Opel Zafira Tourer 1,6 CDTI

Opel, Testi, Top

Časi dolgočasnih enoprostorcev so mimo. Zafira po zadnji prenovi izgleda še bolj samozavestna in z varčnimi motorji napada kupce v svojem razredu. S kakovostnimi materiali v notranjosti in kopico uporabnih rešitev, bo pravi družinski spremljevalec. Sploh za kolesarje.  Prva generacija Zafire je bila predstavljena leta 1999 in prodajne številke kažejo, da gre za uspešen avtomobil. Po […]

Opel Zafira Tourer

Časi dolgočasnih enoprostorcev so mimo. Zafira po zadnji prenovi izgleda še bolj samozavestna in z varčnimi motorji napada kupce v svojem razredu. S kakovostnimi materiali v notranjosti in kopico uporabnih rešitev, bo pravi družinski spremljevalec. Sploh za kolesarje. 

Opel Zafira Tourer

Sprednji del zaznamujejo značilni žarometi

Opel Zafira Tourer

V notranjosti je za udobje potnikov odlično poskrbljeno. Voznikov sedež je med boljšimi v razredu.

Prva generacija Zafire je bila predstavljena leta 1999 in prodajne številke kažejo, da gre za uspešen avtomobil. Po tednu dni druženja z njo in spoznavanja vseh njenih uporabnih rešitev, dobi človek občutek, da so uspešno sledili načelom nemškega inženiringa. Vse je točno tam, kjer mora biti in preprosto deluje. Točno to, kar od družinskega avtomobila pričakuješ. Kljub svoji velikosti se voznik za volanom ne počuti, kot da vozi tako velik avtomobil. Upravljanje je izjemno preprosto, kljub s stikali zelo natrpani osrednji konzoli. Voznikov sedež je med boljšimi v razredu in se pomika v vse smeri električno, hkrati ima tudi oporo za hrbtenico. Za mrzle zimske dni so v prednji vrsti sedeži tudi ogrevani. Sedeži iz tkanine delujejo prepričljivo in bodo verjetno kos tudi višjim številkam na merilcu kilometrov.

Opel Zafira Tourer

Pogled od strani nakazuje, da gre za velik avtomobil.

Zafira je v prvi vrsti družinski avtomobil. Omogoča prevoz do sedmim potnikom. Zadnja dva sedeža sta sicer bolj zasilna, se pa popolnoma zložita v dno prtljažnega prostora. Prav Zafira naj bi prva pričela s tovrstno inovacijo, ki jo danes uspešno posnemajo vsi v tem razredu. Avtomobil se odlično obnese v vlogi potovalnika. Potniki zadaj so deležni veliko prostora, sploh, če ne uporabljamo tretje vrste. V tem primeru je tudi prtljažni prostor velik. Prilagodljivo podvozje smo pri Oplih še vedno pohvalili. Tudi tokrat je tako. Način Sport je sicer v potovalniku redkeje v uporabi, bo pa bolj uporabljan Tour, ki omogoča res mehko vožnjo. Za ljubitelje kolesarjenja je v zadnji odbijač vgrajen tudi nosilec koles, ki omogoča preprost prevoz koles, ki ga imamo vedno na razpolago.

Opel Zafira Tourer

Notranjost je opremljena z ambientalno osvetlitvijo in ima precej uporabnih rešitev.

Opel Zafira Tourer

Voznik bo bencinski servis obiskal redko, kar je v tem razredu pomembna lastnost.

Zadnje čase smo se kar razvadili, da nas Opel vsakič pozitivno preseneti glede porabe goriva. Res jim je uspelo v zadnjih letih narediti sodobne dizelske agregate. Kljub kar zajetni masi vozila se je povprečna poraba goriva ustavila nekaj pod sedmimi litri (imeli smo večinoma mestne vožnje). Na avtocesti je poraba občutno padla in uspelo nam je doseči tudi porabo nekaj nad 4 litri ob umirjeni vožnji. Sodoben motor s standardi Euro 6 za svoje delovanje poleg nafte potrebuje na 4-8.000 km še tekočino AdBlue, ki znižuje izpuste.

Konkurenca v tem razredu ne počiva. Nemški tekmec Volkswagen Sharan, španska različica Seat Alhambre, francoska tekmeca Citroen C4 Picasso in Renault Scenic, tudi Ford S max ciljajo na iste kupce. Na končno odločitev verjetno vpliva tudi voznikova pripadnost znamki in pri Oplu tudi naklonjenost k nemškemu inženiringu.

Opel Zafira Tourer

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Zafira Tourer 1,6 CDTI si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______ 

Podatki: 
Motor / menjalnik: 4-valjni vrstni, dizelski (100 kW / 136 KM, 320 Nm) / 6 st. ročni
Poraba po ECE: 4,9 / 4,1 / 4,4 (CO2: 109g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 193 km/h / 11,2 s
Dolžina / širina / višina: 4656 / 1884 /1685 mm
Medosna razdalja: 2760 mm
Masa praznega vozila: 1728 kg
Posoda za gorivo: 58 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 152 – 1860 l

Osnovna cena vozila (1.8 ECOTEC® 85 kW selection): 20.360 EUR
Osnovna cena testnega modela: 27.450 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 33.210 EUR