Peugeot 208: RE-GENERATION

Aktualno, Novosti

Za pritegnitev številnih in različnih kupcev so bile potrebne večje spremembe, saj le enostavna prenova več ne zadostuje. Projekt « A9 » predstavlja nov pristop k zasnovi avtomobila in resničen preskok v generaciji Peugeotove ponudbe…

Spomladi 2012 bo Peugeot lansiral nov model v razredu manjših avtomobilov. Gre za majhen a vsestranski avtomobil, ki bo na voljo v dveh različicah, s tremi in s petimi vrati.

 
872934DC-0524-11E1-AC99-8E5966B94067Za pritegnitev številnih in različnih kupcev so bile potrebne večje spremembe, saj le enostavna prenova več ne zadostuje. Projekt A9 predstavlja nov pristop k zasnovi avtomobila in resničen preskok v generaciji Peugeotove ponudbe. Peugeot je pri razvoju ohranil koncept prejšnjih modelov, saj je želel poudariti in obdržati lastnosti, ki so zagotovile uspeh modelom 205, 206 in 207. Sedaj se predstavlja preporod – re-generation: Peugeot 208.
 
Menim, da bomo govorili o obdobju pred in po modelu  208. Ta avto za Peugeot resnično predstavlja novo pomembno etapo,” Alain Tranzer, direktor projekta A9.
 
208 je demostracija projekta prenove znamke, ki smo jo lansirali ped dvema letoma. Predstavlja nov korak v težnji po sodobnosti…”  Xavier Peugeot, direktor marketinga in komuniciranja Peugeot.
 
Snovalci so se odločili za lahek avto (v primerjavi z 207 v povprečju za – 110 kg do – 173 kg; osnovna teža je 975 kg), aerodinamičen (Cx je 0,29; SCx  je 0,61) in kompakten  (- 7 cm v dolžino, – 1 cm v višino). Te izboljšave so okrepljene še z občutno večjo prostornostjo (+ 5 cm za kolena zadaj) in prostornejšim prtljažnikom (+ 15 dm3 ). 
 
V primerjavi z 207 smo želeli ustvariti avtomobil, ki je manjši po zunanjosti in večji v notranjosti.” Christophe Clochard, vodja razvoja modela 208
 
Stilski preporod
 
Trivratna in petvratna različici sta  modelsko skladni, a hkrati dovolj različni.
 
V manjši tesno povezani skupini smo vsi imeli enako smer vizije oblikovanja. To nam je dalo navdih, moč in energijo za uspešno izvedbo vseh naših idej,” Pierre Authier, vodja Designa 208.
 
Preporod notranjosti
 
Notranjost je prava prelomnica tehničnega znanja in poznavanja bivalnih potreb. Voznikov prostor je povsem na novo oblikovan okrog volana, ki je manjši, višje instrumentne plošče in velikega zaslona na dotik. Celota prispeva k praktičnosti, varnosti in boljšemu občutju vožnje.
 
Odločitev za povsem novo zasnovo  voznikovega prostora pri modelu, ki je mišljen kot najbolj prodajani model znamke, je predstavljala določeno tveganje. Z notranjostjo 208 smo pokazali  pogum in drznost,” Jérôme Micheron, vodja projekta 208
 
S sistemom »Head-Up zaslon”, ki je bil prvič nameščen v model 3008, se informacije projecirajo na  malem steklu. S to pridobitvijo smo odprli novo pot; njegova uporabnost je splošno znana, uspeh pa je bil takojšen. Vendar gre 208 še dlje.
Ideja o manjšem volanu v kombinaciji z višjo instrumetno ploščo predstavlja dobro rešitev. Testiranje prvih prototipov je bilo navdušujoče za vse…” Marion David, produktni vodja 208
 
Preporod v donosu do okolja
 
208 se v primerjavi z 207 postavlja kot vodilni v svojem razredu, saj so povprečne emisije manjše za vsaj 34g CO2/km. Motorji nove generacije in vse širša uporaba tehnologije e-HDi so učinkoviti tudi na področju nižje teže in boljše aerodinamike. S široko paleto petih motorjev, od katerih so štirje opremljeni s sistemom Stop & Start nove generacije (e-HDi),  se dizelska ponudba začne že pri 87g CO2/km in porabi 3,4 l /100 km in nikoli ne preseže 99 g. 208 nudi nova trivaljna bencinska motorja: 1,0 in 1,2-litrski VTi, ki sta še posebej učinkovita s porabo od 4,3 l/100km in z izpuhom  99 g/km CO2 .
 
Za 208 to še ni vse. S 25% “zelenih materialov” (recikliranih ali naravnih), ki izhajajo iz polimerov,  vstopa 208 v novo fazo okoljevarstvene zasnove. Peugeot predstavlja svetovno premiero zadnjega odbijača in ventilator motorja, ki sta v celoti narejena iz teh materialov, kar predstavlja 1600 ton prihranjene nafte na leto.
 
Nova izkušnja v vožnji
 
208 nudi nov užitek v vožnji:
– manjša dimenzija volana vozniku omogoča okretnejšo vožnjo;
– razmerje med lego na cesti in udobjem izvira iz znanja blagovne znamke Peugeot in izkorišča  kompaktnost in nižjo težo avtomobila.