Peter Podlunšek gladko na stopničke!

Šport

Na izjemno vroč poletni dan v madžarskem glavnem mestu, ko bližina reke ne pomaga več, motorji dirkalnikov pa se malo bolj mučijo kot običajno, se je odvila 4. tekma svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Peter Podlunšek je tako na treningih kot na kvalifikacijah naredil nekaj napak, a očitno se ga je smola, ki se […]

Na izjemno vroč poletni dan v madžarskem glavnem mestu, ko bližina reke ne pomaga več, motorji dirkalnikov pa se malo bolj mučijo kot običajno, se je odvila 4. tekma svetovnega prvenstva Red Bull Air Race.

Peter Podlunšek je tako na treningih kot na kvalifikacijah naredil nekaj napak, a očitno se ga je smola, ki se ga je držala, končno naveličala in naredila prostor znanju in letalskim sposobnostim. Šved Daniel Ryfa in Francoz Mika Brageot sta bila sicer za malenkost hitrejša in sta pristala na višjih stopničkah, a kar dejansko šteje, je, da je Petru uspel dober nastop, zaradi česar se domov vrača z bronasto medaljo v pokalu Challenger.

Na vprašanje, kaj se mu je tokrat “poklopilo”, je odgovoril:

“Preprosto, progo sem preletel brez kazenskih točk. Za mano sta bili že dve tekmi, na katerih sem letel zelo hitro, a napravil preveč napak. Tega sem imel dovolj in sem tokrat dejansko poskusil malo drugačno taktiko in letel malo manj “na nož”, kar se mi je obrestovalo. Kot rečeno, to je bila zame tretja tekma v sezoni, v tretje pa gre rado, kot pravijo. No, meni je definitivno šlo, in mislim, da sem s tretjim mestom na progi, ki mi zaradi svoje nezahtevnosti niti ne leži najbolj, lahko zelo zadovoljen. Seveda bi si v idealnih okoliščinah vedno izbral tehnično bolj zahtevno progo, na kateri lahko pokažem vse svoje znanje, a lepota prvenstva je tudi v tem, da so si proge, čeprav na videz tako podobne, v resnici precej različne.”

Budimpešta je dejansko nekaj posebnega, tu se je na nek način vse začelo v glavi domačina, “botra” prvenstva Petra Besenyija. Tu se je odvila tudi druga dirka v zgodovini prvenstva, ko zračne dirke Red Bull Air Race še niso bile svetovno prvenstvo in tudi uradno ne najhitrejša motošport serija na svetu. To je bilo takoj za Zeltwegom in to davnega leta 2003!

“Ko sem prišel sem in sem opravil svoj prvi let le nekaj metrov pred parlamentom, mi je postalo jasno, kaj so mi ljudje hoteli povedati, ko so govorili, da je letenje nad Donavo nekaj tako posebnega.”

dodaja Peter Podlunšek, ki si je ob 16.15 privoščil zasluženo šampanjsko prho.

V razredu master je tako kot že v Rovinju slavil Hannes Arch, drugo mesto je za las ušlo Paulu Bohnommu, tretji pa je bil Čeh Martin Šonka.

Zdaj se karavana najboljših pilotov na svetu seli v Ascot, kjer bodo leteli nad kraljevim hipodromom in damam na daljavo snemali klobuke. Dneva za nizko letenje in visoke klobuke sta 15. in 16. avgust, vi pa – vabljeni v našo družbo!