Pet vratni Škoda Citigo 1.0 Elegance

Škoda, Testi

Na testu smo že imeli Volkswagna Up! s katerim sva se z Nastjo odpravila na počitnice. Pri testu Škode Citigo zato nisva dvomila v praktičnost in prostornost tega majhnega mestnega avtomobilčka. Oblikovno se po zunanjosti minimalno razlikuje od svojega bratca Up!-a, a dovolj, da se ga ne zamenja kar tako. Nenazadnje Citigo nima na nosu […]

Na testu smo že imeli Volkswagna Up! s katerim sva se z Nastjo odpravila na počitnice.

skoda citigo s strani 2012Pri testu Škode Citigo zato nisva dvomila v praktičnost in prostornost tega majhnega mestnega avtomobilčka. Oblikovno se po zunanjosti minimalno razlikuje od svojega bratca Up!-a, a dovolj, da se ga ne zamenja kar tako. Nenazadnje Citigo nima na nosu velikega logotipa VW. Druga opazka so zadnja prtljažna vrata, ki v primeru Citiga niso steklena v celoti.

skoda citigo 2012

skoda citigo zadek 2012Testni Citigo pa je imel v primerjavi s testnim Up!-om veliko prednost – vgrajenih pet vrat. To sva pri Volkswagnu pogrešala, saj je bilo potrebno pogosto podirati sedeže za dostop do druge vrste – tudi če sva želela zadaj postaviti le kakšno jakno ali pulover. Tu to ni potrebno. Citigo pa je dodanim parom vrat bistveno uporabnejši pri vsakdanjih potrebah, recimo tudi pri prevozu malčkov v vrtec ali osnovno šolo. Najverjetneje se bodo taki najmanjši in najmlajši tudi najpogosteje vozili zadaj. Dva odrasla se sicer na drugi klopi počutita velikosti avtomobila primerno, ni ravno razkošja, a dovolj, da se potrpi na krajših poteh, medtem, ko Citigo niti ni namenjen za kakšna daljša potovanja, ki pa jih, če že mora, brez težav opravi.

skoda citigo armaturka 2012Notranjost Citiga je preprosto zasnovana. Čiste linije niti ne dopuščajo neke emocialnosti do avtomobila, gumbi so postavljeni na dosegljivih mestih. Prtljažnik ponuja dovolj prostora za prevoz vsakdanjih malenkosti. Kosa se brez težav s tistim pri Renault Twingu (230 l), Fiat Pandi (225 l), Kii Picanto (200 l) ali Peugeotu 107 oziroma Citroenu C1 (139 l).

skoda citigo spredaj 2012Tako kot v Volkswagen Up!-u se tudi v Škodi Citigu 55 kilovatni bencinski pogonski agregat dobro izkaže. Za skakanja po mestu je dovolj poskočen in hkrati varčen. Povprečna poraba težko skoči nad 6 litre na sto prevoženih kilometrov.  Za kaj takega ga je potrebno že priganjati do rdečih številk na prikazovalniku za obrate. Tisti z izkušnjami s trivaljnimi motorji se bodo bali tresenja motorja. Naj pomirim, pri nižjih vrtljajih ta 55 kilovatni motorček nič kaj pretirano ne trese. Hkrati pa je potrebno dodati še, da se Citigo tudi dobro drži ceste.

Najboljše pri tem je cena, ki je seveda z nekoliko prirejeno opremo nižja v primerjavi z Up!-om. Citiga lahko ocenim kot varen, preudaren nakup za tiste, ki potrebujejo majhen zanesljiv mestni avtomobil.

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Škoda Citigo s 55 kW moči! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

3ali5: Kaj je bolje, 3 ali 5 vrat pri Citigu?
Iztok: Glede na to, da je imel testen VW Up! tri vrata in je praktično enako velik avto kot Citigo, ju lahko vzamem za primerjavo. Vsekakor je bolj praktičen petvratni Up! ali Citigo. Sedeža v Up!-u se nista tako super poklapljala, zaradi česar je dostop do zadnje klopi malce otežen osebam, ki niso ravno gibčne. Zato bi svetoval vsem, ki potrebujejo avto za več kot dve osebi, da se raje odločijo za pet vrat.

Upek: Kakšna je primerjava notranjosti med Up!-om in Citigom? Ali je Volkswagen res toliko boljši, kot pravijo?
Iztok: Notranjost v Up!-u je dvobarvna, s precej več dizajnerskimi detajli, kot sem to že ugotovil v testu. Medtem, ko pa je notranjost v Citigu zasnovana preprosteje, z ravnimi linijami, na dotik trdo plastiko. Samo sedenje za volanom je v obeh avtomobilih enako, ergonomija se ni spremenila. Tudi sami izbrani materiali niso bistveno slabši pri Škodi Citigo, le vse skupaj je preprosteje zasnovano, zato lahko temu pripišemo tudi nižjo ceno avtomobila.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.0 bencinski (55 kW/75 KM, 95 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,0 / 4,7 l (CO2: 108 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 171 km/h / 13,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 3563 / 1641 / 1478 mm
Medosna razdalja: 2420 mm
Teža: 929 kg
Posoda za gorivo: 35 l
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 251 – 951 l

Osnovna cena (1.0 44 kW, active, 3 vrata): 7.777 EUR
Osnovna cena testnega modela: 9.546 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 11.406 EUR
(dodatna oprema: dodatni štirje zvočniki, električno pomično panoramsko strešno okno, izklop sovoznikove zračne blazine, navigacijski sistem MOVE&FUN z Bluetooth, parkirni senzor zadaj, po višini nastavljiv sovoznikov sedež, rezervno kolo, športni paket (športno podvozje, 15″ alu. platišča) in izolacijsko steklo Sun – SET, tempomat in usnjen 3-kraki volan)