Petletni program za pripravo letališč v primeru nesreč

Zanimivosti

Deutsche Post DHL in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) praznujeta poseben jubilej saj obe organizaciji delata že pet let na skupnem sistemu za zagotavljanje izbranih letališč na območjih, dovzetnih za nesreče, in sicer z usposabljanjem za boljšo pripravljenost v primeru nesreče. Program za pripravo letališč v primer nesreč oz. “Get Airports Ready for Disaster” (GARD) […]

Deutsche Post DHL in Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) praznujeta poseben jubilej saj obe organizaciji delata že pet let na skupnem sistemu za zagotavljanje izbranih letališč na območjih, dovzetnih za nesreče, in sicer z usposabljanjem za boljšo pripravljenost v primeru nesreče.

Program za pripravo letališč v primer nesreč oz. “Get Airports Ready for Disaster” (GARD) deluje s 25 letališči in jih sooča z logističnim izzivom humanitarne krize, ki jo povzroči nesreča.

Ko zadanejo naravne nesreče, postanejo letališča nepogrešljivi in pomembni sortirni centri za dobavo pomoči, ki mora čimprej priti do žrtev katastrofe. V času krize naraste tudi obseg potniškega prometa. Sorodniki potujejo na področja, da nudijo podporo svojim družinam; mednarodna skupnost pošilja strokovnjake za pomoč žrtvam in blago; mediji pridejo in poročajo o odzivu. Če to ni urejeno pravilno, lahko povzroči ozko grlo in zakasnitev dostave nujne pomoči. Letališki strokovnjaki iz družbe DHL in predstavniki Programa Združenih narodov preko delavnic usposabljajo letališko osebje kako postopati v nujnih primerih. Krizni načrt poudarja učinkovite in praktične rešitve v primeru kriznega stanja, ki bi povzročil porast mednarodne pomoči, blaga ter humanitarnega osebja. Delavnica vključuje različne scenarije, kot je naprimer poškodovanje letališke infrastrukture in/ali izgubo osebja ter zmogljivosti zaradi potresa, poplav, orkanov ali cunamija.

drt-philippines-interview-airfield

V času delavnice GARD, se zaposleni na letališču in predstavniki nacionalnega vladnega upravljanja v primeru nesreč učijo, kateri mehanizmi so učinkoviti v primeru naravne nesreče; kateri akterji mednarodne skupnosti – Združenih držav, na primer – ukrepajo; obseg in časovni okvir odziva na izredne razmere; kakor tudi procesi, ki so pripravljeni v delovanju. Poseben poudarek je na ocenjevanju zmogljivosti lastnega letališča, vključno s potencialnimi zmožnostmi skladiščenja za blago pomoči, osebjem in opremo, ki je na voljo ter tehničnim zahtevam ali ustreznim alternativam. Do sedaj so bile delavnice GARD izvedene v Armeniji, Bangladešu, El Salvadorju, Indoneziji, Libanonu, Nepalu, Panami, Peruju, na Filipinih in v Turčiji, kjer je bilo na usposabljanju vsaj 430 ljudi. Zanimanje se je povečalo in naslednja tovrstna delavnica je predvidena za Jordanijo v septembru.