Opel z novim turbo dizelski motorjem 1.6 CDTI

Novosti

Z več kot 275.000 kupci je Mokka kot dvakratni zmagovalec v izboru za Avtomobil leta s štirikolesnim pogonom, velika prodajna uspešnica segmenta in seveda znamke Opel. Od začetka leta 2015 bo na voljo tudi s povsem novim Oplovim turbo dizelskim motorjem 1.6 CDTI največje moči 100 kW/136 KM. Mokka bo z novo generacijo pogonskih agregatov premierno predstavljena na […]

Z več kot 275.000 kupci je Mokka kot dvakratni zmagovalec v izboru za Avtomobil leta s štirikolesnim pogonom, velika prodajna uspešnica segmenta in seveda znamke Opel. Od začetka leta 2015 bo na voljo tudi s povsem novim Oplovim turbo dizelskim motorjem 1.6 CDTI največje moči 100 kW/136 KM. Mokka bo z novo generacijo pogonskih agregatov premierno predstavljena na avtomobilski razstavi Mondial de l’Automobile 2014 v Parizu, od 4. do 19. oktobra.

Dosedanji 1,7-litrski dizelski motor v Mokki bo zamenjal kompaktni štirivaljnik, ki se ga je zaradi izjemno tihega in prefinjenega delovanja oprijel vzdevek ‘šepetajoči dizel’. Ob manjši delovni prostornini doseže večjo moč in večji navor (šest KM in 20 Nm več) ob občutno manjši porabi goriva. Tako bo motorna ponudba Mokke, v kateri sestavi so bencinski, dizelski in motorji na LPG, dopolnjena z novim visokotehnološkim motorjem.

Mokka_1-6_CDTI_1

Motor 1.6 CDTI sodi v novo družino Oplovih dizelskih motorjev izdelanih iz aluminija. Različica največje moči 100 kW/136 KM doseže specifično moč 85 KM na liter delovne prostornine, kar pomeni, da nima tekmeca med motorji z enako prostornino. Prožnost in poskočnost, ob odločnem pospeševanju, zagotavlja veliko užitkov v vožnji. Mokka 1.6 CDTI namreč pospeši od nič do 100 km/h v 9,9 s. Ob tem od 80 km/h do 120 km/h potrebuje v peti prestavi le 9,9 s. Največja hitrost znaša 191 km/h. S pomočjo natančnega Oplovega šeststopenjskega menjalnika in serijsko vgrajenega sistema Start/Stop porabi Mokka 1.6 CDTI v kombiniranem ciklu le 4,1 l goriva na 100 km in izpusti v ozračje 109 g CO2/km. Skorajda 0,5 l/100 km manj in 11 g CO2/km, kot dosedanji motor z delovno prostornino 1,7 litra. Ta novi dizelski motor je ob vsem že skladen z ostrimi merili Euro 6, kar pomeni, da je mogoče njegove izpušne pline primerjati z izpušnimi plini bencinskega motorja.

Mokka s povsem novim motorjem 1.6 CDTI je serijsko opremljena s sistemom Start/Stop in šeststopenjskim ročnim menjalnikom z majhnim trenjem, za zagotavljanje tekočega in natančnega prestavljanja. Menjalnik je bil deležen številnih izboljšav pri komponentah prestavnega mehanizma in elementih vgradnje v vozilo. Z njimi zagotavlja odločen dvig ravni udobja. Pogonski sklop novega dizelskega motorja, s turbinskim polnilnikom in ročnim šeststopenjskim menjalnikom, je na voljo tako z izključno sprednjim pogonom, kot štirikolesnim pogonom. Mokko z motorjem nove generacije bo mogoče naročiti proti koncu leta. V prodajne salone bo zapeljala v začetku leta 2015.