Oplov novi kompaktni OPC – Astra

Aktualno, Novosti

Številnim različicam Astre se je priključila nova, visokozmogljivostna Astra OPC, z največjo močjo motorja 206 kW (280 KM). Zaokrožuje avtomobilsko družino OPC, v katero sodita še Corsa OPC in Insignia OPC. Z dvolitrskim motorjem in turbinskim polnilnikom.

Številnim različicam Astre se je priključila nova, visokozmogljivostna Astra OPC, z največjo močjo motorja 206 kW (280 KM).
 

Zaokrožuje avtomobilsko družino OPC, v katero sodita še Corsa OPC in Insignia OPC. Z dvolitrskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom se Astra OPC (Opel Performance Center) postavlja z največjim navorom 400 Nm in pospeškom od nič do 100 km/h v le šestih sekundah. Doseže največjo hitrost 250 km/h. Nikoli doslej ni bila Astra tako hitra.

B3C9D902-C756-11E1-93F6-281566B94067
 
Motor doseže za 25 odstotkov več navora, kot prejšnja Astra OPC in ima za 40 KM večjo moč. To pomeni, da znaša specifična moč motorja nove Astra OPC 140 KM na liter delovne prostornine, specifična moč motorja prejšnjega rodu avtomobila pa je znašala 120 KM na liter delovne prostornine. Novi štirivaljnik s turbinskim polnilnikom izhaja iz najnovejšega Oplovega dvolitrskega bencinskega motorja, z največjo močjo 250 KM in v primerjavi z njim doseže za 30 KM večjo moč. Kljub temu porabi za 14 odstotkov manj goriva, kot motor prejšnjega rodu in skladno s tem spusti v ozračje toliko manj CO2. Izpust CO2 Astre OPC je bil namreč zmanjšan na 189 g/km (prej 220 g/km), poraba goriva na 8,1 l/100 km (prej 9,1 l/100 km). To sta super vrednosti za segment visokozmogljivih kompaktnih avtomobilov.
 
Podvozje se postavlja s številnimi elementi za večanje dinamike avtomobila. Mednje sodijo posebne zmogljive vzmetne noge (HiPerStruts) spredaj, mehatronični sistem vzmetenja FlexRide, mehanska zapora diferenciala in zavore znamke Brembo. Podvozje FlexRide zagotavlja vozniku ostrejše in bolj odzivno delovanje blažilnikov, volana in stopalke plina. Omogoča izbiro med tremi različnimi načini delovanja. Izhodiščni program delovanja Standard zagotavlja vsestransko učinkovito delovanje v vsakdanjih voznih razmerah. Z izbiro delovanja programa Sport, s preprostim pritiskom na stikalo, se z utrditvijo podvozja poveča agilnost, zmanjša nagibanje karoserije, volan postane bolj neposreden. Z izbiro programa delovanja OPC se vožnja spremeni v ultimativno športno doživetje: volan namreč postane še bolj neposreden, kot pri programu delovanja Sport, motor je bolj odziven, nastavitve podvozja pa zagotavljajo največjo raven zmogljivosti.
 
Skladno s tradicijo OPC so bile natančne končne nastavitve opravljene na znameniti progi Nordschleife, nemškega dirkališča Nürburgring. Vsi avtomobili OPC so namreč preizkušeni v Zelenem peklu, splošno priznani najzahtevnejši dirkalni progi na svetu. Zgovoren vzdevek Zeleni pekel mu je dodelil znani Britanski dirkač Jackie Stewart. Vsak avtomobil OPC prevozi v razvojni fazi 10.000 testnih kilometrov na polno na 20,8 kilometra dolgi progi Nordschleife. Prevožena razdalja je ekvivalent približno 180.000 kilometrom prevoženih v vsakdanjem prometu. V teh ekstremnih razmerah preizkušanja se zagotovi trajnost brezhibnega delovanja vseh sestavnih delov, iz česar izhaja najvišja raven zadovoljstva kupcev.
 
C42C50F4-C756-11E1-94DE-281566B94067
 
Astri OPC je zagotovljena dodatna športnost s posebej oblikovanim sprednjim odbijačem, stranskimi krilci, aerodinamičnim zadnjim strešnim spojlerjem in dvema izpušnima cevema trapezoidne oblike. Ob serijskih, 19-palčnih platiščih, si je mogoče omisliti tudi 20-palčna platišča, s katerimi je mogoče Astri OPC zagotoviti še bolj vpadljivo podobo. Uporabniki, ki želijo svoji Astro OPC zagotoviti še večjo športno neposrednost, lahko izberejo poseben paket vidnih obeležij OPC.
 
Priljubljen in ekskluziven trening zmogljivostne vožnje OPC
 
Ekskluziven trening zmogljivostne vožnje se izvaja od leta 2006. Je izjemno priljubljen med vozniki željnih posebnih veščin in novega znanja, saj so termini zasedeni daleč vnaprej. Treninga se lahko udeležijo tudi lastniki avtomobilov drugih znamk, ne le lastniki Oplov, oziroma različic OPC. Ekskluzivnost enodnevnih dogodkov izhaja že iz lokacije, kjer se trening izvaja. Vstop v Oplov testni center v Dudenhofnu, kjer se bodoči Oplovi avtomobili razvijajo od prototipov do serijsko izdelanih avtomobilov, je namreč strogo omejen in nadziran. Udeleženci treningov se v nadzorovanih in varnih okoliščinah s profesionalnimi vaditelji, ki jih vodi nekdanji Oplov tovarniški voznik, zmagovalec dirke v Le Mansu in ambasador znamke Joachim Winkelchock, naučijo izkoriščati dinamični potencial modelov OPC. Osnovni cilj treninga je največja možna zabava v vožnji, s popolnim nadzorom vozila.