Opel začenja prenovo pogonskih agregatov

Aktualno

Opel bo v letih med 2012 in 2016 v prodajo vpeljal tri nove družine motorjev in 13 novih motorjev s katerimi bo prenovil 80 odstotkov svoje motorne ponudbe. V tem času bodo na trg prišli tudi novi menjalniki.  Prenovo pogonskih agregatov Opel začenja z uvajanjem 1,6-litrskega bencinskega in dizelskega motorja, skupaj z novo generacijo pet […]

Opel bo v letih med 2012 in 2016 v prodajo vpeljal tri nove družine motorjev in 13 novih motorjev s katerimi bo prenovil 80 odstotkov svoje motorne ponudbe. V tem času bodo na trg prišli tudi novi menjalniki. 

opel cascada 2013Prenovo pogonskih agregatov Opel začenja z uvajanjem 1,6-litrskega bencinskega in dizelskega motorja, skupaj z novo generacijo pet in šeststopenjskih menjalnikov. Do konca leta se jim bo pridužila nova družina bencinskih motorjev z majhno prostornino. Z osredotočanjem na rastoče povpraševanje kupcev po manjših, tako imenovanih ’downsized ’ motorjih z veliko močjo ter zmanjšanima porabo goriva in izpusta CO2, se novi bencinski in dizelski motorji progresivno uvajajo v Oplovo ponudbo.

Obe 1,6-litrski družini motorjev definira največja gostota moči in najvišja raven rafiniranosti v razredu. Izboljšani menjalniki se postavljajo s tekočim prestavljanjem, skladnim z najbolj zahtevnimi merili med vsemi Oplovimi tekmeci. Ponudbo bosta kmalu dopolnila povsem nov šeststopenjski menjalnik in novi avtomatiziran ročni menjalnik.

Povsem novi bencinski motor 1.6 SIDI Turbo

S prisilnim vžigom in neposrednim vbrizgom goriva SIDI (Spark Ignition Direct Injection) je ta novi bencinski štirivaljnik na voljo v dveh izvedbah. Kot Eco Turbo različica doseže največjo moč 125 kW/170 KM in največji navor 280 Nm. Ta izvedba je osredotočena na večjo gospodarnost porabe goriva, večji končni navor in izjemno prožnost. Izvedba Performance Turbo doseže največjo moč 147 kW/200 KM in 300 Nm največjega navora, kar pomeni, da se postavlja s 125 KM na liter gibne prostornine največjo specifično močjo v razredu med Oplovimi tekmeci.

V primerjavi s prejšnjo generacijo 1,6-litrskega motorja s turbinskim polnilnikom sta njegova poraba goriva in izpust CO2 zmanjšana za 13 odstotkov, ob tem, ko sta največja moč in navor večja za do 30 odstotkov. Izjemno prožnost izvedbe Eco Turbo potrjuje za 20 odstotkov boljši pospešek v peti prestavi od 80 do 120 km/h. Ob tem ko se izvedba Performance Turbo z največjo močjo 200 KM postavlja s posebej prepričljivim športnim značajem.

Med tehnične izjemnosti sodijo:

  • Največja rafiniranost  v razredu: edini motor v razredu z uravnalno gredjo za posebej tekoče delovanje. Inovativen motorni blok s tankimi stenami med valji, z velikimi prihranki pri masi, dvodelno ročično gredjo in spodnjo ploščo iz litega aluminija. Obsežni posegi ‘zvočnega inženiring’ za odločno zmanjševanje hrupa in tresljajev, vključno z natančnimi končnimi nastavitvami prilagojenim posamičnim vozilom.
  • Optimalna učinkovitost porabe goriva z najmanjšo stopnjo izpustov: osrednji, na vrhu zgorevalnega prostora nameščen sklop vžigalne svečke in injektorja goriva.
  • Velika, hitra odzivnost na stopalko za plin: strategija dinamičnega prirastka tlaka zraka v turbinskem polnilniku zagotavlja veliko odzivnost v primerjavi s turbinskim polnilnikom z dvojnim kanalom (twin-scroll). Svoje doda tudi izboljšana zgradba. Kompresor s posebnimi resonatorji za nizke in visoke tlake, za odločno dušitev hrup sikanja in pulziranja zraka.

Povsem novi dizelski motor 1.6 CDTI

Oplov povsem novi 1,6-litrski turbo dizelski motor se postavlja z najboljšimi zmogljivostmi po vsem ključnih merilih. Med kupce je zapeljal v Zafiri Tourer. V široki paleti Oplovih avtomobilov bo zamenjal 1,7-litrski in dvolitrski dizel manjših zmogljivosti. Kmalu bodo ponudbo dopolnile tudi zmogljivejše različice.

Z največjo močjo 100 kW/136 KM in največjim navorom 320 Nm je to prvi Oplov dizel v celoti iz aluminija, z izjemno gostoto moči, saj doseže 85 KM na delovni liter. Njegova specifična moč je nedosegljiva za ostale v razredu. Njegova izjemno majhna poraba goriva in majhen izpust CO2 sta bila že dokazana z najboljšima dosežkoma v razredu z Zafiro Tourer.

Skupaj z bencinsko novostjo je 1.6 CDTI deležen številnih uspešnih prijemov ‘zvočnega inženiringa’, s katerimi so ob natančnih končnih nastavitvah odločno zmanjšani hrup, tresljaji in grobost delovanja. Motor dosega najnižjo raven hrupnosti ob preizkušanju v Zafiri Tourer v primerjavi z ostalimi vozili z 1,6-litrskim turbo dizelskim motorjem.

Z Oplovim selektivnim katalizatorjem (SCR) BlueInjection in oziroma ali tehnologijo filtra trdnih delcev (LNT) dosega motor merila Euro 6. To pomeni, da je motor 1.6 CDTI primerljivo čist kot delujoči bencinski motor.

Med tehnične izjemnosti sodijo:

  • Blok motorja in spodnja plošča motorja sta iz aluminija za prihranke pri masi, ki je tako za 20 kilogramov lažja.
  • Optimizacija zmogljivosti z nadzorom zgorevanja v zaprtem krogu z injektorji večkratnega vbrizga goriva, do 10 posamičnih vbrizgov na delovni cikel, za večjo učinkovitost ter za čistejše in tišje delovanje.
  • Velika, hitra odzivnost motorja s pomočjo variabilne geometrije vodno hlajenega turbinskega polnilnika, ki deluje z največjim tlakom polnjenja 1,7 bara.
  • Najmanjša stopnja trenja v motorju s preklopljivo vodno črpalko, spremenljivo prostornino črpalke olja, kar vse pripomore večji gospodarnosti porabe goriva in zmanjšanju izpusta CO2.

Posodobljena ponudba izboljšanih ročnih in samodejnih menjalnikov

S številnimi izboljšavami od notranjih mehanizmov prestavljanja dalje je Oplova druga generacija pet in šeststopenjskega menjalnikov postavila nova merila za  kakovost prestavljanja. Menjalniki so namenjeni Corsi, Merivi, Astri, Zafiri in Insignii z motorji katerih največji navor presega vrednost 130 Nm.

opel adam 2013Za majhne avtomobile in sub-kompaktna vozila z motorji največjega navora 220 Nm je Opel razvil tudi povsem novi šeststopenjski menjalnik. Je občutno lažji glede na primerljive motorje in združuje številne modifikacije menjalnikov druge generacije. Za ADAMA in Corso je v fazi razvoja novi avtomatizirani ročni menjalnik z možnostjo sekvenčnega prestavljanja in funkcijo Start/Stop ter samodejnim petstopenjskim delovanjem.

Izboljšave sedanje nove Oplove generacije šeststopenjskega samodejnega menjalnika bo nadaljeval povsem novi, osemstopenjski menjalnik. Z večjim razponom prestavnih razmerij bo zagotavljal večjo gospodarnost, saj bo zagotavljal do tri odstotke manjšo povprečno porabo goriva.