Peugeot 308 R HYbrid, kompaktna limuzina z zmogljivostmi ultra športnega avtomobila

Zanimivosti

Od začetka prodaje do danes je Peugeot 308 prepričal že več kot 280.000 poznavalcev1 s celega sveta zahvaljujoč svojim kakovostnim lastnostim, ki so v tržnem razredu kompaktnih vozil prava inovacija. V nadaljevanju strategije za mednarodno širitev je blagovna znamka na avtomobilskem salonu v Šanghaju lansirala novo vozilo 308 S, ki ga proizvaja in trži na […]

Od začetka prodaje do danes je Peugeot 308 prepričal že več kot 280.000 poznavalcev1 s celega sveta zahvaljujoč svojim kakovostnim lastnostim, ki so v tržnem razredu kompaktnih vozil prava inovacija. V nadaljevanju strategije za mednarodno širitev je blagovna znamka na avtomobilskem salonu v Šanghaju lansirala novo vozilo 308 S, ki ga proizvaja in trži na Kitajskem.

308RHYbrid_spredaj

Ne glede na obliko karoserije in tip motorja Peugeot 308 slovi po vrhunski zmogljivosti, ki mu jo zagotavlja vsestransko uporabna platforma EMP2. Na tej konstrukcijski osnovi je Peugeot Sport razvil povsem nov hibridni pogonski sklop “plug-in” na bencinsko gorivo. Štirikolesni pogon in petsto konjskih moči premikajo meje športnih zmožnosti tega avtomobilskega razreda in zagotavljajo zares izjemne zmogljivosti.

Ob tej priložnosti Peugeot 308 R HYbrid predstavlja tudi edinstven videz notranjosti s štirimi posamičnimi sedeži in kontrastnimi barvnimi odtenki v modri in črni barvi.

Peugeot 308 R HYbrid se zahvaljujoč pnevmatikam 235/35 R19, ki so nameščene na 80 mm širših kolotekih, stabilno drži ceste in “požira” asfalt s svojim impozantnim prednjim delom, ki ga prekriva pokrov motornega prostora z vidnimi odprtinami za dovod zraka, in mineralnim odbijačem z ostrimi robovi in gladkimi fasetami.

Prek okrasne maske z mrežasto strukturo v obliki šahovnice se zrak dovaja do inovativnega pogonskega sklopa, ki razvije 500 konjskih moči. V bočnih zračnih režah sta nameščena pomična smerokaza na diode LED, v srednji reži pa se nahaja ploščica s podpisom vozila 308 R HYbrid, ki je videti, kot bi bila vdelana v strukturo.

Gledano s profila linije, ki se natančno prilegajo mehanskim delom, zajemajo svetlobo in pritegnejo vaš pogled. Peugeot 308 R HYbrid je odet v intenzivno modro barvo, ki vsebuje fluorescentne pigmente in steklene delce. Barva spominja na hibridni pogonski sklop in je hkrati podobna tisti, ki je bila skozi zgodovino namenjena izključno francoskim tekmovalnim avtomobilom. Modra se v predelu zadnjih vrat prepleta z nesvetlečo črno barvo za nekoliko drugačen videz čistih linij vozila, ki so sicer značilni znak najbolj ekstremnih vozil znamke Peugeot.

308RHYbrid_zadaj

Zadnji del Peugeota 308 R HYbrid je skoraj neopazen, a hkrati tudi radikalen. Oblika zadnjega dela zagotavlja boljšo lego vozila na cesti, medtem ko tanek spojler na vrhu prtljažnih vrat poskrbi še za več aerodinamičnosti. Odbijač vsebuje dve reži, prek katerih se odvaja vroč zrak, kar pripomore k nadzorovanju temperature akumulatorja.

Okrasne profile zračnih rež in spodnjih delov karoserije krasijo dodatki iz materiala keramičnega videza v beli barvi, ki poudarjajo dinamičnost vozila.

Hibridni bencinski motor Plug-in z radikalnimi zmogljivostmi

Razvoj vozila Peugeot 308 R HYbrid je bil zaupan oddelku Pegueot Sport, ki se je moral soočiti s pravim izzivom: razviti ultra zmogljiv hibridni pogonski sklop Plug-in na bencinsko gorivo, ga integrirati v konstrukcijsko osnovo EMP2 in postaviti nove meje na področju zmogljivosti.

Rezultat je presegel zastavljena pričakovanja: preprosto šokanten. Po zaslugi 500 konjskih moči in štirikolesnega pogona Peugeot 308 R HYbrid doseže najvišjo hitrost 250 km/h, ki je sicer elektronsko omejena, od 0 do 100 km/h pospeši v zgolj 4,0 sekundah in z mesta prevozi 1000 metrov v samo 22,0 sekundah. Kljub vsemu naštetemu pa emisije CO2 znašajo zgolj 70 g/km.

Izvrstno uravnotežen Peugeot 308 R HYbrid, ki ima 60 % teže na prednjem delu in 40 % na zadnjem delu, ima bojevit značaj a tudi izjemno razmerje med težo in zmogljivostjo, ki znaša zgolj 3,1 kg/KM.

Obnašanje vozila Peugeot 308 R HYbrid na cesti je zahvaljujoč štirikolesnemu pogonu izjemno, še posebej ob izstopu iz ovinkov. Zavorni sistem je povsem kos zmogljivostim vozila, ki ima spredaj zračene kolutne zavore premera 380 mm, ki jih stiskajo štirje bati, zadaj pa zavorne kolute premera 290 mm. Vendar pa se zavore ne vklopijo med vsakim zaviranjem.

Razvili so namreč pogonski sklop, ki vozilo upočasnjuje s pomočjo električnih motorjev tekom celotnega območja hitrosti, začenši pri 250 km/h. Poleg tega, da se s tem ohranja kakovost zavornih kolutov in ploščic, je regenerativno zaviranje tudi ena od treh možnosti za polnjenje akumulatorja. Po drugi strategiji polnjenja se za generator uporablja prednji električni motor, ki ga poganja bencinski motor. Nenazadnje pa je tu še polnilni priključek, s katerim se akumulator v zgolj 45 minutah napolni do maksimalne kapacitete.e.

Najnovejše novice lahko spremljate preko #Peugeot308RHYbrid.