Peugeotovo inovativno kolo-skiro

Aktualno, Zanimivosti

Alain Juppé, župan Bordeauxa, Philippe Starck in Peugeot Cycles so v mestni hiši v Bordeauxu 19. februarja 2013 predstavili prvi prototip PIBAL, inovativni koncept kolesa-skiroja. S kolesi PIBAL bodo posodobili možnosti izposoje koles, ki so na voljo prebivalcem Bordeauxa, in po zaslugi nove urbane ergonomije Philippa Starcka, ki so jo razvili pri Peugeotu, še dodatno […]

Alain Juppé, župan Bordeauxa, Philippe Starck in Peugeot Cycles so v mestni hiši v Bordeauxu 19. februarja 2013 predstavili prvi prototip PIBAL, inovativni koncept kolesa-skiroja.

pibal peugeotovo kolo 2013S kolesi PIBAL bodo posodobili možnosti izposoje koles, ki so na voljo prebivalcem Bordeauxa, in po zaslugi nove urbane ergonomije Philippa Starcka, ki so jo razvili pri Peugeotu, še dodatno okrepili njihovo mobilnost. S 130 leti izkušenj in podajanjem strokovnih mnenj na področju koles je PEUGEOT združil Starckovo vizijo s tehničnimi, industrijskimi in gospodarskimi idejami prebivalcev Bordeauxa. Številne ideje, o katerih so pred letom dni razpravljali na spletnem forumu jeparticipe.bordeaux.fr, so spodbudile k ponovnemu premisleku o ergonomiji, filozofiji in tudi varnosti kolesarjev ter s tem pripomogle k rojstvu urbanega kolesa-skiroja PIBAL.

Že od nekdaj je bil Peugeot aktiven na področju mobilnosti, predvsem s ponudbo za storitev Mu by Peugeot, sedaj pa v sodelovanju s Philippom Starckom išče nove rešitve. Tako pri PEUGEOT Cycles uresničujejo razvoj koles-skirojev PIBAL, čigar serijska proizvodnja bo potekala v zgodovinski tovarni blagovne znamke v kraju Romilly sur Seine v Franciji.

Vzporedno s številnimi aktivnostmi za preučitev načinov mobilnosti se je število kolesarjev v Bordeauxu v zadnjih petnajstih letih potrojilo. Ker v mestu dnevna uporaba koles presega 10 %, se je Bordeaux povzdignil v sam vrh kolesarskih prestolnic. Mestni svet že več let neprekinjeno spodbuja uporabo koles in tako se z izvirno pobudo koncepta PIBAL ta dinamika nadaljuje. Kolesa bodo na voljo za brezplačni najem pri podjetju Maison de Vélo, ki je bilo ustanovljeno 1. junija 2003 in v Bordeauxu izposoja 3500 koles. Brezplačna izposoja kolesa bo na voljo za največ eno leto.

“Urbano kolo prihodnosti Pibal idealno dopolnjuje naš koncept mobilnosti v Bordeauxu, prestolnici koles,” je dejal Alain Jupppé, nekdanji predsednik vlade, župan Bordeauxa in prvi podpredsednik Urbane skupnosti Bordeaux. “Tako kot se jegulja vije in igra v valovih, koncept Pibal (op. prev.: pibale, franc.: mlada jegulja) z možnostjo vzdolžnega pomika odgovarja novim zahtevam po urbani ergonomiji. Ta omogoča dolge kolesarske vožnje, vožnjo po peš conah in hojo ob kolesu, medtem ko otroka ali nakupovalno vrečko prevažate na ploščadi. Obstajajo le lepota njegovega duha, zvestobe in trajnosti. Preprost in zaupanja vreden. Je novi prijatelj v službi prihodnosti Bordeauxa,” je povedal Philippe Starck, idejni vodja projekta Pibal. “Serijska proizvodnja Starckove vizije je po bordojskih kriterijih pravi izziv. Pri razvoju projekta Pibal smo upoštevali vse naše zahteve in vanj vložili ogromno truda, saj so inovacije na področju urbane mobilnosti del velikih izzivov Peugeota,” je dejala Sandrine Bouvier s Peugeot Cycles.