Opel se vrača v avtomobilski šport

Avtomobilizem, Šport

Opel se vrača v avtomobilski šport z reli programom z novim Opel Adamom in na dirkališča z novo Astro OPC, s programom osredotočenim na Nemčijo. Cilj podjetja je ustvariti novo tekmovanje, kjer stavi na tehnično sofisticiranost in razumsko ceno, kot zagotavljanje osnove za razvoj talenta.

Opel se vrača v avtomobilski šport z mednarodnim reli programom z novim Opel ADAMOM in na dirkališča z novo Astro OPC, s programom osredotočenim na Nemčijo.
 

Cilj podjetja je ustvariti novo tekmovanje, kjer stavi tako na tehnično sofisticiranost in razumsko ceno, kot sočasno zagotavljanje pravšnje osnove za razvoj talenta mladih ambicioznih voznikov.

F4EDD326-3794-11E2-8D77-E7A465B94067

Reli: Profesionalni razvojni projekt talentov v sodelovanju z ADAC

Z zavezo reliju bo Opel večal svojo prepoznavnost v Evropi. Poleg velikega zanimanja na osrednjem nemškem trgu, namreč obstaja velik interes za reli tudi na vseh ostalih ključnih trgih znamke v Evropi. Obenem je tudi Mednarodna avtomobilska zveza FIA uveljavila pravila s posebnim sistemom točkovanja, ki mladim voznikom nudi številne možnosti za napredovanje. Izvedba Opel ADAMA za pokalno tekmovanje v reliju, ki je po tehničnih značilnosti primerljiva z dirkalniki izdelanimi po pravilniku FIA razreda R2, bo tekmovalni krst doživela v tekmovalni sezoni 2013. Pod okriljem tekmovalne serije “ADAC Rally Masters”bodo tekmovalci s tem avtomobilom tekmovali v posebnem pokalnem tekmovanju “ADAC Opel Rally Cup”. Privlačnost tekmovanja večajo denarne nagrade za najboljše tekmovalce. Poleg tega bo v tekmovanju potekalo tudi posebno točkovanje za voznike mlajše od 27 let. Zmagovalec zaključnih preizkušenj pokalnega tekmovanja bo naslednjo tekmovalno sezono deležen posebnega programa treninga.

Opel je kot pomemben partner dobil zaveznika v podjetju ADAC, s katerim deli enako vizijo razvoja novih talentov. Tako ADAC zagotavlja za izvedbo projekta svojo celotno organiziranost in infrastrukturo v avtomobilskem športu. Za začetek je strategija Opla v tekmovanju zastavljena do leta 2016. Po tem je predviden razvoj modularnega programa po katerem bodo lahko talentirani vozniki relija prestopili iz “ADAC Opel Rally Cupa”na mednarodno raven. V prvi dve stopnji projekta bo vključen ADAM, za fazo tri in štiri pa je predvideno, da bo za reli vozilo uporabljena Opel Corsa naslednje generacije.

Dirkališča: Astra OPC Cup v sklopu vztrajnostnega prvenstva VLN

Avtomobil s katerim bo Opel zapeljal na dirkališča je nova Astra OPC. Kot dirkaška različica za privatne tekmovalce bo na voljo s tekmovalno sezono 2013. Avtomobili pokalnega tekmovanja so razviti skladno s predpisi “vztrajnostnega prvenstva VLN”(“VLN Endurance Championship”), enega najbolj priljubljenih dirkaških prvenstev v Evropi. Dirkalnik je namenjen tudi tekmovanju za pokal znamke v lastnem razredu (“Astra OPC Cup”). Vrhunec tekmovalne sezone bo 24-urna dirka na Nürburgringu.

Privatnim tekmovalcem so ponujeni posebej atraktivni paketi z neomejenimi vrhunskimi zmogljivostmi in najsodobnejšo, a dostopno dirkalno tehniko. Za projekt reli so zagotovljene tudi atraktivne denarne nagrade, ki so namenjene najboljšim v tej zvrsti avtomobilskega športa. Ob vsem so tekmovalci deležni tudi popustov za nadomestne dele, kakor tudi tehnične in organizacijske podpore na tekmovalni progi.

Zgodovina avtomobilskega športa: Opel je postavljal mejnike

Najuspešnejše obdobje znamke v reliju se je pričelo sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Literarno rečeno je Opel vanj zapeljal nemški voznik Walter Roehrl, eden najboljših voznikov relija vseh časov. V njegovem času je Opel zmagal v evropskem prvenstvu leta 1974 z Ascono A in ponovno leta 1979 z Ascono B. Kronski uspeh je bil naslov svetovnega prvaka leta 1982, ki ga je Roehrl dosegel z legendarno Ascono 400.

A je Opel prav tako doma tudi na dirkališčih. Tudi v priljubljenih tekmovanjih touring avtomobilov je znamka s prepoznavnim znakom v obliki strele od vedno nizala številne uspehe. Še posebej na domači progi, severnem krogu starega dirkališča na Nürburgringu. Od leta 1993 si je izjemno priljubljenost med navijači priboril Manuel Reuter s profesionalnim nastopanjem s Calibro V6. Najprej v prvenstvu DTM in kasneje prvenstvu ITC. Opel je dosegel še vrsto drugih dirkaških vrhuncev, med katere sodita uspeha v DTM/ITC leta 1998 in seriji STW z Vectro. Na legendarni dirki 24 ur Nürburgringa pa je leta 2003 zmago dosegel z Astro V8 coupe.