Pet zvezdic na testih EuroNCAP za novi Nissan X-Trail

Novosti

Povsem prenovljeni Nissan X-Trail si je na testih neodvisne organizacije za varnost vozil EuroNCAP prislužil najvišjo možno oceno. Odlična ocena se je pridružila petim zvezdicam tudi za novi Qashqai. Novi X-Trail, ki je v prodajne salone po Evropi vstopil letos, predstavlja Nissanove novosti na področju varnosti ter vrsto naprednih sistemov, ki skrbijo za izjemno zaščito potnikov in […]

Povsem prenovljeni Nissan X-Trail si je na testih neodvisne organizacije za varnost vozil EuroNCAP prislužil najvišjo možno oceno. Odlična ocena se je pridružila petim zvezdicam tudi za novi Qashqai.

Novi X-Trail, ki je v prodajne salone po Evropi vstopil letos, predstavlja Nissanove novosti na področju varnosti ter vrsto naprednih sistemov, ki skrbijo za izjemno zaščito potnikov in pešcev. Pri preizkusih čelnih trkov je potniška kabina vozila X-Trail ohranila svojo trdno strukturo, meritve na lutkah pa so potrdile dobro zaščito v predelu kolen ter stegen voznika in prednjega sopotnika. Zaščita lutke na voznikovi strani pri bočnem trku je bila ocenjena z največjim številom točk, saj so bili dobro obvarovani vsi deli telesa. Zaščita vseh delov telesa je bila dobra tudi pri nevarnejšem testu trka v drog.

Pričakovanja lastnikov vozil Nissan je izpolnil tudi rezultat novega X-Traila pri zaščiti otrok. Na podlagi meritev na lutkah pri dinamičnih preizkusih je X-Trail osvojil največje število točk pri zaščiti 18-mesečnega otroka. Obe lutki sta pri bočnem trku pravilno ostali v območju zaščitne lupine, ki jo določajo zadrževalni elementi, s čimer je zmanjšano tveganje stika glave z deli notranjosti vozila.

nissan-xtrail

Ugotovitve organizacije EuroNCAP potrjujejo Nissanovo zavezo k ustvarjanju avtomobilov, ki so varni tako za potnike kakor tudi za pešce. Med X-Trailovimi varnostnimi sistemi so vključene najnaprednejše varnostne rešitve v razredu, ki skupaj tvorijo priznani nabor tehnologij znamke pod nazivom varnostni sistem Safety Shield.

Zaviranje v sili s predvidevanjem

Povsem novi X-Trail ima popolnoma integriran radarski sistem, ki zaznava cesto pred vozilom in pomaga vozniku v treh stopnjah. Prva je zvočno opozorilo, ki voznika opozori, če se razdalja do vozila, ki vozi pred njim, zmanjšuje. Če se voznik ne odzove na zvočno opozorilo, se samodejno aktivirajo zavore z delnim zavornim učinkom. Zavorna moč se po potrebi poveča, če se razdalja do sprednjega vozila še naprej zmanjšuje.

Opozorilo za voznika

Kar je vsaka peta prometna nesreča posledica utrujenosti voznika je sistem opozoril za voznika v povsem novem X-Trailu pomemben del varnostnega paketa vozila. Sistem se nauči vašega sloga vožnje in nato nenehno nadzoruje ravnanje med vožnjo. Če voznikovo upravljanje postane nepredvidljivo, se na osrednjem delu instrumentne plošče pokaže opozorilo, da je čas za voznikov počitek.

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov

Ta pametni sistem deluje kot dodaten par oči, ki prepoznava prometne znake za omejitev hitrosti in o njih obvešča voznika. Prometne znake za omejitev hitrosti samodejno bere naprej usmerjena kamera, ki je programirana za delovanje po vsej Evropi, ne glede na pisavo prometnih znakov v posameznih državah. Prepozna tudi vremensko pogojene hitrostne omejitve v nekaterih državah, ki v dežju predpisujejo nižjo hitrostno omejitev, tako da sta vozniku prikazani hitrostni omejitvi za suho in mokro vreme.