti, med testom vključijo tudi klimatsko napravo in podobno.