Peugeot 4008 z izpiljenim slogom

Aktualno, Novosti

Novi model 4008 bo v skladu s strategijo širjenja ponudbe navzgor in razvoja znamke Peugeot najprej naprodaj na mednarodnih trgih, na katerih bo prodanih 70 odstotkov teh avtomobilov. Peugeot 4008 s prepoznavnim in polnokrvnim videzom ter terenskimi…

Novi model 4008 bo v skladu s strategijo širjenja ponudbe navzgor in razvoja znamke Peugeot najprej naprodaj na mednarodnih trgih, na katerih bo prodanih 70 odstotkov teh avtomobilov. Peugeot 4008 s prepoznavnim in polnokrvnim videzom ter terenskimi zmogljivostmi pomeni moderen odziv na zahteve kupcev avtomobilov za vožnjo izven utrjenih cestišč, torej avtomobilov naglo rastočega segmenta.

 

FD27FCA8-EF13-11E0-BCEA-83A166B94067Prva javna predstavitev modela 4008 bo na mednarodni avtomobilski razstavi v Ženevi pred pomladjo 2012, naprodaj pa bo najprej na tujih trgih – spomladi 2012.

Celovita ponudba terenskih avtomobilov

Peugeot s tem novim športnim terencem dopolnjuje ponudbo modelov, ki ustrezajo raznolikim željam kupcev terenskih avtomobilov. Z izrazitim značajem in pohodom na mednarodne trge je 4008 namenjen tako kupcem, ki že imajo terenski avtomobil, kot tudi tistim, ki iščejo alternativo limuzini ali enoprostorniku – sinonimu za prostemu času namenjen avtomobil.

V Evropi bolj natančno cilja na kupce, ki cenijo robusten in dinamičen videz avtomobila z vsestranski uporabi in gospodarni porabi goriva prilagojenimi zunanjimi merami. Poleg ponudbe modela 4007, a tudi 3008 in njegove nedavne različice HYbrid4, je tudi 4008 odgovor na želje kupcev z različnih trgov, ki kažejo naglo rast prodaje kompaktnih športnih terencev.

Značilen slog

Model 4008 je plod partnerstva PSA – Mitsubishi, a bo imel značilno obliko v jasno prepoznavnem slogu znamke Peugeot.

Uspešno uveljavljene nove oblikovne značilnosti znamke so uporabljene tudi na 4008: lebdeča maska in mačjim očem podobna žarometa, poleg tega pa tudi prepoznaven svetlobni podpis. Spredaj ima za dnevne luči v dve črti nanizane svetlobne diode (LED), zadaj pa imata luči obris treh rdečih krempljev.

Terenski značaj poudarjajo visoka maska, zaščitne obrobe pragov in poudarjenih blatnikov, pod katerimi so velika kolesa z dovršeno oblikovanimi platišči. Skoraj povsem vodoraven pokrov motorja z okrasnimi gubami in glavna bočna linija, ki se vzpenja do zadka, kjer se nato spusti čez zadnji luči, so značilni oblikovni poudarki robustnega in dinamičnega 4008.

Zunanjost je med drugim okrašena tudi z izbranimi kromastimi elementi, notranjost pa je oplemenitena z izbranimi materiali, na primer z mehko oblogo armaturne plošče, do senčnika instrumentne plošče in lakaste črne obloge osrednje konzole.

Vsestranski in udoben športni terenec

Konstrukcijska osnova 4008 je delno prevzeta od modela 4007, a je zaradi manjših previsov spredaj in zadaj krajša za 30 centimetrov. Velika medosna razdalja in široka koloteka so ohranjeni v prid notranji prostornosti na sedežih spredaj in zadaj.

Te osnovne lastnosti in zunanje mere – dolžina 4,34 m, širina 1,80 m, višin 1,63 m – zagotavljajo, da je 4008 izredno vsestranski avtomobil.

Elektronsko krmiljen štirikolesni pogon

V izvedenki s štirikolesnim pogonom ima voznik na izbiro tri načine pogona: na prednji kolesi 2WD, na štiri kolesa 4WD in zaklenjen štirikolesen pogon LOCK.

V obeh načinih s štirikolesnim pogonom 4WD in LOCK za razporeditev navora med prednji in zadnji kolesni par skrbi elektronika.

V načinu LOCK je stalno vklopljen pogon vseh štirih koles, pri čemer se na zadnji kolesi prenese večji del navora kot sicer.

Ta vrsta pogonskega sklopa bo imela v prodaji modela 4008 več kot 80-odstoten delež. Tako bo novi športni terenec znamke Peugeot na nekaterih trgih, med njimi bo tudi Evropa, naprodaj le s štirikolesnim pogonom.

Ponudba prilagojenih in zmogljivih motorjev

Na voljo bodo štirje motorji.

Bencinska:

1,6 – 85 kW  (116 KM) /  152 Nm, petstopenjski ročni menjalnik (BVM5)

2,0 – 113 kW (150ch) / 198 Nm, petstopenjski ročni ali brezstopenjski menjalnik (CVT)

Dizelska HDi :

1,6 HDi FAP – 82 kW (112 KM) / 270 – 280 Nm (overboost), šeststopenjski ročni menjalnik (BVM6)

1,8 HDi FAP – 110 kW  (150 KM) / 300 Nm, šeststopenjski ročni menjalnik (BVM6)

V Evropi bo 4008 na voljo z obema dizelskim motorjema HDi. V drugih državah bo opremljen z lokalnemu trgu najprimernejšo ponudbo enega ali več pogonskih sklopov.

Z bencinskim motorjem 1,6 in dizelskim HDi opremljen 4008 ima ene najboljših okoljskih lastnosti v segmentu. Tako si 4008 zasluži status modernega športnega terenca in enakopravnost z običajnimi limuzinami v jedrih naših mest.