Pet zvezdic za Mazdo CX-5 na Euro NCAP

Aktualno

Nova Mazda CX-5 je uradno eden najbolj varnih avtomobilov na svetu, saj je na testiranju Euro NCAP osvojila pet zvezdic, kar je najvišja možna ocena na tem testu. Mazdin kompaktni crossover CX-5, ki je svojo prodajno pot v Evropi začel…

Nova Mazda CX-5 je uradno eden izmed najbolj varnih avtomobilov na svetu, saj je na testiranju Euro NCAP osvojila pet zvezdic, kar je najvišja možna ocena na tem testu.
 

Mazdin kompaktni crossover CX-5, ki je svojo prodajno pot v Evropi začel meseca februarja, je na testih Euro NCAP dobil najvišje ocene v vseh štirih varnostnih kategorijah.
 
34E9CE04-A9A5-11E1-A1E8-DA0166B94067Prejete ocene za zaščito potnikov, zaščito otrok in uporabo varnostnih sistemov (94%, 87% in 86%) so precej višje od vrednosti (80%, 75% in 60%) potrebnih za osvojitev vseh petih zvezdic na testu. Mazdin najnovejši model je dosegel maksimalno število zvezdic navkljub dejstvu, da so standardi na testu z letom 2012 postali strožji tako na področju zaščite pešcev kot tudi v skupnem merilu. Po modelih Mazda6 in Mazda3 je CX-5 tretji Mazdin model s petimi zvezdicami na testu Euro NCAP, po tem, ko je agencija leta 2009 spremenila točkovalni sistem.
 
Skupna ocena je sestavljena iz točk, pridobljenih v seriji trkov, ki obsegajo frontalni nalet s 64 km/h, bočni trk vozila v vozilo s hitrostjo 50 km/h, trk v drog s hitrostjo 29 km/h in trk s pešcem pri hitrosti 40 km/h. Test obsega med drugim tudi ovrednotenje sistema za nadzor stabilnosti vozila ESC (pri Mazdi sistem DSC)3.
 
Prvi model nove generacije Mazdinih vozil je hkrati prva Mazda, ki temelji na uporabi tehnoloških rešitev SKYACTIV-Body. Z željo po idealni zasnovi avtomobilske karoserije so se Mazdini inženirji vrnili k risalnim deskam ter ponovno preučili temeljne značilnosti same strukture, materialov in proizvodnih metod. Delež jekla visoke trdnosti jim so povečali na 61 odstotkov celotne karoserije. Tako so na primer prečni nosilci pod sprednjim in zadnjim odbijačem v celoti iz jekla natezne trdnosti 1800 MPa, najmočnejšega jekla, kar jih je bilo kdajkoli uporabljeno za avtomobilske karoserije. Mazda je tako zasnovala karoserijo, ki ni samo izjemno trdna, temveč tudi ekstremno lahka in predstavlja osnovo za prihodnje modele nove generacije vozil Mazda.
 

V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja. Vsekakor bomo veseli tudi vašega mnenja.