Oplov ergonomski odgovor na voznikovo utrujenost

Zanimivosti

Od prihoda Opel Insignie na trg jeseni 2013 in Opel Merive v začetku leta 2014, sta oba modela še vedno izjemno priljubljeni med kupci. Za Insignio, zastavonošo znamke so zabeležili že več kot 115.000 naročil, za posodobljeno Merivo, prvakinjo fleksibilnosti, pa je Opel v le nekaj mesecih prejel že več kot 50.000 naročil. Vozila se […]

Od prihoda Opel Insignie na trg jeseni 2013 in Opel Merive v začetku leta 2014, sta oba modela še vedno izjemno priljubljeni med kupci. Za Insignio, zastavonošo znamke so zabeležili že več kot 115.000 naročil, za posodobljeno Merivo, prvakinjo fleksibilnosti, pa je Opel v le nekaj mesecih prejel že več kot 50.000 naročil.

Vozila se od ostalih ne ločijo le po  motornih tehnologijah in naprednimi informacijsko komunikacijskih sistemih, izstopajo tudi po tem, da vozniku in sopotniku spredaj zagotavljajo zelo udobno vožnjo. S certifikatom AGR (Združenje za zdravje hrbtenice) zagotavljajo premijski Oplovi sedeži izjemno udobje na dolgih vožnjah in pravšnjo oporo za hrbtenico. S številnimi nastavitvami lahko voznik optimalno nastavi sedež, tako da tudi po dolgih urah vožnje izstopi iz vozila spočit in brez bolečin v hrbtu. Toda preden so tovrstni sedeži prešli v serijsko izdelavo, je bilo potrebno narediti številne korake načrtovanja in razvoja. Tudi zato je logično, da deset odstotkov produkcijskih stroškov avtomobila odpade na sedeže.

Opel-Cascada

Sodelovanje med Oplom in AGR za optimalno udobno sedenje

Prve ergonomske sedeže je Opel vgradil leta 2003 v Signum. Danes so ti sodobni Oplovi sedeži izjemno priljubljeni v številnih avtomobilih znamke. So rezultat dolgoletnega tesnega sodelovanja z AGR (Združenje za zdravje hrbtenice), neodvisnega združenja, katerega cilj delovanja je preventiva na področju preprečevanja težav s hrbtenico. Kupci se za ergonomske sedeže lahko odločijo ob nakupu Insignie, Merive, Zafiire Tourer, Astre, Mokke in Cascade. Varnostna merila namreč zadovoljujejo varnostne zračne blazine in zategovalniki varnostnih pasov. Vse te funkcije zagotavljajo, da voznik in potniki v Oplovih vozilih vedno in povsod dosežejo cilj potovanja udobno in varno.

Opel je prvi množični izdelovalec avtomobilov, ki je prejel oznako odobritve AGR za svoje sedeže. Zanj je potrebno zadovoljiti štiri osnovna merila: podpora v ledvenem delu v štirih smereh (naprej, nazaj, navzgor in navzdol), nastavitev nagiba sedalnega dela, nastavitev dolžine sedalnega dela in posebna oblika bočnega dela sedežev z dobro podporo telesa.

Integriran klimatski nadzor

Med kompleksnejše funkcije sedežev, ob zagotavljanju podpore telesa, sodi ohranjanje idealne temperature za uporabnike v najrazličnejših razmerah. »Zato je klimatski sistem sedežev izjemno pomemben, saj mora odstranjevati vlago, ki se ustvarja na površini kjer se telo naslanja na sedež. Majhni integrirani kanali omogočijo, da sedeži »dihajo« in zmorejo odstraniti to vlago. Za prezračevanje sedežev skrbijo še majhni integrirani ventilatorji. Ti hladijo in sušijo telo voznikov,« pravi Leuchtmann. Tovrstni sistem je na voljo v Insignii in Cascadi.

Med zahtevne in kritične izzive sodi tudi ogrevanje sedežev. »Ogrevamo skorajda celotno površino sedežev,« odkriva Leuchtmann in poudarja, da je tovrstni način ogrevanja povsem drugačen, od preprostega ogrevanja le določenih delov sedežev.