Pametna Dunlopova pnevmatika

Aktualno, Saloni

Na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Dunlop predstavil koncept pametne pnevmatike, ki komunicira z avtomobilom. Vanjo je namreč vgrajen poseben brezbaterijski čip, ki s pomočjo napredne tehnologije poskrbi za posredovanje informacij med pnevmatiko in računalnikom na armaturni plošči.

Pametna Dunlopova pnevmatika

Na letošnjem avtomobilskem sejmu v Ženevi je Dunlop predstavil koncept pametne pnevmatike, ki komunicira z avtomobilom. Vanjo je namreč vgrajen poseben brezbaterijski čip, ki s pomočjo napredne tehnologije poskrbi za posredovanje informacij med pnevmatiko in računalnikom na armaturni plošči.

Omenjeni sistem računalnik v vozilu obvešča o identifikacijskih podatkih, tlaku in temperaturi pnevmatike; preko tako pridobljenih podatkov pa je osrednji računalniški sistem sposoben avtomatsko izboljšati algoritme vzdolžnega in bočnega krmiljenja, kar se izraža v boljših voznih lastnostih. Napredna tehnologija tako omogoča krajšo zavorno pot pri delovanju ABS-zavor, večjo odzivnost v zavojih, boljše ohranjanje smeri pri vožnji naravnost in večjo stabilnost, ki jo s pomočjo dodatnih podatkov zagotavlja elektronski sistem za nadzor stabilnosti (ESC). Prednost omenjenega sistema je tudi ta, da je čip vgrajen v pnevmatiko in ne v platišče, kar pomeni, da se slednji med menjavo pnevmatike ne more poškodovati.

Pametna Dunlopova pnevmatika

Kot je poudaril Marc Engel, višji inženir v Goodyearu, lahko lastnosti pnevmatike veliko spremenijo, zato podatki o tipu pnevmatike, tlaku in njeni temperaturi igrajo pomembno vlogo. “Če vozilo navedene dinamične lastnosti pozna, jih lahko njegovi nadzorni sistemi upoštevajo in tako zagotovijo njegovo večjo splošno zmogljivost.” Predstavljena tehnologija je trenutno v fazi testiranja za uporabo na trgu, natančen čas lansiranja pa zaenkrat ostaja skrivnost.