Opel praznuje 150 let

Aktualno, Zanimivosti

Ob polnoči letošnjega silvestrovega, Oplovi delavci ne bodo dvignili kozarce le, da bi nazdravili novemu letu, marveč bodo slavnostno obeležili tudi 150 let Opla. Leta 1862 si ustanovitelj, oče družbe, Adam Opel najverjetneje ni predstavljal, da…

Ob polnoči letošnjega silvestrovega, Oplovi delavci ne bodo dvignili kozarce le, da bi nazdravili novemu letu, marveč bodo slavnostno obeležili tudi 150 let Opla.

 
Leta 1862 si ustanovitelj, oče družbe, Adam Opel najverjetneje ni predstavljal, da bo njegovo podjetje nekoč eden največjih izdelovalcev avtomobilov v Evropi.
 
1E75D036-3084-11E1-AF9F-898366B94067Tega davnega leta 1862 je Adam Opel v ključavničarski delavnici svojega očeta, v Rüsselsheimu v Nemčiji, začel izdelovati šivalne stroje. Od takrat dalje ni bilo več poti nazaj. Kmalu po tem, ko so se na trgu pojavila kolesa, je kupcem leta 1886 bilo ponujeno kolo Velociped. Z njim in ostalimi, ki so mu sledila, so kolesa iz Rüsselsheima kmalu postala posebej priljubljena. Sredi dvajsetih let prejšnjega stoletja je bil tako Opel največji izdelovalce koles v svetovnem merilu. Kolesom so kmalu začeli delati družbo motocikli. Zgodovina Opla, kot izdelovalca avtomobilov, pa se je začela pisati leta 1899. Družba je tako drugi najstarejši izdelovalec avtomobilov v Nemčiji, za Dailmer-Benzom.
 

 
Leta 1902 je Opel predstavil »patentiran motorni avtomobil Lutzmann« z motorjem moči 10/12 KM. Priljubljenost avtomobila je kmalu začela nezadržno rasti, tako da je leta 1906 proizvodne prostore zapustilo že več kot 1000 primerkov. Od leta 1914 je Opel prehitel vse tekmece in postal največji nemški izdelovalec avtomobilov. Znamka se je uveljavila z dostopnimi avtomobilskimi uspešnicami, kot sta bila Doktorwagen (1909) in Puppchen (1914). Avtomobila sta postavila temelje Oplovi prepoznavnosti, kot izdelovalca visoko kakovostnih, zanesljivih, cenovno dostopnih avtomobilov za najširši krog kupcev.
 
V dvajsetih letih prejšnjega stoletja se je Opel dokončno uveljavil z vrednotami, po katerih je prepoznaven še danes. To je bil čas vozil, kot sta bila Laubfrosch in Rakete. Majhen avtomobil, z majhnim motorjem, največje moči 12 KM je zaradi svoje zelene barve pridobil vzdevek Laubfrosch, tri žabe. Leta 1924 je postal Opel prvi izdelovalce avtomobilov v  Nemčiji s samodejnim tekočim trakom. Takrat se je vse pogosteje pojavljal v naslovih časopisnih člankov s spektakularnimi testiranji raket. Leta 1928 je postavil nov zemeljski hitrostni rekord na dirkališču Avus v Nemčiji. Fritz von Opel je namreč dosegel hitrost 238 km/h, kar je bilo za tiste čase skorajda nepredstavljivo. Leto kasneje se je Opel usmeril v nebo. S trga v Frankfurtu je namreč navpično poletela raketa Opel-Sander RAK1. Čeprav kratek, je to bil to prvi, javno izveden polet rakete.
 
Leta 1929 so se začeli za avtomobilsko industrijo izjemno težavni časi. V globalni gospodarski krizi so milijoni izgubili službe. Svetovno gospodarstvo se je konec burnih dvajsetih let prejšnjega stoletja zrušilo kot hiša iz kart. Opel se je hitro odzval na novo nastale razmere in našel zanesljivega partnerja v ameriškemu velikanu General Motorsu. S tem je avtomobilski izdelovalec iz Rüsselsheima učvrstil svoj položaj na trgu in leta 1935 presegel mejo 100.000 letno izdelanih vozil. Takrat so dostavnik Blitz izdelovali v tovarni v Brandenburgu. V tem času je avtomobilski izdelovalec iz Rüsselshaima, kot prvi, za svoje serijsko izdelane avtomobile uporabil izjemno inovativno tehnologijo. Olympia je namreč bil prvi nemški, serijsko izdelan avtomobil z jekleno, samonosno karoserijo. Leto kasneje je družba postavila temelj svoji 75 letni uspešnosti v razredu kompaktnih avtomobilov, ki traja vse do danes. To kar je takrat začel prvi Kadett, namreč še danes izjemno uspešno nadaljuje Astrina družina. Leta 1936 je Opel postal največji izdelovalec avtomobilov v Evropi z letnim obsegom izdelave več kot 120.000 vozil.
 
Po tem, ko je bila civilna izdelava v vojnih letih prekinjena, je Opel ponovno zagnal izdelavo avtomobilov v času povojne obnove Nemčije. Nemški gospodarski čudež je povezan s številnimi Oplovimi avtomobili, kot so Rekord, Olympia Rekord, Rekord P1 in Kapitän. Številne gospodinje pa so bile v tem času izjemno hvaležne Oplovim Frigidaire, se pravi hladilnikom, ki so učinkovito hranili živila. Leta 1962, ki je sovpadalo s stoletnico Opla, je družba zagnala svojo drugo tovarno v Bochumu. Tam so začeli izdelovati Kadette. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so luč sveta ugledali številni novi avtomobili, s katerimi je Opel pridobil veljavo izdelovalca športnih, s čustvi prežetimi vozili, vključno s pravimi ikonami kot so bili Commodore, Manta in modeli GT. Takrat je bil Opel izjemno močno zastopan tudi v prestižnem delu trga s svojo ponudbo KAD (Kapitän, Admiral in Diplomat), ki sta jo kasneje nadomestila Senator in Monza.
 

Leta 1971 je tekoči trak zapustil desetmilijonti Opel. Tega leta je George von Opel postavil nov hitrostni rekord za električna akumulatorska vozila, saj je s tovrstnim Oplom GT dosegel 188 km/h. To je izjemen dokaz, da se je Opel ukvarjal z električno mobilnostjo že pred desetletji, ko drugi niti pomislili niso nanjo. Danes je Opel pionir na tem področju, saj ima v ponudbi Ampero, z električnim pogonskim agregatom moči 111 kW (150 KM), oplemenitenim z revolucionarnim sistemom podaljšanja dosega. To je prvo serijsko izdelano električno vozilo na svetu, brez omejitve v dosegu v odvisnosti na polnost akumulatorjev.
 
Leta 1972 je bil Opel najuspešnejši nemški izdelovalec avtomobilov, z več kot 20,4-odstotnim tržnim deležem. To je bil čas, ko so v Rüsselsheimu nastali novi avtomobili, osredotočeni na varnost, majhno porabo in prijaznost do okolja. Peta generacija Kadetta, ki je prvič med kupce zapeljala s prednjim pogonom, je bila s količnikom zračnega upora 0,39, eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov tega časa. Ta enkratna vrednost je bila presežena z Omego (0,28) in Calibro (0,26). V osemdesetih letih je bila osrednja pozornost vse bolj namenjena emisijam. Pri tem je bil Opel ponovno v pionirski vlogi. Rüsselsheimska avtomobilska znamka je namreč postala prvi nemški izdelovalec avtomobilov, ki je svojo celotno ponudbo opremila s katalizatorji v izpušnem sistemu. Od leta 1989 dalje je tovrstna tehnologija namenjena vsem avtomobilom znamke Opel.
 
Leta 1991 je v Astri Opel prvič uporabil inovativen, celosten varnostni sistem. Ta je združeval zaščito ob bočnih trkih, ojačitve v sedežih in zategovalnike varnostnih pasov. Z novo Frontero je znamka, kot že nič kolikokrat doslej, dokazala, da je izjemno uspešna pri uveljavljanju novih trendov v avtomobilskem svetu. Vozilo namenjeno prostemu času je spodbudilo razmah SUV in je hitro postalo vodilno v tovrstni ponudbi. Leta 1992 je Opel odprl vrata svoje tovarne v Eisenachu, ki je bila takrat najsodobnejša na svetu. Opel je ob tem odločno nadaljeval s predstavljanjem novih vozil. Leta 1997 je postal prvi evropski izdelovalec avtomobilov, ki je kupcem ponudil posebej gospodarno Corso, z motorjem s tremi valji. Istega leta se je vrnil na trg lahkih gospodarskih vozil. Leto 1999 je bilo leto prihoda Zafire. Družba iz Rüsselsheima je z njo postavila temelje za razcvet segmenta kompaktnih enoprostorskih vozil in postavila nova merila za prilagodljivost notranjosti družinskih avtomobilov. Prav tako tega leta, je Opel zaokrožil glamurozen mejnik, število vseh doslej izdelanih avtomobilov družbe je preseglo 50 milijonov.
 

Z začetkom prodaje Insignie leta 2008 je Opel zavzel novo mesto na vrednostni lestvici avtomobilskih znamk. Novi zastavonoša družbe je namreč uveljavil novo filozofijo znamke, z združitvijo kiparske umetnosti in nemške natančnosti. Zamisel se uspešno razvija dalje z najnovejšo Zafiro Tourer in Astro GTC.
 
Opel in njegova sestrska britanska znamka Vauxhall prodajata sedaj avtomobile v več kot 40 državah. V šestih evropskih državah deluje v tovarnah in inženirskih centrih 40.500 zaposlenih. Leta 2010 je Opel/Vauxhall prodal več kot 1,1 milijona avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil ter tako dosegel 6,2 odstotka tržnega deleža v Evropi. Z začetkom prodaje električne Ampere je uveljavljena tradicionalna znamka vzpostavila novi segment evropske avtomobilske industrije in kot že ničkolikokrat doslej potrdila vlogo znamke, ki uveljavlja in ustvarja nove trende naprednih reštitev mobilnosti.