Oplova tehnologija usmerjanja svetlobnega snopa s pogledom

Zanimivosti

Je mogoče svetlobni snop avtomobilskih žarometov usmerjati z voznikovimi očmi? Odgovor je pritrdilen! To, kar odkriva mednarodno Leto svetlobe pod okriljem Združenih narodov in meji na znanstveno fantastiko, ni več daleč od resničnosti. Oplovi inženirji se namreč že dolgo ukvarjajo z razvojem avtomobilskih žarometov jutrišnjega dne, za katere je značilna tehnologija usmerjanja s pogledom. Opel […]

Je mogoče svetlobni snop avtomobilskih žarometov usmerjati z voznikovimi očmi? Odgovor je pritrdilen! To, kar odkriva mednarodno Leto svetlobe pod okriljem Združenih narodov in meji na znanstveno fantastiko, ni več daleč od resničnosti.

Oplovi inženirji se namreč že dolgo ukvarjajo z razvojem avtomobilskih žarometov jutrišnjega dne, za katere je značilna tehnologija usmerjanja s pogledom. Opel tako ponovno, kot že ničkolikokrat doslej, s tehnologijo samodejnega prilagajanja delovanja luči razmeram v prometu, izpostavlja svojo pionirsko vlogo na področju razvoja inovativnih tehnologij svetil. Ob tem napoveduje tretjo generacijo avtomobilskih, samodejno prilagodljivih prednjih luči, ki bo nasledila splošno priznan, večkrat nagrajen sistem bi-ksenonskih luči AFL+ z desetimi različnimi funkcijskimi osvetlitvami. Na voljo je skorajda v vseh Oplovih modelih. Serijski izdelavi se namreč bliža Oplov sistem matričnih LED luči.

Zamik-Opel-AFL-Plus2

Cilj razvojnega projekta je sistem pripraven za vgradnjo v serijsko izdelan avtomobil. V nasprotju z visokozmogljivimi vizualnimi sistemi, ki za delovanje potrebujejo pet do deset kamer, zmore sistem učinkovito delovanje s preprosto spletno kamero. Z osredotočanjem na glavo voznika, s sledenjem opornim točkam, kot so nos in oči, namreč zmore določiti smer pogleda. Sistem tako pridobljene informacije spremeni v podatkovne nize za elektronski nadzor in usmerjanje električno vodenih aktuatorjev žarometov. Čeprav je tovrstna tehnologija že zelo blizu nadzoru in vodenju delovanja luči s pogledom, so časi potrebni za preračunavanje obsežnih podatkovnih sklopov trenutno predolgi. Ob tem pa je tudi prenos slike spletne kamere prepočasen, da bi sledil realnem dogajanju v prometu.

Hitra odzivnost in domiseln zamik

Razvojnim inženirjem je preboj uspel z optimizacijo parametrov, na osnovi katerih deluje kamera in prilagoditev algoritmov, pridobljenih s sledenjem premikanja oči. Kamera je bila dopolnjena z infrardečimi tipali in središčnimi foto-diodami. Z njimi zmore, tudi v mraku in ponoči, do 50 krat v sekundi posneti voznikove oči. S hitrejšim prenosom in obdelavo podatkov pa se je odločno povečala odzivnost aktuatorjev za horizontalno in vertikalno usmerjanje žarometov.

Opel-Eye-Tracking2

Potrebno je razrešiti le še eno težavo. Človeško oko namreč povsem naravno, nehote prehaja z ene točke fokusiranja na drugo. Če bi žarometi nenehno, natančno sledili tem premikom, bi se svetlobni snop žarometov premikal nenadzorovano in motil tako voznika, kot ostale udeležence v prometu. »Uspešno smo rešili tudi to težavo. Razvili smo sofisticiran algoritem zamika, s katerim so premiki svetlobnega snopa subtilni in povezani,« pravi Schneider. »Druga pomembna prednost je ta, da sistem nadzora oči ne zahteva individualnega kalibriranja za slehernega voznika posebej. Sistem deluje brezhibno, ne glede na to, kdo sede za volan in ne glede na postavo voznika.« Tudi, če je voznik za trenutek nepozoren in ne gleda neprestano v smeri vožnje, je svetlobni snop nenehno usmerjen v smeri v katero je usmerjeno vozilo. Za zagotavljanje minimalnega odstopanja svetlobnega snopa od idealne usmeritve so posebej natančno in dodelano programirane zasenčene luči.

Že danes množično dosegljiva sodobna varnostna tehnologija

Ob tem, ko Opel uspešno razvija sistem nadzora pogleda za vodenje delovanja žarometov prihodnosti, uporabnikom svojih vozil že danes zagotavlja najvišjo raven varnosti s pomočjo najnaprednejše tehnologije za optimalno vidljivost ponoči. Opel številnim vozilom v ponudbi zagotavlja najnovejšo generacijo aktivnega sistema prednjih luči AFL+: od Mokke in Cascade, do Zafire Tourer, Astre in Insignie. Kot že neštetokrat doslej, zagotavlja s tem dostopnost najsodobnejših, revolucionarnih tehnologij najširšemu krogu uporabnikov, s čemer potrjuje in uresničuje eno izmed temeljnih ciljev delovanja. V kombinaciji s kamero spredaj Opel Eye se sistem postavlja z desetimi različnimi funkcijskimi osvetlitvami za samodejno prilagoditev delovanja ksenonskih žarometov najrazličnejšim razmeram in okoliščinam vožnje. Delovanje žarometov se namreč prilagaja različnemu vremenu, spremenljivi osvetlitvi ter vožnji po podeželskih cestah in avtocestah. Sistem AFL+ združuje tudi funkcije dinamične osvetlitve zavojev in osvetlitve stranskega dela vozila ob ostrem zavijanju. Ob tem so luči z dnevnimi svetli LED tudi energetsko varčne. Usmeritev in intenziteta svetlobnega snopa sta prilagojena kotu obračanja volana in hitrosti vožnje. V povezavi s sprednjo kamero Opel Eye, vgrajeno v ohišje notranjega vzvratnega ogledala, sistem samodejno prilagaja delovanje nezasenčenih žarometov glede na ostale udeležence prometa. Če namreč Opel Eye zazna luči nasproti vozečih, oziroma vozil vozečih v isto smer, izključi delovanje nezasenčenih žarometov. Poseben paket opreme Light and Visibility Pack združuje še sistem samodejnega delovanja zasenčenih luči s pomočjo tipal za prepoznavanje vožnje v predoru in s senzorjem za dež. S tovrstnim bogatim in vsestranskim naborom samodejnih funkcij delovanja sistem AFL+ ne izboljšuje le preglednosti, marveč sočasno zmanjšuje stres ter obremenitev in zahtevnost vožnje ponoči.

Svetlo kot dan

Vzporedno s stalnim izboljševanjem delovanja sistema AFL+ in razvojem nove generacije nadzora in sledenja očem, so inženirji Oplovega mednarodnega tehnično razvojnega centra ITDC v Rüsselsheimu trenutno sredi široko zastavljenega postopka končnega preverjanja in testiranja nove generacije sistema luči, prihodnjih vozil znamke Opel. Matrične LED luči zagotavljajo osvetlitev ceste z nezasenčenimi žarometi brez zaslepitve, saj nenehno, samodejno prilagajajo delovanje spreminjajočim se prometnim razmeram. Zato predstavljajo različne funkcije matričnih LED luči glede na odzivnost in prilagodljivost, v primerjavi s sistemom AFL+ in kamero spredaj Opel Eye, korak ali dva naprej v razvoju. Ko sistem zazna nasproti vozeča, oziroma spredaj vozeča vozila, prilagodi delovanje posameznih LED diod in prekine delovanje LED diod osvetlitve kritičnih področij. Ostale, ki tvorijo svetlobni snop tako imenovanih dolgih luči, pa delujejo naprej in zagotavljajo najvišjo stopnjo osvetlitve. Ta inovativen Oplov sistem spreminjanja noč v dan, ne da bi zaslepil ostale udeležence prometa. Na avtomobilski trg bo pripeljal v naslednjih 18 mesecih.