Peugeota 208 XY, 208 GTi, prefinjena zapeljivca

Aktualno, Novosti

Spomladi 2012 je Peugeot z lansiranjem modela 208 prenovil segment večnamenskih mestnih vozil. Ta model spreminja paleto s svojo kompaktnostjo, skromnostjo, bivalnim udobjem, opremo, oblikovanjem. 208 XY in 208 GTi združujeta njegove bistvene dobre lastnosti.

Spomladi 2012 je Peugeot z lansiranjem modela 208 prenovil segment večnamenskih mestnih vozil.
 

Ta model spreminja paleto s svojo kompaktnostjo, skromnostjo, bivalnim udobjem, opremo, oblikovanjem. 208 XY in 208 GTi sta imenitni izvedenki in se uveljavljata z močno in posebno izraznostjo.

208 XY in 208 GTi sta namenjena zahtevnim in dejavnim kupcem in sta deležna dovršenosti glede materialov in barv. Njuna dinamičnost se izraža najprej z njuno zunanjo identiteto, ki je posebna in takoj prepoznavna zaradi njune značilne drže. Ta dva modela s 3 vrati imata večji razmak med kolesi, za 10 mm spredaj in za 20 mm zadaj, kar poudarjajo tudi karoserijski deli, ki natančno sledijo obliki koles. Spodnji spojlerji in razširjeni blatniki vidno izražajo potencial teh dveh avtomobilov. 
 
Svetlobni izraz prednjega dela, ki je izredno fascinanten in opazen tako podnevi kot ponoči, poudarjajo novi halogenski žarometi s svetlobnim vodnikom zadnje generacije flat-guide. Ti dovršeni žarometi z notranjo zgradbo pravokotne oblike uporabljajo tehnologijo LED za smerne kazalce in dnevne luči. Skupaj z dolgimi lučmi z lebdečo okrasno obrobo, ki spominja na mačjo zenico, narišejo mavrico na obraz modelov  208 XY in 208 GTi.
 
208 XY, eleganten in ekskluziven mestni avtomobil
 
Ohišja zunanjih ogledal, okviri meglenk, brisalni profili pri steklih in profil na zadnjem spojlerju so iz svetlečega kroma. Ta sklop dopolnjujejo svetleči črni detajli na okviru vogalnega stekla in na srednjem stebričku. Prefinjeno okrašena 17-palčna večkraka platišča Mercure z dvojno diamantno obdelavo in obdelavo Anthra imajo v sredini alumunijast srednji okrasni pokrovček z obrobo Purple. S strešnimi okrasnimi  motivi je mogoče 208 XY urediti po osebnih željah, kar mu daje popolnoma svojstveno identiteto. Ekskluzivno.
 
Potniški prostor je svetel in v popolnem sozvočju z zunanjostjo. Materiale in videze združujejo oznake Purple. Krom Belem obdaja vratne kljuke, zračnike in stranske okrasne profile pri zaslonu. Tako olepšana armaturna plošča iz TEP PU Prestige v kovinskem bronastem odtenku pa z okrasom v zabrisano bronasto-črni barvi povezuje vmesnik na dotik in instrumentno ploščo. Sedeži so prevlečeni s tkanino Mithy, s TEP PU Prestige in z umetnim usnjem Alcantara. Pri voznikovih nogah sta pedalni sklop in naslon za nogo iz aluminija dopolnjena s preprogo visoke kakovosti, ki je obrobljena z bronastim trakom z oznako Purple.
 
Ta dovršeni in razkošni ambient je mogoče osebno urediti zahvaljujoč veliki izbiri posebnih oblazinjenj. Ko izberete med črnim ali bronastim usnjem Club Nappa in črnim usnjem Club Nappa v povezavi z ekskluzivno in dinamično obdelano Alcantaro, je 208 XY še bolj intenzivno individualen. 
 
Tehnološka oprema, ki je v tem segmentu avtomobilov redka (kot je Park Assist), izkorišča kompaktnost modela 208 XY in znatno olajšuje mestno vožnjo. Poleg dinamične osvetlitve v zavojih, alarma, ogrevanih sedežev itd., lahko ta funkcija dopolni tudi sicer bogato dodeljeno opremo: panoramsko stekleno streho z ambientno osvetlitvijo, dvopodročno klimatsko napravo, omejevalec/regulator hitrosti, naslon za roko z odlagalnim prostorom na prednjih sedežih …
 
208 XY je na voljo s paleto motorjev:
• 1.6 e-HDi 92 FAP, 5-stopenjski ročni menjalnik, 98 g CO2/km 
• 1.6 e-HDi 92 FAP, 6-stopenjski robotizirani menjalnik, 98 g CO2/km 
• 1.6 e-HDi 115 FAP, 6-stopenjski ročni menjalnik, 99 g CO2/km 
• 1.6 VTi 120,  5-stopenjski ročni menjalnik, 134 g CO2/km
• 1.6 THP 155, 6-stopenjski ročni menjalnik, 135 g CO2/km
 
AF019506-F7EC-11E1-B322-0E0966B94067
 
208 GTi, obnovitev legende
 
Peugeot je zaznamoval zgodovino avtomobilskega športa s svojim pečatom, tako s svojimi modeli, uspehi v tekmovanjih in velikimi športnimi epopejami. DNK Znamke Peugeot ima najboljše gene za izdelavo sodobnega GTi. Zahteve so bile enostavne : ustvariti vesel in eleganten športni model, sodobno interpretacijo legende GTi. 
 
208 GTi je v celoti ovit v belo barvo Blanc Nacré Satin , tudi njegov posebni spojler. Da je karoserija športna, ni najmanjšega dvoma! V bleščeče črnem zadnjem spodnjem spojlerju se izpušna cev zaključuje s kromiranim dvojnim ustjem v obliki trapeza, ki je inovativen in poudarja edinstvenost tega modela. Kromirani brisalni profili ob steklih dinamično nadaljujejo sliko v smeri vetra in se končujejo s podpisom, ki izkazuje čast slavnemu 205 GTi. Okrasna obroba vogalnega stekla namreč ponosno dviga logotip GTi, ki je sijajno kromiran in poudarjen z rdečim.
 
Ta rdeča barva spremlja vozilo  ne glede na izbrani barvni odtenek: zavorne čeljusti, spodnji okvir maske, napis Peugeot na prtljažnem pokrovu in na maski. Odprtine maske imajo še 3D motiv šahovnice s kromiranimi vstavki v bleščeče črni mreži. 
 
Že od praga naprej, ki nosi ime Peugeot v ognjenih črkah, je notranjost športna. Njena harmonija podžiga z združitvijo rdeče, črne in satiniranega kroma. S številnimi rdečimi oznakami GTi se interier potrjuje tudi v najmanjših podrobnostih. Sedež je športen in združuje kakovostno usnje Club Nappa ter pleteno tkanino Maille Caro z dinamično rdečo črto. Armaturna plošča z oblogo iz črnega materiala TEP PU z rdečimi oznakami je okrašena s prelivanjem rdeče in črne barve, tako kot vratne kljuke. Podatki o zmogljivostih vozila so prikazani na instrumentni plošči v višini pogleda. Je tehnološka, ima barvni matrični zaslon, ki ga obdajajo števci s kromiranim okvirom in rdečo osvetlitvijo z LED diodami. Na njihovem ozadju iz ščetkanega aluminija z motivom bleščeče črne šahovnice kazalci samo še čakajo, da se dvignejo proti rdečemu območju.  
 
208 GTi upravlja krmilo, ki je nastavljeno bolj trdo, prednja prema pa vrača informacije natančno in odločno. 17-palčna platišča Carbone z diamantno obdelavo, barvana v odtenku Storm ali z mat lakom, obuta v pnevmatike 205/45, skrivajo zračene kolute velikosti 302 mm spredaj in 249 mm zadaj. Ker jih hladi dinamično zajemanje zraka, zagotavljajo odločno zaviranje.
 
Bencinski motor 1.6 THP 200 KM se izraža z novo izpušno linijo. Skupaj z ročnim menjalnikom s 6 kratkimi prestavami zna iz te šasije izvleči najboljše. Z največjim navorom  275 Nm in največjo močjo 147 kW (200 KM) ima 208 GTi na papirju že dober rezultat. Hitrost od 0 do 100 km/h doseže v manj kot 7 sekundah, razdaljo od 0 do 1000 m prevozi v 27 sekundah.  Enako dobri  so pospeški, 208 GTi pospeši z 80 na 120 km/h v manj kot 7 sekundah v 5. prestavi.
 
Te zmogljivosti so rezultat prihrankov pri masi vozila. 208 GTi je lahek, 1160 kg, je pa tudi pravi junak z izpustom samo 145 g CO2/km.
 
ESP, ki bedi nad avtom je mogoče tudi popolnoma izklopiti. 
 
Omejena serija 208 GTi
 
Prihod nove izvedenke GTi v paleto izdelkov Peugeot je vedno velik dogodek, zlasti v segmentu serij 200. V počastitev tega dogodka je Peugeot razvil omejeno serijo s samo 50 primerki.
 
Ta zelo majhna serija v ekskluzivni beli barvi Blanc Nacré Satin bo stala na 17-palčnih aluminijastih platiščih z diamantno obdelavo, s črno barvo Noir Onyx, prevlečeno z bleščečim lakom. V sredini imajo aluminijaste okrasne pokrovčke z rdečo obrobo. Spodnja prečka maske, ki je tudi bela, nosi francosko zastavo.
 
V kabini bodo imeli lastniki družbo navigacije in paketa HiFi. Oštevilčena ploščica pa jih bo vsak dan spominjala, da so člani zelo majhnega kluba.