Peugeot 3008 Active 1.6 HDi 115

Peugeot, Testi

Peugeot je s križancem 3008 poleti 2008 presenetil vse in nakazal nov razred – nastal je cross over, ki je kmalu prinesel še prvi dizelski hibrid na svetu. 3008 je šest let uspešno nabiral kupce, konec lanskega leta so mu s posodobitvijo malce zgladili gube in ga uskladili z zadnjimi oblikovalskimi smernicami pri Peugeotu.  Cross over je […]

Peugeot 3008 1.6 HDi

Peugeot je s križancem 3008 poleti 2008 presenetil vse in nakazal nov razred – nastal je cross over, ki je kmalu prinesel še prvi dizelski hibrid na svetu. 3008 je šest let uspešno nabiral kupce, konec lanskega leta so mu s posodobitvijo malce zgladili gube in ga uskladili z zadnjimi oblikovalskimi smernicami pri Peugeotu. 

Peugeot 3008 1.6 HDi

Prednji del z novimi, bolj izrazitimi žarometi, deluje zelo elegantno.

Cross over je tisti avtomobilski segment, ki ga do nedavnega sploh nismo poznali in o njem niti nismo razmišljali. Ker proizvajalci nenehno iščejo nove prijeme za nabiranje kupcev so “križali” lastnosti športnega-terenca, petvratne limuzine in enoprostorskega vozila. Predhodnika smo testirali v dizelski različici 2.0 HDi z ročnim menjalnikom in tudi v različici z avtomatskim menjalnikom.

Kje je pomladitev najbolj zaznamovala 3008? Najbolj opazne spremembe je deležen prednji del z novo okrasno masko, v integriranim napisom Peugeot, ki je tako skladna z ostalimi novimi modeli. Spremenjena je tudi odprtina za dovod zraka, ki jo krasita dve tanki kromirani letvici in nove so tudi obrobe meglenk. Na zadnjem delu so najbolj opazne nove luči na prtljažnih vratih v LED tehniki, ki nakazujejo na mačje kremplje. Prenova je avtomobilu dodala bolj eleganten pečat.

Peugeot 3008 1.6 HDi

Notranjost še najbolj kliče po prenovi. Sploh, ker so nas novi Peugeoti povsem osvojili z izbranimi materiali.

V notranjosti so oblikovalci ustvarili manj novosti. Armaturna plošča je pregledna z velikimi stikali, ki jih pri tej znamki že dobro poznamo. Sijoči materiali kar kličejo po prahu, kljub temu pa vse skupaj deluje precej trpežno. Električna parkirna zavora je svoje mesto našla za menjalnikom in je precej stilsko oblikovana, le odziva se malce z zamikom. Malce nerodna je postavitev potovalnega računalnika v osrednji zaslon in ne v merilnike, kar smo navajeni pri vseh ostalih avtomobilih. Tudi grafični vmesnik malce kliče po posodobitvah, navdušuje pa s preglednostjo in velikostjo. Za veliko navdušenje poskrbi velik osrednji predal med sedežema, ki kot za stavo sprejema tudi večje predmete in gre za enega največjih predalov.

Peugeot 3008 1.6 HDi

Ločeno odpiranje prtljažnega prostora se izkaže kot uporabno.

Prtljažni prostor se še vedno odpira ločeno, kar smo navajeni bolj pri kakšnih terencih. Prtljažnik bo z a družinske potrebe idealen sopotnik, saj sprejme od 432-512 litrov prostornine. Tudi potniki na zadnji klopi bodo deležni dovolj prostora, predvsem prostor za glave je odličen.

Peugeot 3008 1.6 HDi

Cross over je idelen za družine, ki želijo veliko prostora a hkrati ne želijo imeti enoprostorca.

Avtomobil za nekaj več kot 27 tisočakov ponuja veliko prostora in praktično vse, kar družina potrebuje. Morda smo se malce razvadili sodobnih varnostnih in asistenčnih sistemov, na katere bo potrebno počakati do nove generacije 3008. Vendar kdor teh “bonbončkov” ne pozna bo s 3008 izjemno zadovoljen in bo užival predvsem v varčnem 1.6 HDi motorju, ki kaže precej več kot 84 kW moči. Poraba goriva pa bo kljub velikosti okrog 6 litrov, kar je res odličen rezultat. Peugeot z zadnjo generacijo motorjev resnično preseneča.

Teja, ženski komentar o vozilu Peugeot 3008 Active 1.6 HDi:

ženski komentar

Teja Ucman, ženski komentar

Ko zagledaš Peugeot 3008 izgleda naravnost velikanski. Tudi ko sediš v njem ima veliko prostora, tako spredaj, kot zadaj. Vendar se v vožnji izkaže kot udoben in pregleden, tako da se ne prestrašiš za parkirno mesto niti parkirni hiši. Zanimivo je tudi dvojno odpiranje prtljažnika. Uporabno je tudi dvojno dno v njem. Kljub svoji velikosti je avto povsem dovolj poskočen za normalnega voznika ali voznico. Sama pogrešam le tipke na volanu, kajti tistih tipk za volanom je potem kmalu preveč in še niso osvetljene.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Peugeot 3008 Active 1.6 HDi 115 lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1. _______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 HDi (84kW/115 KM, 270 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 5,8 / 4,2 / 4,8 l (CO2: 125 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 181 km/h / 12.2
Dolžina / širina / višina: 4.365 / 1.837 / 1.1.639 mm
Medosna razdalja: 2613 mm
Masa praznega vozila: 1.496 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 432-512 l

Osnovna cena vozila (ACCESS 1.6 VTi 120): 20.090 EUR
Osnovna cena testnega modela: 24.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 27.094,49 EUR