Po Monte Carlo še Rally Geoss

Avtomobilizem, Šport

Potem ko se je Primož Lemež vrnil s »13e du Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles«, ne miruje. Takoj je začel z intenzivnimi pripravami za 11. VIP Rally Geoss – vendar to pot kot organizator. To je sicer bolj zabaven turistični rally.

Potem ko se je Primož Lemež vrnil s »13e du Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles«, ne miruje.
 

Takoj je začel z intenzivnimi pripravami za 11. VIP Rally Geoss – vendar to pot kot organizator. To je sicer bolj zabaven turistični reli kot pa pravo tekmovanje. Vseeno pa se v pogovoru z njim nisem mogel izogniti vprašanju o Rallyju Monte Carlo.

Pred odhodom v Monaco si rekel, da si “elektroskeptik”. Si po odlični uvrstitvi, ki si jo dosegel na »13e du Rallye Monte-Carlo des Énergies Nouvelles«, kaj spremenil mnenje o električnih avtomobilih?

Prav nič! Moje mnenje o električnem pogonu se ni prav nič spremenilo. Kot sem povedal že takoj po rallyju nimam nič proti električnemu pogonu, oziroma elektromotorju in prenosu moči. Veliko pa imam povedati čez trenutno uveljavljene baterije – litij-jonske. Ne samo da se lahko voziš eno uro, potem pa moraš 6 ur avtomobil polniti. Tudi ekološko so te baterije sporne, celo zelo sporne. Tako da bo električni avtomobil odlično prevozno sredstvo, ko bodo odkrili nov material za baterije in izdelali vzdržljivejše, cenejše, lažje baterije, ki se jih bo dalo tudi hitreje napolniti.

Kaj pa uvrstitev, si s svojo uvrstitvijo zadovoljen?

Lagal bi, če bi rekel, da nisem. Uvrstitev na peto mesto je solidna. V času, ko sem se pripravljal na ta rally, sem naredil veliko kilometrov, veliko sem treniral, če se izrazim nekoliko bolj športno. Tako sem se res veliko naučil o vožnji z električnim avtomobilom. Na rallyju, ki je bil za take avtomobile, kot je Citroën C-Zero, zelo hiter, nisem imel nobenih težav. Ne s porabo energije in ne s hitrostjo. Celo prehiter sem bil. Težava pa je bila v tem, da nisem naredil domače naloge v celoti in da sva bila z Borutom (Mavsarjem, sovoznikom, op.) slabo tehnično opremljena. Če bi imel pravi “trip master”, bi bil gotovo uvrščen na stopničke. Z izkušnjami, ki sem jih pridobil letos, pa bi lahko zares štartal na zmago. Je pa to dobro, kajti imam še večjo motivacijo za prihodnje leto. Upam, da bo tudi moj sovoznik Borut Mavsar, ki je več kot odlično opravil svoj del posla, ostal z mano.

Če greva še k VIP Q Max Rallyju Geoss. Letos je že 11. po vrsti …

Res je, Rally Geoss sva s Petrom Svetikom začela natanko takrat, ko so v Monacu začeli z organizacijo Rallyja z električnimi avtomobili. In tako kot oni, sva si tudi midva privoščila odmor. Žal nas je Peter Svetik lani zapustil in odločil sem se nadaljevati z organizacijo tudi v njegovo čast. Res je bil neverjeten človek!

Zelo pa sem vesel, da mi v zadnjem času precej pomaga Borut Mavsar, predvsem so neprecenljive njegove menedžerske izkušnje, v veliko pomoč pa sta mi tudi Polona in Tomaž Mencinger. In tudi zato je lahko rally vsako leto boljši.

Zakaj ime Geoss?

Geoss je kratica za geometrično središče Slovenije. Daleč pred vsemi “Google Earthi” in ostalimi internetnimi zemljevidi je prav Peter Svetik določil geometrično središče Slovenije. Bil je tudi dolga leta predsednik društva Geoss. Ker sva bila prijatelja in sodelovca, sva nekako skupaj prišla na idejo o rallyju in takrat je padla odločitev, da bo start rallyja vedno na GEOSS-u, cilj pa vsakič v drugem koncu Slovenije. To tradicijo bomo nadaljevali tudi v prihodnje.

Je kaj podobnosti med tistim Rallyjem v Monte Carlu ali pa tem VIP Rallyjem?

Ja, razlika je ogromna. Na Rallyju Monte Carlu je v ospredju vožnja, pri našem rallyju pa je v ospredju vse drugo: varna in strpna vožnja, spoznavanje Slovenije – predvsem tiste manj znane – velik poudarek je na spretnostnih igrah, ki ponavadi nimajo povezave z vožnjo. Udeležencem, ki jih res ne želim imenovati tekmovalci, vedno postavimo tudi vprašanja s poti; skratka – največ kazenskih točk se dobi ravno tu, manj pa na hitrostnih spretnostnih vožnjah, ki jih tudi vedno pripravimo. Predvsem pa želim, da bi se udeleženci zabavali in da bi jim izlet ostal v prijetnem spominu. In do zdaj nam je to tudi dobro uspevalo. Upam, da bo tako tudi letos. Kar pa se same izvedbe tiče, imamo tudi mi vrhunsko ekipo, ki jo vodi Erik Logar in v sami tehnični izvedbi rallyja ni nobenih razlik.

Pripravljaš za 11. VIP Q Max Rally kakšno novost?

Ja, pravzaprav bodo kar tri novosti; prva je ta, da bomo letos prvič zapustili slovensko ozemlje in se podali po slovenskem zamejstvu v Italiji. Druga, še veliko večja novost pa je ta, da bo Rally Geoss tudi dobrodelen. In to celo dvakrat dobrodelen. Tretja novost pa bo do konca ostala skrivnost, tako da je niti slučajno ne izdam … To, da se je letos bolj intenzivno v pokroviteljstvo vključil tudi Petrol z novim gorivom Q Max pa je še dodatna spodbuda za nas, da pripravimo to prireditev na najvišjem možnem nivoju.

Morda še nekaj več besed o dvojni dobrodelnosti, če že o tretji novosti ne želiš govoriti …

Vse udeležence bomo prosili za dobrodelni prispevek; ves tako zbrani denar bomo predali Zvezi prijateljev mladine. Glede na to, da gre za VIP dogodek, sem prepričan, da bomo zbrali kar nekaj denarja, sicer pa je vsak evro lahko za nekoga v teh časih neprecenljiv. S sredstvi, ki jih bomo zbrali od pokroviteljev, bomo za otroke ogroženih družin med poletnimi počitnicami organizirali enodnevni izlet v Koper. Ob morskih užitkih, za katere bi bili ti otroci sicer prikrajšani, bomo za njih organizirali tudi karting akademijo. Karting ni ravno poceni šport in verjetno se drugače z vožnjo kartinga ne bi srečal nihče od njih.

Lepo, kako pa si se spomnil take akcije?

0C84330A-A3D8-11E1-B98F-DA0166B94067Zanjo me je navdihnil Sebastijen Loeb. Ko sem se z osemkratnim svetovnim prvakom nekoč pogovarjal o njegovem talentu, mi je povedal približno takole: “Ne, najbrž sploh nisem največji talent. Na desetine fantov in deklet na svetu je verjetno veliko bolj nadarjenih, kot sem jaz. Nimajo pa možnosti, da bi to sploh vedeli, predvsem pa nimajo nikakršne priložnosti, da bi to lahko pokazali. Jaz pa sem to srečo preprosto imel in jo izkoristil!” In prav to me je spodbudilo, da sem se odločil za tako akcijo. Kljub vsemu se ukvarjam z avtomobili in želel sem povezati avtomobilizem in dobrodelnost in ob ideji, za katero me je navdihnil Sebastijen Loeb, je bila odločitev precej enostavna. Naj pa poudarim, da je naša šola kartinga namenjena predvsem varnosti in razumevanju vožnje, ne pa samemu dirkanju!

Štart na Geossu, cilj v Portorožu, malo čez Italijo … Kaj pa preostala pot?

Nič posebnega, razen dveh poudarkov: prvi poudarek je vožnja po najstarejši slovenski avtocesti med Vrhniko in Postojno. Drugače se sicer avtocestam poskušamo izogniti. Druga zanimivost je pot čez Nanos. Neverjetno, kakšni pogledi na Vipavsko dolino se odpirajo. Vsekakor bo pot zanimiva in upam, da ne bo zanimiva samo pot, ampak tudi tisto, kar se bo dogajalo na cilju. Moram reči, da se že veselim.